02 март 2024, събота

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски
church

Православна мисъл

ОБЗОР на водещи събития в живота на БПЦ през 2017 година

10 KRUST.jpg

ЧАСТ I

Изминалата 2017-та година ще бъде запомнена в църковния календар като година, в която бяха отбелязани бележити годишнини. Българската църква се сдоби с нов митрополит в лицето на Врачанския митрополит Григорий, а в края на годината загуби един от доайените в Св. Синод в лицето на Видинския митрополит Дометиан. Посрещната бе и Честната глава на св. Пантелеймон. Богослужебният живот на св. Църква бе белязан и от множество ръкоположения на свещенослужители, освещаване и обновяване на десетки храмове в епархиите на БПЦ-БП.

Ето и кои бяха събитията, които белязаха изминалата вече 2017-та година от живота на Българската православна църква.

С ъ б и т и я

Януари

Почина епископ на БПЦ

Първият месец на новата 2017-та започна с тъжното известие за кончината на Деволския епископ Теодосий. Той се престави в Господа на 3 януари. Опелото и погребението му бяха отслужени на 5 януари в с. Драгижево, Великотърновско.

БПЦ бе номинирана за Нобелова награда за мир

На 17 януари стана ясно, че Българската православна църква бе номинирана за Нобелова награда за мир за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. Номинацията бе внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари, по инициатива на бившия министър на здравеопазването на Израел и депутат ген. д-р Ефраим Снех, професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и адвокат Моше Алони, и е подкрепена от подписите на повече от 200 наследници на спасени български евреи. Инициативата бе подкрепена и от десетки интелектуалци, журналисти и университетски преподавалети.

Президентът бе благословен от Българския патриарх

На 19 януари новоизбраната президентска двойка - президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, получиха благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит веднага след като положиха клетва пред Народното събрание. Президентът Радев получи и благословение от Светейшия патриарх Неофит в Храм-паметника „Св. Александър Невски" на 22 януари, когато бе отслужен молебен за успешен мандат на новата президентска двойка.

Февруари

Среща с представители на УПЦ-МП

На 10 февруари Борисполски и Броварски митрополит Антоний, управляващ делата на Украинската православна църква (Московска патриаршия), пристигна на официално посещение в България. По време на срещата беше обсъдено състоянието на православната църква в Украйна, политическата обстановка, довела до разкол и затруднила дейността на УПЦ-МП, военното положение в Донецка и Луганска област, като митрополит Антоний горещо помоли патриарх Неофит за молитвено застъпничество, негово и на целия български клир и народ.

Пловдивският митрополит Николай - 10-годишен юбилей

На 11 и 12 февруари 2017 г. в град Пловдив Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополитите-членове на Св. Синод, гости от Поместните православни църкви, НВ царят на българите Симеон II, множество игумени на манастири, духовници, монашестващи, представители на държавността, църковнослужители и миряни взеха участие във всерадостните духовни тържества в чест на светителя-хирург и архиепископ Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец, както и в отбелязването на десет години от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай. Духовните мероприятия в прослава на св. Лука започнаха на 11 февруари. В същия ден вечерта Негово Светейшество Българският патриарх Неофит заедно с другите официални гости присъства на тържествения концерт по повод десет години от възкачването на Пловдивския митрополит Николай на Пловдивската митрополитска катедра. На 12 февруари 2017 г. в препълнения митрополитски храм "Св. вмчца Марина" в гр. Пловдив бе отслужена тържествена архиерейска съборна св. Литургия, възглавена от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, при молитвеното участие на Българския патриарх Неофит. Бяха изнесени светите мощи на св. Лука, изповедник на св. Православие и Чудотворец-лечител, за поклонение от страна на вярващите, за духовно и телесно изцеление, за укрепване и възрастване в св. православна вяра.

