29 ноември 2023, сряда

Св. мчк Парамон и 370 мъченици. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски
church

Православна мисъл

ОБЗОР на водещи събития в живота на БПЦ през 2017 година (ЧАСТ II)

10 KRUST.jpg

ПРОДЪЛЖЕНИЕ от ЧАСТ I

http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=652

Септември

Седмица на православната книга - Църквата и младите (4 - 10 септември 2017 г.)

На 4-ти септември бе официално открита Седмица на православната книга, която се провежда за 19-та поред година. Първата лекция бе на проф. Александър Дворкин в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил". Проф. Дворкин сподели и разясни много интересни въпроси посветени на темата: „Възникването на исляма - последни изследвания".

В зала „Пленарна" в сградата на Община Варна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан произнесе слово, в което благодари на Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител за присъствието.

Бяха представени и книгите на Синодално издателство от Анула Христова, главен-редактор «Книгоиздаване».

Седмицата завърши с Божествена св. Литургия в катедралния храм на Варна, където заедно с митрополит Йоан, участие взеха Неврокопският митрополит Серафим и Врачанският митрополит Григорий.

Българският патриарх Неофит положи основен камък на нов храм във Военната академия

На 1 септември Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит положи основен камък на Параклис-мавзолей в двора на Военната академия „Георги С. Раковски". Храмостроителството е по идея на инициативен комитет, в който са се включили обществени личности между които генерали, общественици и кметът на София Йорданка Фандъкова. Новият храм ще бъде посветен на св. Георги Победоносец и е в памет на загиналите воини от Първата световна война.

Датата за полагането на основния камък не бе случайно избрана. Тя съвпада с началото на църковната година и откриването на академичната учебна година на най-старото висше военно училище у нас. Стремежът на инициаторите е строежът да завърши с нейното закриване.

Петметров паметник на цар Симеон Велики бе осветен в София

Паметник на цар Симеон Велики бе осветен днес в двора на едноименното Частно средно училище в кв. Иваняне, гр. София. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, освещаването бе извършено от протосингела на Софийска митрополия Негово Високопреподобие архим. Василий. Като преподаде първосветителския благослов на Светейшия патриарх, в приветствието си към присъстващите той подчерта, че в своя живот цар Симеон се е ръководил от християнската си вяра и в управлението на поверената му от Бога държава и народ винаги е бил редом с Православната църква, затова и времето на неговото царуване заслужено е наречено „Златен век" в българската история.

Престави се в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан

На 18.09.17 г. след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. С прощални песнопения и молитва за упокой на 20 септември, бе изпратен в последния си път Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. Заупокойната св. Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, наместник на овдовялата Видинска епархийска църква.

Тленните останки на блаженопочившия митрополит бяха внесени в катедралния храм „Св. Димитър" вчера и десетки православни християни, духовни чеда и съратници на митрополит Дометиан, можаха да се простят с него. За да се простят с него бяха дошли също така кметът на гр. Видин инж. Огнян Ценков, народни представители, общественици и множество православни християни.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит възглави опелото на блаженопочившия митрополит Дометиан. В ранния следобед с литийно шествие до митрополитската сграда бе закарано тялото на новопреставилия се митрополит. Там бе извършен трисагий и тялото на митрополит Дометиан бе положено в гроба. Със сълзи на очи стотиците събрали се отдадоха последна почит на един бележит духовен пастир и незабравим архиерей.

Обновен бе храмът на Владайския манастир "Св. Петка Търновска"

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит днес Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, извърши чина по обновление на храм на манастирската църква "Св. Петка Търновска" във Владайския манастир. Храмът бе обновен след основен ремонт, тъй като земетресението край Перник от 2012 г. го застраши от срутване. Обновената църква е и с нови стенописи. След освещаването епископ Герасим пострига за четци и певци на Българскат православна църква младежите Иван и Матей.

В сегашния си вид храмът "Св. Петка" е бил възстановен през 1902 г. върху останките на стара църква. Освен това, в чест на вмч. Неделя са изградени параклис и нова църква. В манастира също така има каменни колони-свещници от 1911 г., дарени от поклонници от с. Луково, Дебърско (днешна Р. Македония).

Жилищните постройки са скромни и са строени на няколко етапа. По време на строежа на главния път София-Перник, в манастира са били настанени трудови войски. Те, обаче, не само не напакостили на манастира, както това се е случвало в други обители, но и са помагали за съхранението му.

Октомври

Митрополит Йоан свика свещеническа конференция в град Варна

На 4 октомври Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан свика свещеническа конференция в град Варна. В нея взеха участие духовници от всички духовни околии на Варненска и Великопреславска епархия.

Основните разисквани въпроси бяха свързани с предстоящите редовни избори за епархийски съветници, които се проведоха на 8 октомври

Книга, филм, молитвеник и сайт бяха представени по време на честванията за Старозагорския митрополит Панкратий

Книгата със заглавие „Митрополит Панкратий" се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който е и неин съставител. Тя започва с обръщение на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит, както и спомените на Старозагорския митрополит Киприан, Сливенския митрополит Йоаникий, племенницата на дядо Панкратий Диана, Добромира Костадинова и Кремена Колева.

