27 януари 2023, петък

* Пренасяне мощите на св. Йоан Златоуст (Тип. с. 196)
church

Православна мисъл

ПРАВОСЛАВИЕТО ДНЕС - Видеобеседа от 18 май 2016 г., София

O.Teodor Zisis.JPG

По-долу ви представяме в две части пълен видеозапис от беседата "Православието днес" на проф. протопрезвитер Теодор Зисис - заслужил професор на Солунския Аристотелев университет (Гърция). Беседата се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски
митрополит Неофит в салона на Софийска св. митрополия на 18 май 2016 г.

 

О. Теодор Зисис бе придружен от отговарящия за Междуправославните връзки в Пирейска св. митрополия протопрезвитер Матеос Вулканеску, архим. Павел Димитриакопулос - Антисектантски отдел на Пирейска св. митрополия, и монах Серафим Зисис (м-р "Пантократор", Северна Гърция). Гръцката делегация гостува в България по покана на Ловчанския митрополит Гавриил и с благословението на Пирейски митрополит Серафим. Преди беседата гръцките гости бяха приети от Българския патриарх Неофит.

На беседата протопрезвитер Теодор Зисис говори за проблемите пред Православието в съвременния свят. Той обърна внимание и на предстоящия Весправославен събор (м. юни 2016 г., о-в Крит), който вълнува целокупната Православна църква с оглед на духа, който ще го ръководи и на резултатите, които ще постигне. Отец Теодор изказа и своите забележки и притеснения за някои от предсъборните документи, в които се забелязва дух на икуменизъм, който винаги е бил чужд на св. отци и на Вселенските събори на Православната ни църква. Проф. протопрезвитер Теодор Зисис отговори на многобройни въпроси като посочи, че дълг на всеки клирик и на всеки православен мирянин е да се придържа към чистото православно учение и същевременно да се стреми да опазва единството на св. Църква.

Можете да проследите беседата в Официалния канал на Българската Патриаршия в YouTube: BGPATRIARSHIA927

ПРАВОСЛАВИЕТО ДНЕС, част 1

http://www.youtube.com/watch?v=oFP-oCBaIpg

ПРАВОСЛАВИЕТО ДНЕС, част 2

http://www.youtube.com/watch?v=vaIVJQcCP1A