Официална страница на Св. Синод във Facebook

Виждайки необходимостта от подаването на актуална и навременна информация, както и от създаването на по-лесна комуникация със своите чада, медиите и обществеността, Св. Синод на БПЦ-БП реши да се създаде официална страница на Българската православна църква и Св. Синод в социалната мрежа Facebook. На страницата ще може да намирате новини, публикувани на официалния сайт на БПЦ-БП, както и полезна информация относно живота на Светата ни православна Църква. След почти година работа, в официалната страница може да намерите десетки събития от църковния живот, които бяха излъчени на живо, някои от които достигнаха десетки хиляди преглеждания.

Една година от прославлението на св. Серафим Софийски

На 26 февруари бе отбелязана и една година от тържественото прославление на новоканонизирания светия - св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. По повод духовното тържество бе отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". Литургията беше възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Старозагорския митрополит Киприан, Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав от РПЦ, Мелнишки еп. Герасим, Главен секретар на Св. Синод, Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, монаси и свещеници от София и страната. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в светата Литургия.

Март

Избори за нов Врачански митрополит

На 5 мартсе проведоха изборите за двамата кандидати за Врачанския епархийски престол. На епархийски избирателен събор във Враца избирателите излъчени от епархията дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий - 18 гласа и Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей - 14 гласа. На 12 март в Синодния параклис с пълно единодушие бе избран за нов Врачански митрополит Браницкият епископ Григорий, който бе въдворен в епархията си на 18 март, когато начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и синодалните архиереи бе отслужена тържествена св. Литургия.

Синодално издателство с официална страница в социалната мрежа Facebook

По решение на Св. Синод на БПЦ-БП бе създадена официална страница на Синодално издателство. В нея ще откривате навременна информация за новите издания, както и анонси за броевете на официоза на БПЦ "Църковен вестник". На страницата в социалната мрежа Facebook ще може да получавате и отговори на въпроси свързани с издателската дейност, книгите и др. издания. Поръчки също ще могат да се правят.

Април

Монашеско пострижение във Врачешкия манастир

В утрото на 1 април тържествено посрещна с камбанен звън своя архипастир Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил. Той пристигна тук, за да отслужи света Литургия и да извърши монашески постриг над една от послушниците в манастира. След св. служба владика Гавриил пожела на новопостриганата монахиня Евпраксия Божие водителство и много духовни сили в подражанието на ангелоподобното монашеско битие и припомни водещото място на смирението и послушанието в живота на монаха.

Нов тираж на компактдиск на Софийския свещенически хор

По случай празника на празниците Пасха Христова и 70 години от основаването на Софийския свещенически хор се тиражира отново неговия първи компактдиск „Великопостни и пасхални песнопения" (източна традиция). Записът е направен през месец февруари 1992 г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски". Диригент на хора е иконом Кирил Попов, музикален продуцент е проф. Мирослав Попсавов, солисти са протодякон Стефан Марков и иконом Бончо Чаков с благодатното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (тогава Левкийски епископ). Компактдискът се предлага основно в църковния магазин при катедралния храм „Св. Неделя" - София и др.

В 14:28 ч. на 15 април българско време снизходи Благодатният огън в Йерусалим!

Благодатният огън всяка година бива измолван от Йерусалимския Патриарх Теофил III. Българската делегация, председателствана от Старозагорският митрополит Киприан, също се включи в обиколките около Кувуклията. Църковната делегация  кацна на българска земя в 19:00 часа. Огънят бе отнесен във всяка една от епархиите на Българската православна църква. Същата вечер из целия Православен свят проехтя радостният поздрав:  „Христос воскресе!".

В Ловеч бе осветен новият катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий"

На 30 април 2017 г., 3 Неделя след Възкресение Христово - на св. жени-мироносици в град Ловеч бе осветен новият катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Според Ловчанския митрополит Гавриил новоосветеният катедрален храм в Ловеч е замислен да бъде "пример за православно строителство и иконопис, за дърворезба и пр. Надяваме се, че храмът ще донесе благословение за град Ловеч, епархията и страната. Има примери от православния свят, че като се построи храм, нещата наистина тръгват към по-добре, защото има специално Божие благословение. За да бъде бъдещето ни добро, трябва да се потрудим за него, а Божието благословение няма да закъснее."