„Архиереят" е заглавието на 28-минутния филм, дело на Тони Куцаров (работил като кореспондент на БНТ в Стара Загора, в периода, в който дядо Панкратий е оглавявал Старозагорска епархия) и колектив. Той ще бъде представен по време на научната конференция под надслов: „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик".

По повод 50-годишнината от интронизацията е издаден и молитвеник, който съдържа в себе си утринни и вечерни молитви, молитви преди и след причастяване, преди и след обяд и вечеря, молитви за възпитаване на децата в християнско благочестие, за помощ в житейските дела и за всяка семейна и битова нужда.

По време на честванията бяха  връчени ордени на името на „Св. Прпмчк Игнатий Старозагорски" и „Св. Апостол Карп", а също бе представен и сайтът на Старозагорската митрополия.

Среща на представителите на поместните Православни църкви пред Европейския съюз в руската столица.

От 6 до 8 октомври в руската столица Москва, по покана на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил се състоя среща на представителите на поместните Православни църкви, имащи представителства пред Европейския съюз.

Присъстваха представители на Вселенската, Руската, Румънската и Българската патриаршии, а също така и на Кипърската и Еладската архиепископии. Българска патриаршия бе представена от Негово Високопреподобие архимандрит Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия и началник на кабинета на БПЦ-БП пред ЕС.

Освещаване на новия храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен" в кв. „Лозенец" - гр. София

На 15 октомври 2017 г., неделя, бе осветен новопостроеният храм „Въздвижение на Светия Кръст Господен", който се намира в столичния кв. „Лозенец". В навечерието на освещаването, на 14 октомври (събота) от 18,00 часа, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, беше отслужена възкресна вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир. От светата Обител бе донесена за поклонение частица от св. Кръст. Новопостроеният храм се намира в столичния кв. „Лозенец" (пред хотел "Маринела"), в местността Кръста, там, където през 1878 г. на Възнесение Господне, жителите на столицата издигат кръст в чест на Освобождението на България. Поради високото място, на което се намирал, и незастроената по онова време околност, паметникът на вярата и свободата, се е виждал отдалече. Допреди дни каменният кръст, обявен за паметник на културата, се съхраняваше в близкия храм „Преображение Господне". Сега, той е поставен върху постамент в непосредствена близост до мястото, където е бил издигнат през 1878 г. - до олтара на новопостроеният храм, посветен на Светия Кръст.

Ноември

Обновление на параклис „Св. св. Козма и Дамян" в Обрадовския манастир

На 1 ноември Православната Църква чества светите безсребърници Козма и Дамян Асийски. С благословията на негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в същия ден в Обрадовския манастир „Св. Мина" беше обновен параклисът, посветен на двамата лечители. Чинът на обновление с полагане на антиминс и св. Литургия бяха възглавени от Негово Високопреподобие архимандрит Василий - протосингел на Софийска св. митрополия. Параклис „Св. св. Козма и Дамян" е осветен през 1957 г. След сериозен ремонт и освещаването му на днешната св. богослужба той отново е готов да посреща хилядите богомолци, стичащи се в манастира не само през почивните, но, както се видя - и през делничните дни.

БПЦО "Св. св. Кирил и Методий " в Щутгарт се сдоби със свой храм

С храм, предоставен от римокатолическата общност, в който да се извършва редовно богослужение, се сдоби Българската православна църковна община в Щутгарт. Радостта на всички членове на общината е неописуема и да влезе в тази радост, по покана на енорийския свещеник на общината прот. Сергей Ненов, на 12.11.2017 г. Осма неделя след Неделя подир Въздвижение, дойде лично кириархът на епархията Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, придружен от протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов).

Българската православна църковна община "Св. св. Кирил и Методий" е основана на 19 май 1982 г. от 25 сънародници, някои от които членове на Българо-Немското дружество в гр. Щутгарт. Учредителният протокол е подписан от тогавашния Главиницки епископ Симеон - викарий на българския Патриарх за Западна и Средна Европа. С това се поставя началото на българската православна епархия в Германия и цяла Западна Европа.

От 01.10.2017 г., след повече от 30 години след основаването си, БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Щутгарт има постоянен храм, в който всяка неделя и на по-големи празници се служи света Литургия.

Централно място в живота на общината е отслужването на светата Литургия. Преди да се сдобие със собствен храм, службите в общината се провеждаха два пъти месечно, както и на по- големи християнски празници в руските църкви "Св. Николай" и "Св. пророк Илия", както и в сръбската църква "Събор на сръбските светии" в гр. Щутгарт.

Светоклиментови дни в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски"

На 25 ноември Православната църква отбелязва паметта на св. Климент Охридски, патрон на най-старото висше учебно заведение у нас - Софийския университет. В Богословския факултет празникът се отбелязва особено тържествено, тъй като е и празник на академичния параклис „Св. Климент Охридски".

