25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Православна мисъл

Пред Зографските светини в Троян

Lovech1.JPGВ продължение на една седмица, от 5 до 13  септември 2009 г., частици от светите мощи на св. Мария Магдалина, св. Пантелеймон, св. Яков Персиец, св. Йоан Милостиви и св. Мина и чудотворната икона на Успение Богородично, известна като "Кипърска", бяха донесени от Зографския манастир, където се съхраняват, за поклонение в Ловчанска епархия по молба на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Светините бяха придружавани от игумена на манастира архимандрит Амвросий, йеромонах Висарион и монах Викентий.

Съгласно предварително подготвената програма светите мощи и Богородичната икона бяха отнесени в престолния град на епархията ­ Ловеч, както и в градовете: Троян, Пирдоп, Етрополе, Ботевград и Тетевен, за да донесат своя благослов над богохранимата Ловчанска епархия и населението й.

Навсякъде бяха тържествено посрещани и пренасяни с литийни шествия до храмовете, където се отслужваха богослужби. Хиляди хора се стичаха, за да се поклонят на светините и отправят своите молитви пред тях.

И Бог даде ясен знак, че чува нашите моления, даде ясен знак за Своето благоволение.

Дългогодишна клисарка на троянския храм "Св. Параскева" има болен племенник. Той по рождение не може да си служи с дясната ръка, която е напълно парализирана, а с лявата извършва само ограничени движения. В своя 28-годишен живот той непрекъснато се е нуждаел от помощ и за най-дребните неща.

Когато на 7 и 8 септември зографските светини са в храм "Св. Параскева" в гр. Троян, младежът е заведен от леля си в храма и с нейна помощ слага неподвижната си ръка върху мощите. Молят се. Целуват мощите и чудотворната икона. Пак се молят.

След няколко дни  майката на младежа съобщава, че  е започнал да мърда пръстите на дясната си ръка, което никога досега не е можел да прави. Всички са изпълнени с благодарност към Бога. Отново виждат надежда за своя близък.

Lovech.JPGChudotvornata_ikona.JPGZografskite_svetini.JPGTroianski.m-r.JPG