На освещаването на катедралния храм взеха участие митрополитите от Св. Синод начело с Негово Светейшество патриарх Неофит. В края на тази година катедралният храм получи и голямата награда „Сграда на годината".

Май

Новото правителство на Р България се закле днес в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

На 4 май премиерът Бойко Борисов и министрите от неговия кабинет положиха клетва днес в Народното събрание. Това те направиха пред свещеното Евангелие и Кръста, редом до Светейшия Български патриарх Неофит, който пристигна днес в Народното събрание за тържествения акт, придружен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

За първи път български и гръцки митрополит отслужиха заедно Литургия на Гергьовден в Одрин

За първи път двама митрополити отслужиха заедно празничната Литургия за Гергьовден в Одрин. Старозагорският митрополит Киприан възглави празничните последования в граничния турски град, по решение на Св. Синод на БПЦ-БП и с благословението на Вселенския патриарх Вартоломей. Заедно с него съслужи и Адрианополският митрополит Амфилохий от Вселенската Патриаршия. Двамата архиереи бяха придружавани от църковни делегации с участие на духовници от Старозагорска епархия и Атина, които също взеха участие в богослужебните последования.

В празничния 6 май Старозагорският митрополит Киприан бе посрещнат лично от митрополит Амфилохий. Той се поклони на мощите на св. Георги, които представителите на Вселенската Патриаршия бяха донесли за духовна подкрепа и утешение на християнската общност в града и даде начало на св. богослужба.

Специални гости на духовното тържество бяха представители на вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, консулът на Р Гърция, целият български консулски отдел в Одрин, областният управител на Кърджали, зам. кметът на Свиленград, служители на различни ведомства, които сърдечно бяха посрещани от свещеник Александър Чакърък, предстоятел на храма.

Почина Иван Сенокозлиев

На 12 май бе погребан Иван Сенокозлиев. Той е легендарна фигура в църковната ни история. Беше свидетел на църковните дела от последните 70 години - свидетел на атентата в църквата „Св. Неделя", близък до екзарх Стефан, участник в св. Кръщение на Симеон Сакскобургготски. Иван Сенокозлиев е роден в София на 12 юни 1923 г. Завършва Трета прогимназия, а после Софийската семинария. Две години учи в Богословския факултет, след което се прехвърля и завършва история. Три години работи като гимназиален учител по история и латински, после в дирекция „Отдих и култура" към социалното министерство. От септември 1949 г е служител в културния отдел на столична община.

Престави се в Господа Маркианополският епископ Константин

На 76 г. се престави в Господа Негово Преосвещенство Маркианополски епископ Константин. През годините епископ Константин изпълняваше различни послушания възлагани му от Св. Синод на БПЦ и взимаше участие на повечето богослужения, свързани с живота на Поместната ни православна църква. В последните години бе на разположение на Св. Синод, като през 2012, 2013 и 2014 г. отслужваше празнините богослужения по повод Великденските празници в гр. Истанбул, Турция, на тамошната българска общност. През 2012 г. взима участие в Мироваренето на Вселенската Патриаршия.

Маркианополски епископ Константин ще остане в паметта на Българската църква, като ревностен служител, послужил в последните дни на живота си доблестно, честно и стриктно.

Представители на БПЦ участваха в духовните тържествата в Казахстан

Членовете на Св. Синод на БПЦ - Високопреосвещените митрополити Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай, както и Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, придружавани от ставр. иконом Вениамин Павлов, ставр. иконом Александър Величков и дякон Ангел Ангелов, бяха официални представители на Българската православна църква в богослуженията и празненствата, които се състояха в столицата на Казахстан Астана и град Алма-Ата по повод 145-та годишнина от учредяването на Туркестанската епархия - днес Митрополитски окръг на Руската православна църква в Република Казахстан. Поканата за тяхното участие бе отправена с официално писмо от главата от митрополитския окръг митрополитът на Астана и Казахстан Александър, който отбеляза и своя 60-годишен юбилей.

Юни

Почетен знак за БПЦ-Българска Патриаршия

По повод 75 години от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, в централната Софийска синагога ще се състои церемония по връчването на почетния знак ОЕБ „Шалом". Отличието се дава посмъртно на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Неофит - наместник-председател на Светия Синод в периода 1930-1944 г., когато архиереите взимат историческото решение в защита на нашите сънародници от еврейски произход.