На 23 ноември (четвъртък) от 9:00 часа в 8-а аудитория на факултета започнаха традиционните Светоклиментови докторантски четения.

На 24 ноември (петък) от 15:00 часа в аулата на Ректората Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан връчи дипломите на абсолвентите от 90-ия випуск на Богословския факултет.

1 година от стартирането на радиопредаването „Срещи с Православието"

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, на 19 ноември 2016 г. започна излъчването на радиопредаването ,,Срещи с Православието". Радио ,,Зорана" в лицето на д-р Кирил Илиев, негов собственик, отдаде своя ефир да има такова православно предаване, което да запознава широката българска аудитория с истините, светините и живота на светата Православна Църква. Автор и водещ на предаването е прот. Методи Корчев, служащ в столичния храм ,,Св. св. Кирил и Методий" (ул. „Г. Вашингтон" № 47).

На 18 ноември 2017 г. бе излъчено първото юбилейно предаване по повод навършване на 1 година от пускането на предаването в ефир. В празничната програма участваха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, ставр. ик. Ангел Ангелов и д-р Кирил Илиев.

Радиопредаването набира популярност поради своята голяма полезност и се преотстъпва вече и на други медии - радио „Bella" (90.2 FM) в Банско, Петрич и Сандански, радио „Ритъм+" (93,8 FM) - Кюстендил.

Декември

От името на патриарх Неофит и Св. Синод Ловчанският митр. Гавриил поздрави РПЦ по повод 100 г. от връщането на патриаршеското й достойнство

Официалната делегация на БПЦ-Българска Патриаршия, водена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, участва на 2 декември 2017 г. в тържественото заключително заседание на св. Архиерейски събор на Руската православна църква, което се проведе в залата за църковни събори на храм "Христос Спасител" в Москва.

Делегацията на Св. Синод на БПЦ-БП проведе разговор с предстоятеля на РПЦ. На 3 декември 2017 г. Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с архиереите на БПЦ възглави св. божествена Литургия в българското подворие в Москва.

Нашата делегация навсякъде се съпровожда от представителя на БПЦ-Българска Патриаршия при Руския патриарх в Москва Негово Високопреподобие архимандрит Теоктист, както и от предстоятеля на Руското подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София Негово Високопреподобие архимандрит Филип.

Заупокойна Литургия и панихида в памет на Врачанския митрополит Калиник

На 16 декември - във Враца бе отбелязана 1 година от блажената кончина на Врачанския митрополит Калиник. По този повод от 9,00 ч. в митрополитския храм "Св. Николай Мирликийски" започна заупокойна света Литургия, която бе водена от Врачанския митрополит Григорий в съслужение със свещеници от епархията. След Литургията, на гроба на владика Калиник, който се намира в притвора на същия храм, ще бъде отслужена панихида.

Митрополит Калиник бе начело на врачанска епархия от 27.10.1974 г. до 26.12.2016 г. Владиката се представи пред Господа на 85-годишна възраст.

Св. Синод определи листата с достоизбираемите епископи - кандидати за нов Видински митрополит

На своето редовно заседание от зимната сесия на Св. Синод в пълен състав бе определена листата с достоизбираемите епископи на БПЦ-БП, които ще участват в избора за нов Видински митрополит.

На основание чл. 85, ал. 1 от УБПЦ - БП, определя следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор във Видинска епархия:

Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия;

Белоградчишки епископ Поликарп, трети викарий на Пловдивския митрополит;

Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит;

Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски";

Константийски епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит.

Врачанският митрополит Григорий, Наместник на овдовелия Видински епархийски престол, да организира епархийски избор за нов митрополит на 28 януари 2018 г.

На основание чл. 90, ал. 1 от УБПЦ - БП, на 4 февруари 2018 г. в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" да бъде извършен каноническият избор за нов Видински митрополит.

Министерски съвет гласува субсидията за символа на България - Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Министерският съвет на Република България на редовното си заседание на 20 декември 2017 година реши да отпусне 395 000 лева целева субсидия за завършването на конструктивното обследване и изготвяне на задание за проектиране на цялостната реставрация и конструктивно укрепване на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Извършването на горните процедури според решението на междуведомствената комисия се възлага на Университета за строителство, архитектура и геодезия в гр. София, към които субсидията ще бъде преведена.

Гост на заседанието бе Главният секретар на Св. Синод на БПЦ-БП - Мелнишки епископ Герасим, който изрази благодарността на Българския Патриарх и Св. Синод на БПЦ за отпуснатата субсидия.

Избраната за символ на България Патриаршеска катедрала е не само най-емблематичният ни храм и най-известният ни архитектурен паметник. Тя е и най-препочитаното място за представителните дейности на държавния протокол на Президентство, Парламент и Министерски съвет.

Страницата подготвиха: Десислава Панайотова и Ангел Карадаков

Снимка на кръста от централния купол на ПКСХП "Св. Александър Невски": Таня Вълчанова