27 януари 2023, петък

* Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст (Тип. с. 196)
church

Православна мисъл

ПИСМО ДО БОЛЕН ОТ РАК МОНАХ

Efraim.jpgТова писмо е написано от стареца Ефрем от Катунакия (Света Гора - Атон) до един събрат-монах, който бил тежко болен от рак. Старецът Ефрем се упокои в Господа на 14 февруари 1998 г.

Възлюбени в Христа брате, отче Йеремие,

Прегръщам те с дълбока братска любов и моля Господа Бога да изпрати Свой ангел да те дари с дух на търпение, дух на вяра и упование в Бога.

Вчера получих твоето писмо и днес сутринта сядам да ти отговоря. Преди три месеца бях в Атина и ми правиха операция, защото имах перде на окото - зрението ми все още не се е възстановило и не виждам добре, затова поисках от Н. да запише това, което ще му продиктувам. Бъди достоен за призванието „Теоклит" (Богоизбран). Избран си да бъдеш сред светците, поставен си да бъдеш сред мъчениците.

Трябва да призная, че едновременно те облажавам и ти завиждам, защото прозирам какъв ще бъде плодът от това твое изпитание. Голямата Божия любов към теб насочи твоя път натам, до тази Голгота.

Св. Йоан Златоуст е сътворил две похвални слова за многострадалния Йов. Той го е похвалил не за живота му преди изпитанията, когато е бил благочестив, гостоприемен, чужд на всяко зло, а го похвалил за търпението, което показал по време на изпратеното му от Бога тежко изпитание.

По време на Окупацията един беден баща, обущар, изработвал много обувки и ги давал на дъщеря си да ги продава из околните села. Момиченцето доста пъти обикаляло босо из селата и продавало обувките. Ходило там ту босо, ту прегладняло, ту денем, ту нощем, и в крайна сметка се разболяло от туберкулоза. Малко преди да умре, успели да я пострижат за монахиня и я нарекли Анисия Монахиня. Когато пренасяли тленните й останки, те благоухаели. Виж, значи, какъв е резултатът от търпението в изпитанията.

 И в моето село имаше подобна душа, Василики беше нейното име. Тъй като бе силно и здраво момиче, баща й я взимаше със себе си да работи по полето. От многото тежък труд здравето й се влоши и тя умря. Един неин съсед, много благочестив човек, видял по време на молитвите си пет-шест ангели в кръг, пеещи в прослава на Бога. А посред тях била нейната душа. Виж, значи, търпението какво достойнство й донесло.

Нашият старец (игумен), вашия духовен дядо, старец Йосиф, често казваше, че целият му живот е бил едно мъченичество, и виж как го удостои Бог - да бъдат мощите му благоуханни.

Моля се, щото, по молитвите на нашия старец, да се сподобиш и ти със същото.

С братска любов,

                     Отец Ефрем Катунакиотис

Катунакия (02.04.1993)

 

Превод от гръцки: Владимир ПЕТРОВ