Последование „Oтваряне на вратите" на храм „Св. Лука Кримски и Симферополски", в гр. Гоце Делчев (Неврокоп)

На 11 юни Православната църква чества паметта на новопросиялия светител, хирург и изповедник Лука, архиепископ Кримски и Симферополски. В тази връзка на 10 юни (събота) Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим извърши последование „Отваряне на вратите" на храм „Св. Лука Кримски и Симферополски", в гр. Гоце Делчев (Неврокоп), който се намира в приземния етаж на новостроящия се храм „Рождество Христово".

В МБАЛ „Св. Петка", гр. Видин, бе открит храм на името на св. Лука - хирург и св. Петка

На 9 юни, от 11:00 ч., с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, тържествено бе извършено последование „Отваряне на вратите" на храм „Св. Лука - хирург и св. Петка", в МБАЛ „Св. Петка", гр. Видин. Откриването на храма във видинската болница бе по повод отбелязването паметта на св. Лука, която се почита на 11 юни. Последованието „Отваряне на вратите", бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.

Нов православен храм ще събира Българската църковна община във Виена

На 11 юни, в австрийската столица Виена, беше извършено освещаване с пълен чин на нов български православен храм, посветен на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Богослуженията възглави Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

Българската православна църковна община (БПЦО) „Св. Иван Рилски" в австрийската столица Виена е основана през 1967 г., а на 19 май 1969 г. е регистрирана и държавно призната от страна на Република Австрия като тяло на публичното право. БПЦО е под юрисдикцията на Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия и принадлежи към Западно- и Средноевропейската епархия със седалище в Берлин, Германия, под омофора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

До 24 декември 1993 г. БПЦО „Св. Иван Рилски" е ползвала безплатно Руската православна църква в трети район, където са отслужвани един път в месеца български служби. През март 1993 г. българският посланик във Виена Александър Караминков предоставя помещение в жилищния комплекс на посолството, което църковната община ремонтира със свои средства и преустройва в църква. Първата българска служба е отслужена на 25 декември 1993 г., а на 24 април 1994 г. е тържествено осветена от митрополит Симеон.

С годините помещението се оказва все по-тясно и не може да посрещне нуждите на нарастващия брой българи в Австрия. Строежът на новия храм, който се намира в 12-и район на Виена, започва на 17 септември 2013 г. Изграждането му е подпомогнато от българската държава, чрез дирекция „Вероизповедание" на Министерски съвет и Посолството на Република България във Виена. Решаваща е помощта на частните дарители и организации. Двата полилея на новия храм, например, са дар от новия български посланик - д-р Иван Сираков.

Храмът се намира на партерния етаж в нов жилищен комплекс, но всички се надяват това да не е проблем, а по-скоро възможност да привлече нови хора към православието. Всички гости от България забелязаха, че сред вярващите на богослуженията има и много австрийци, а не само българи.

Въдворяване на архимандрит Пахомий като ректор на Софийската духовна семинария

На 13 юни 2017 г. на вечерното богослужение Българският Патриарх Неофит заедно с членове на Св. Синод назначи и въведе Негово Високопреподобие архимандрит Пахомий (Лозанов) за ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски". Българският Патриарх поздрави всички и представи архимандрит Пахомий пред духовниците, учителите, учениците и всички гости. Той каза, че Св. Синод се е водел от желанието Ректорът на семинарията да е духовно лице, което с много желание и труд да поеме тази особено сериозна длъжност. На свой ред, новоназначеният ректор архимандрит Пахомий благодари. Той каза, че се изправя пред предизвикателство, но с радост ще изпълни това послушание. „По пътя ще срещна много млади души, които да бъдат утвърждавани и възпитавани в Христа, но това не може да стане без Божията помощ и молитвеното застъпничество на св. Йоан Рилски." Той каза, че ще се стреми да помага на децата във всяка тяхна нужда и ги помоли винаги да се обрщат към него. В речта си призова учителите и родителите към единомислие за добри резултати в образованието и възпитанието на учениците. Новоназначеният ректор архимандрит Пахомий завърши своето слово с благодарност към всички за оказаната подкрепа.

