07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Православна мисъл

ОТКРИВАНЕ МОЩИТЕ НА СВ. НОВОМЪЧЕНИЦА АКИЛИНА (АНГЕЛИНА)

Akilina2.jpg

На 22 май в молитвена атмосфера, при участието на множество йереи, монаси и верни, в храм "Св. Архангели", с. Осса, Солунска обл., Гърция, по време на бдението за Отдание на Пасха Негово Високопреосвещенство митрополитът на Лангада, Лете и Редина г-н Йоан тържествено оповести изнамирането на светите мощи на св. новомъченица Акилина-Ангелина.

На събитието присъства свещеническа делегация от св. митрополия Йерисос, Света Гора и Ардамерион, състояща се от всепреподобните архим.  Хризостом Майдонис ­ - протосингел, и архим. Игнатий Риганас - ­ викарий, високоблагоговейния протопрезвитер Панайотис Коркоджилан - ­ председател на храм "Св. Георги и св. Акилина" в Загливери, както и йеромонах Максим Иверитски, който е присъствал на изваждането на светите мощи на св. мчца Акилина.

В своята проповед митрополит Йоан развълнувано разказа за откриването на светите мощи на новомъченицата, като подчерта всички онези чудодейни факти, които са съпътствали събитието и са допринесли за удостоверяването на мощите.

Спря се и на посланията, които отправя към нас светицата чрез своето мъченичество и живо днес присъствие ­ да стоим твърдо в православната вяра и изповед чрез живо участие в живота на светата ни Църква. Божията Премъдрост е избрала именно този момент да ни изяви живата Своя благодат чрез св. новомъченица Акилина, за да укрепи нашата вяра. И накрая припомни, че митрополитът на Йерисос, Света Гора и Ардамерион г-н Никодим при своето последно свещенослужение в този храм изказа своето желание и молитва към светицата да се намерят нейните мощи, подобно мощите на света Кирана.

После говори архимандрит Хризостом Майдонис. Той каза, че днес се е сбъднало желанието на всички поколения жители на Загливери - ­ да бъдат намерени мощите на света Акилина. Още от 1764 г. загливерци правят опити да ги открият. И това е било предмет на особена молитва от страна на митрополит Никодим, който и издига храм в Загливери, посветен на мъченицата. А днес, в часа на неговото изпитание в болест, светицата се яви и му достави тази радост.

Архим. Майдонис каза също, че по подобен начин са били открити светите мощи и на о-в Митилини чрез явяването на свети Рафаил, като спомена, че при това там не са знаели нищо предварително ­ ни от жития, ни от исторически данни. Докато тук поне е имало познаване  житието на светицата, написано от св. Никодим Светогорец.

Той отбеляза, че досега са правени много изследвания и опити да бъдат открити мощите на св. Акилина. И наистина, съществували осем възможни отправни точки за откриване на нейния гроб, които обаче останали напълно безрезултатни. Докато не настанал този ден, когато тук, в с. Осса, отвън до светия олтар на храма "Св. Архангели" се явила самата светица и посочила мястото на своя гроб.

В края на Божествената св. литургия архим. Игнатий Риганас на свой ред преподаде пасхалните поздрави от митрополит Никодим към високопреосвещения пастиреначалник Йоан.

После се спря на великото събитие от тази вечер ­ - полагането светите мощи на света Акилина-Ангелина, както най-вероятно е било точното й име, но с цел да е по-разбираемо, било направено по-простичко от св. Никодим Светогорец при описанието на житието є в неговия "Нов мартирологий". За тази важна информация митрополит Йоан благодари сърдечно на викария на Йерисос.

По материали на св. митрополия Лангада

Анула Христова

"Църковен вестник", бр.12, 1-15 юни 2012г.

 

Бел. прев.: Село Загливери, Солунска област, е родното място на св. новомъченица Акилина (Солунска, Загливерска). През 1984 г. в селото освен църквата "Св. Георги и св. Акилина" построяват и голям храм в нейна памет. Паметта на светата новомъченица Църквата отбелязва в деня на нейното мъченичество 27.IX.

***

СРОДНИ ТЕМИ

ЦЪРКОВНО ПРОСЛАВЛЕНИЕ И КАНОНИЗАЦИЯ