24 февруари 2024, събота

* 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Тип. с. 225)
church

Православна мисъл

Представяне на книгата "ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ" на св. Нектарий Егински

korica_opoznat sebe si.jpg

Уважаеми български читатели,

В нашите ръце е една полезна и душеспасителна книга на свети Нектарий Егински (1846-1920), който е известен и обичан от много православни християни светител, духовен отец и чудотворец. Тази книга със заглавие „Опознай себе си" е плод на неговия богат духовен опит във вярата, на дългогодишното му учителско, проповедническо и архиерейско служение в Църквата и на богоозарената му богословска мисъл, която ни разкрива богатството и красотата на богооткровените и спасителни истини на Православието. Книгата се издава по инициатива на Културно-просветния отдел на Светия Синод и е преведена от гръцки език по предложение на Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. Това е втората книга на св. Нектарий Егински, която се издава с решение на Светия Синод на Българската православна църква, и има за цел да послужи за духовна полза и просвета на православните християни и на по-широк кръг читатели в България.  

Свети Нектарий Егински е забележителен подвижник, светител, духовен наставник и учител на Църквата от по-ново време. Той остава в съзнанието на вярващите християни най-вече с благодатните чудеса, които върши в основания от него манастир „Света Троица" на остров Егина в Гърция, но също така е известен и като блестящ проповедник, духовен наставник на вярващи и монаси и изряден богослов. Роден е в бедно, но благочестиво християнско семейство в Силиврия, близо до Цариград, и от ранното си детство проявява чиста православна вяра и пламенно християнско благочестие, отличава се с разсъдителност, трудолюбие, честност и смирение и се стреми към духовно съвършенство чрез постоянно упражняване в християнските добродетели и чиста молитва. След тежък труд и оскъдица в ранната му младост, когато отива сам в Цариград да работи, за да подкрепя своето семейство, той дава обет пред Бога да учи богословие и да Му служи, а по-късно приема монашество на остров Хиос. Като млад монах свети Нектарий се отличава с доброто си сърце, с духовна мъдрост, ученолюбие и велико смирение, които го правят любимец както на братята в манастира, така и на християните извън него. Свети Нектарий завършва успешно Богословския факултет в Атина и след това е приет за клирик на Александрийската патриаршия, където е ръкоположен за епископ и утвърден като Пентаполски митрополит. Макар да е обичан от своето паство и да полага големи грижи за укрепване на църковния живот и благоукрасяване на храмовете, той е отстранен несправедливо (без надлежния църковен съд) от митрополитската катедра, подложен е на хули, клевети и гонения поради завист и дребни интриги. Светият отец понася смирено и търпеливо през целия си живот този тежък кръст на неправда от човеците. Без да търси възмездие за сторената му неправда той се оставя в Божиите ръце и напуска Египет, но през целия си живот остава в архиерейското си достойнство на Пентаполски митрополит.

След като напуска Египет св. Нектарий продължава своето служение в Гърция като епархийски проповедник, ректор на духовна семинария в Атина, преподавател по християнска етика и духовен наставник на много православни християни от различни обществени съсловия. Така постепенно около него се събират много благочестиви девици и жени, които искат да се посветят на монашески живот, но под неговото мъдро духовно ръководство. Тази грижа за духовното устроение и ръководство на монахините води свети Нектарий до делото на неговия живот - възстановяването на някогашната запустяла обител на остров Егина и нейното обновление, което води до въздигането и разцвета на неговия любим манастир „Света Троица". Чрез много лични усилия, неуморни молитви и трудове, при благодатна подкрепа от Бога, изливана чрез множество чудеса и знамения, свети Нектарий посвещава изцяло своя живот на манастира в Егина и се удостоява да завърши своя земен път на този остров. Чудесата на изцеления, благодатната мироточивост и благоухание от пречистото му тяло са засвидетелствани от Бога още от момента на неговото блажено успение. Днес св. мощи на светеца почиват в неговия Егински манастир „Света Троица" и привличат към Бога много нови поклонници не само от Гърция, но и от по-близки и далечни страни.

Книгата на св. Нектарий Егински „Опознай себе си" отразява духовната мъдрост, придобита от него по трудния, но благодатен път на подвижничество и смирено служение на Бога и на ближните в Църквата. Това е трудният и стръмен път към Царството Божие, който светият отец изминава с твърда вяра, непрестанна молитва и упование в Божията помощ като монах, учител, проповедник, архиерей и духовен наставник. Наред с дълбокомислените разсъждения за нравствения живот и духовната мъдрост на Свещеното Писание, които откриваме в тази книга, в нея се съдържат също така ценни напътствия и насоки за вътрешното самовглъбяване и самопознание и много практически съвети за християнското благочестие и молитвата. В наставленията на свети Нектарий за християнските добродетели откриваме както неговия богат подвижнически опит, така и задълбоченото му познание за християнската философия и етика. В тях ние се докосваме до чистотата и дълбочината на православната нравственост и се обогатяваме от класическите поучения на големите църковни учители и духовни отци - св. Юстин Философ, Климент Александрийски, св. Василий Велики, св.Йоан Златоуст, св. Йоан Лествичник, св. Симеон Нови Богослов, св. Никодим Светогорец и много други. Богоозарените съзерцания и нравствени поучения на православната духовна традиция са предадени от свети Нектарий с голяма вещина, много любов и снизходителност и са разкрити по разбираем и достъпен за съвременните християни начин. Всичко това прави съдържанието на книгата близко и затрогващо за християнското сърце, увлекателно и вдъхновяващо за всеки. Това е така, защото тя е изпълнена със светлата духовна радост, трезвост и крепка надежда, които светият отец винаги е раздавал и дарявал на своите духовни чеда, слушатели и ученици.

По своето съдържание тази книга е своеобразна енциклопедия на православната християнска етика и ценен наръчник за духовен живот и подвижничество в основните християнски добродетели. В нея всеки християнин ще открие богато съкровище от духовна мъдрост и превъзходни наставления за християнския път към съвършенството, които са плод на богоозарения ум и благодатен духовен опит на светеца. Внимателният прочит на книгата, съпроводен с подходящо духовно настроение и задълбочен размисъл върху споделеното от свети Нектарий в нея, ще бъдат изключително поучителни и полезни за православните вярващи в техния стремеж към християнския начин на живот и чистата молитва, обърнати към Бога.

Пожелаваме от все сърце на читателите на тази забележителна книга да се проникнат от благодатното настроение на великия чудотворец свети Нектарий Егински, да се просвещават от неговите богоозарени разсъждения и християнски поучения и да придобият същия мирен и вглъбен дух на смиреномъдрие и любов към Нашия Господ Иисус Христос и Пречистата Негова Майка света Богородица! Да придобият същото покайно молитвено настроение и ревност към духовни дарби и нравствено съвършенство, посредством които да напредват в християнските добродетели на вярата, надеждата и любовта към Бога и ближните по пътя на спасението!

Доц. Костадин Нушев - експерт в Културно-просветен отдел при Св. Синод на БПЦ-БП

Седмица на православната книга, Варна, 2016 г.