В знак на внимание и за църковни заслуги Светият Синод награди досегашния ректор на Семинарията Димитър Костадинов с орден „Свети Климент Охридски" - първа степен. От своя страна, г-н Димитър Костадинов благодари като каза, че винаги със смирение и труд се е стремял да изпълнява тежкото послушание, което Св. Синод му е възложил.

Юли

Българският патриарх Неофит взе участие в официалните чествания по повод професионалния празник на служителите на МВР

Водосвет бе отслужен от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и столични свещеници, по повод професионалния празник на служителите на МВР. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие.

След водосвета бяха поднесени цветя пред паметника на Незнайния воин в памет на загиналите полицаи и пожарникари.

Освещаване на храм "Св. вмчк Димитър" в село Ловец, Община Търговище

На 8 юли 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в новопостроения храм "Св. вмчк Димитър", намиращ се в село Ловец. В съслужение с архиерея бяха ст. ик. Славчо Проданов - архиерейски наместник на Търговищка духовна околия, прот. Бисер Христов - председател на църковното настоятелство при храма, прот. Димитър Байков и дякон Любомир Георгиев.

Митрополит Киприан направи първа копка и водосвет на мястото, на което ще бъде изграден храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец"

На 8 юли Митрополит Киприан направи първа копка и водосвет на мястото, на което ще бъде изграден храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в курортното селце Старозагорски минерални бани. Проектът е дело на арх. Веселин Беров. "Духовната ни радост е голяма, защото този светец винаги ще покровителства това място. Още по-радостни сме, че Българската православна църква ще има свой нов дом, за да можем да изпълняваме своя обет и дълг към Бога и да се молим за добруването на нашия народ", съобщи владиката. В знак на благодарност кметът на курорта Станчо Станчев му подари колаж със снимки на Старозагорските минерални бани, който да му навява хубави спомени и да не забравя, че винаги е добре дошъл.

Освещаване на нов храм в с. Козяк

На 09 юли - 5 Неделя след Петдесетница бе извършено тържественото освещаване на новия храм "Св. Йоан Кръстител" в с. Козяк.

Празникът в деня на освещаването бе оглавен от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, при съслужението на Негово Високоблагоговейнство ст. ик. Добри Чаков - протосингел на епархията, свещеноик .Райчо Радев, свещеноик. Добри Върбанов, йеромонах Спиридон, свещ. Роман Михалев. Молитвено участие в богослужението през цялото време взе кметът на селото, както и жителите гостите от съседни села и градове.

В св. Престол бяха положени св. мощи на св. Климент папа Римски, св. Маврикий Трапезундски и св. Дамян Безсребърник Александрийски. Като предварително бяха написани имената на клира и близките и положени преди полагането на св. мощи и покрити със св. миро.

 В София за първи път се проведе Епархийска монашеска конференция

На 12 юли с благословението на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в залата на Софийска св. митрополия се проведе първата Монашеска епархийска конференция, в която взеха участие монаси и монахини от цялата Софийска епархия.

Негово Светейшество патриарх Неофит лично дойде, за да присъства на тази първа по своето естество среща и след като даде своя първосветителски благослов конференцията бе открита.

Българската православна църква посрещна Честната глава на св. вмчк Пантелеймон

На 27 юли БПЦ посрещна Честната глава на св. Пантелеймон, който дойде за първи път у нас. Честната глава на светеца-целител бе посрещната от Българския патриарх Неофит в столичния храм „Св. Седмочисленици". Стотици участваха на богослужението, а след това хиляди се поклониха на мощите. На следващия ден светините бяха пренесени в катедралния храм „Св. Неделя", а след това в Руската църква „Св. Николай". За първи път Враца посрещна мощите на св. Пантелеймон. Събитието бе окачественот, като събитие на годината за Врачанска епархия. Стотици от епархиотите се стекоха в храм „Св. Николай", за да се поклонят и да измолят от св. Пантелеймон помощ и закрила.

