05 февруари 2023, неделя

Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение на Митаря и Фарисея. Св. мчца Агатия (Добра).Гл. 1, утр. ев. 1, ап. 2 Тим. 3:10-15 (с. 299), лит. ев. Лк 18:10-14 (Тип. с. 414) ◯
church

Православна мисъл

Приобщаване към ада чрез Хелоуин

Хелоуин не е езически празник, той съдържа много препратки към християнството и се явява празник на дявола. Действително на пръв поглед би могло да се каже, че това е едно забавно преобличане в костюми на вампири, върколаци, таласъми, демони и т. н. – нищо повече от фарс, в който разумният човек* се присмива на проявленията на окултното. Но в действителност какво се запечатва в чистия, невинен разум на децата – това е привикването с магическото, окултното, демоничното, с тези колосални зли сили, които се превръщат в лайтмотив на детския живот.
   Присмиването на демоните не е нищо друго, освен приучаване към тяхното присъствие, призоваването им от вечното царство на ада и превръщането им в привидно симпатични персонажи, които винаги може да поканиш на вечеря. Дяволът, човекоубиец от самото начало на историята, се представя под образа на общителен човек, заслужаващ съчувствие, заради лошия му късмет. От тук лесно се открива пътят към маниакалността, черната магия, сатанинските ритуали, демоничното обладаване, ритуалните убийства и самоубийства, психическите болести, серийните престъпления.
Възрастните, макар далеч не всички, могат да отличат измислицата от реалността, филма от живота, илюзията от истината. Но децата живеят в света на въображението, където визуалните образи-ориентири оживяват в техните умове и стават образци на подражание. Ние вече не се учудваме, че някои деца мечтаят да станат вампири, върколаци, бесове. И някои даже успяват!
   По такъв начин, смъртоносното за човека насилие влиза в обществото през парадния вход, облечено в дрехите на невинното уж забавление. Вместо да прогоним бесовете от човека и от обитавания от него свят и да ги пратим в място пусто, както това става по време на св. Кръщение и при четене на молитвите на св. Василий, ние ги призоваваме, слагаме ги на масата и ги „въплъщаваме“ с помощта на маскарадни костюми, страховити жестове, наподобяване на поведението им, и те, разбира се, остават тук, при нас за дълго време.
   Някой ще каже, че Хелоуин идва бързо и още по-бързо си отива. Но това, което остава в подсъзнанието на децата, е колосалната допустимост на дявола, който когато го повикаш, винаги идва и остава в живота на човека. Нравствена девалвация, банкрут на вярата, превръщането на човека в звяр, а след това и в демон, убийства, масова депресия, малодушие – всичко това е част от контингента на нечистия дух, когото две хиляди години човекът е прогонвал с помощта на Св. Тайни, а днес в чест на „празника“ го призовава при себе си и го следва, без да го осъзнава.
    В този смисъл Хелоуин се явява приобщаване към ада, мрака, магията, демонизма, мракобесието, човекоубийството и от тук - към несвършващата вечна болка, неугасимия огън, скърцането със зъби, незаспиващия червей, самотата без край. 
   Точно обратното - св. Литургия е приобщаване към рая, към Непорочната Жертва, към молитвата, това е анамнеза на любовта, участие чрез благодат в Тялото Христово, Разпятието и Възкресението. Може някой да си мисли, че ще се нареди до дявола и ще отиде на вечната Литургия?
И така, да отидем на Литургия, а не на Хелоуин!
*(в оригинала – homo ludens – "играещият човек" - една теория на културолога Йохан Хьойзинха, според която човекът в исторически план се развива, наподобявайки игрово заобикалящия го свят – бел. прев.)

Източник: doxologia.ro

Превод от румънски: Родион Шишков
Източник на превода: http://www.eparhia-lovech.com

Снимка: www.pravoslavie.ru

Още по темата:

2014-10-23 Автентичното християнство противостои на смъртта и Хелоуин