Преди да заминат за Гърция, мощите на св. Пантелеймон минаха и през гр. Сандански, Неврокопска епархия, където също бяха посрещнати от православните християни.

Участие на БПЦ в изпитите за екскурзоводи в Министерството на туризма

Представител на Българската православна църква участва в изпитната комисия за провеждане на изпит за придобиване на правоспособност за упражняване на професията „Екскурзовод", който се проведе в Министерството на туризма. Това стана съгласно договорените през февруари 2015 г. по време на среща между министъра на туризма Николина Ангелкова и Негово Светейшество патриарх Неофит мерки за сътрудничество между двете институции в областта на туризма.

По решение на Светия Синод на БПЦ-Българска Патриаршия за представител на Църквата, който участва в състава на изпитната комисия за придобиване на правоспособност по професията „екскурзовод", бе определен свещеник д-р Петър Симеонов от София. Изпитите се проведоха в периодите 11-14 и 17-18 юли, съгласно одобрен от министъра на туризма график и неговото участие в работата на Изпитната комисия бе определено от страна на Министерството като изключително професионално и уместно.

Осветен бе нов храм на Софийска св. Митрополия

На 30 юли, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, беше извършено освещаване чрез полагане на антиминс на храм „Св. Козма и Дамян" в новия столичен комплекс „София парк". Цялото освещаване и първата св. Литургия в новия храм бяха оглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп

Август

Полагане на камък за параклис на св. Пантелеймон в МБАЛ „Христо Ботев"

Полагането на камък за нов храм е първото такова последование, което отслужва Врачанският митрополит Григорий, като епархийски архиерей на Врачанска епархия. На последованието молитвено участие взеха Константийски епископ Иаков, викарий на Пловдивския митрополит, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, врачанско и столично духовенство, както и лекари и медицински работници от МБАЛ „Христо Ботев". За построяването на параклиса се събират дарения. Ако желаете да помогнете в изграждането му може да го направите на следната банкова сметка:

BIC: IABG BGSF

IBAN: BG81 IABG 7494 5000 7404 01

При Интернешънъл Асет Банк АД, Враца

Висши офицери от Военноморските сили на Република Гърция посетиха Варненска и Великопреславска света митрополия

На 10 август 2017 г. в сградата на Варненска и Великопреславска света митрополия се проведе официална среща между Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и висши офицери от Военноморските сили на Република Гърция. На срещата присъстваха аташето по отбраната на Република Гърция за България полковник Йоанис Атцалакис, командирът на кораба от Военноморските сили на Република Гърция "Родос" - капитан II ранг Михаил Пантувакис, старши офицер за учебното плаване на школниците и съпровождащият ги офицер от Командването на българските Военноморски сили капитан III ранг Георги Георгиев.

Официалните гости поднесоха на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан плакети от капитана на кораб "Родос" и от Школата за старшини към ВМС на Република Гърция. От своя страна архиереят подари за благословение на гостите икона на Божията Майка и икона на свети апостол Андрей Първозвани.

Летен храмов празник на ПКСХП "Св. Александър Невски"

Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод и председател на църковното настоятелство при патриаршеската катедрала, възглави празничната св. Литургия по повод летния храмов празник на храм "Св. Александър Невски". Молитвено участие в богослужбата взе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, а заедно с епископ Герасим съслужиха: архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", архим. Филип Василцев, предстоятел на Храм-подворие на РПЦ-МП "Св. Николай Мирликийски", архим. Теофан, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския Патриарх и предстоятел на румънския храм „Св. Троица", столични свещеници и храмовото духовенство, протодякон Александър Нешев, протодякон Иван Петков и дякон Деан Коруноски.

Страницата подготвиха: Десислава Панайотова и Ангел Карадаков

Снимка: Таня Вълчанова

ПРОДЪЛЖЕНИЕ в ЧАСТ II

http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=653http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=653

 

Галерия снимки
Нов брой на Църковен вестник
CV BR3_2024.jpg
Нови издания
1111.jpg
Жития на светиите
Житие
Facebook страница на Св. Синод