07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Православна мисъл

СЛОВО ЗА СВ. ВМЧК ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ

svGeorgi.JPGВ името на Отца и Сина и Светия Дух!

Братя и сестри!

Обикновено в живота считат за практичен този човек, който умее от всички възможности, които стоят пред него, да избере най-изгодната за себе си. Но ето, ние виждаме подвига на мъчениците: на великомъченик Георги Победоносец, чиято памет Църквата празнува днес, на великомъченик Пантелеймон, на великомъчениците Варвара, Екатерина и други. От  гледна точка на човек, за когото земното благополучие е по-скъпо от всичко, техният избор е неправилен.

На мъчениците, от една страна - се предлагали всички блага на живота. Великомъченик Георги, например, бил красавец, от богат знатен род, любимец на царя и разполагал с всички условия, за да има в живота успех. Великомъчениците Варвара и Екатерина били ослепителни красавици и те също притежавали възможността да придобият успех в живота.

От друга страна - пред тях били инструментите на страшни изтезания и мъчителната смърт - в случай, че не се откажат от вярата в Христа Спасителя. От гледна точка на земното благополучие изглежда, че няма избор: трябва да спасиш живота си и да се възползваш от благата му. Но мъчениците намирали избор. За тях, от една страна, стояла възможността за всички житейски блага, а от друга - страшните изтезания и смъртта. И те избирали второто, като от първото решително се отказвали. От духовна гледна точка, от перспективите на вечността, техният избор бил правилният. Но и като цяло, те се оказали много по-практични от своите мъчители, защото са избрали временните страдания, временните изтезания, за да могат след това вечно да се радват с Този, за Когото те отдали живота си.

 Разбира се, страшни били изтезанията, на които били подложени великомъченик Георги и всички свети мъченици, но те издържали на всичко с помощта на Христа Спасителя. Така например, в житието на великомъченик Георги ние четем, че в миговете на най-лютите страдания той неведнъж чувал глас от небето: «Не бой се, Георги, Аз съм с тебе!». Това му говорил като му се явявал Сам Господ Иисус Христос, за Когото светецът се готвил да страда. Подобно и великомъчениците Варвара, Екатерина и много други изтерзани, измъчени, окървавени светии Господ изцелявал така, че те отново засиявали със своята красота. Светите мъченици намирали възможност за избор и взимали правилния, за да наследят неизмеримо повече богатство и слава, отколкото може да им даде земната суета.

В днешно време никой не изисква от нас такива кървави подвизи, никой не ни измъчва и заплашва. Но и в наше време не е леко да живееш като истински християнин, защото този, който живее по християнски, постоянно, от всички страни изпитва затруднения, скърби, гонения и притеснения. Но Господ Иисус Христос е казал: «Който Ме изповядва пред човеците, него ще изповядам и Аз пред Моя Отец Небесен и пред светите ангели, а който се отрича от Мене пред човеците, от него ще се отрека и Аз пред Божиите ангели" [1]. Защото отхвърлянето на Бога поставя вечен печат на отхвърляне върху самия човек, ако той не се опомни и покае.

Трябва да се стараем да живеем по християнски, без да обръщаме внимание на всякакви притеснения, насмешки, недоброжелателства и прочие. Който е пожелал да живее по християнски, трябва да помни, че е длъжен да бъде духовен кръстоносец и да бъде готов на всякакъв подвиг, защото Господ е казал в Апокалипсиса: «Бъди верен до смърт и ще ти дам венеца на живота» [2]. Такива са били светите мъченици и такава вярност Господ очаква от всеки един от нас.

Страданията на Христовите мъченици превъзхождат всяка мяра на човешките сили. Те не могат да се сравнят с тези малки мъчения, които ние претърпяваме като последици от нашите собствени страсти, влечащи след себе си терзание на съвестта, разстройство в нашия живот и в този на околните. Ние сме готови да пием с пълни чаши от сладостта на греха, а не желаем да пием горчивите капки на очистителните страдания. Забравяйки колко грехове извършваме пред Бога всеки ден, какво безчислено множество грехове сме извършили през целия си живот, непогрижили се да измолим прошка, ние сме склонни да обвиняваме Бога: "Защо Бог така ни наказва? Ако се налага да изтърпим всичко това, то има ли Бог?"

Миналата година, в навечерието на Възкресение Христово един нещастен баща, чийто син бе станал жертва на убийство, обяви от телевизионните екрани, че за него Бог вече не съществува, щом е допуснал синът му да бъде убит в навечерието на най-големия християнски празник. Но нима Бог е виновен за злото, което хората си причиняват? Ако този баща се бе постарал да приведе сина си към вярата в Бога, тогава може би синът му, вместо да гуляе на Велики петък в нощно увеселително заведение, би дошъл в храма, за да вземе молитвено участие в Опелото Христово и не би го застигнала подобна участ.

SvGeorgi s otsechenata si glava.jpg

След множеството безуспешни мъчения главата на св. вмчк Георги е отсечена по заповед на римския император Диоклетиан. Затова пък Царят на царете - Христос Господ - увенчава главата на великомъченика с нетленния венец на славата, която е обещана за тези, които побеждават с Кръста и оставт верни на Трисветия Бог!

Братя и сестри, чрез страданията на св. великомъченик Георги Победоносец не се е умалила, а се е умножила славата на Христа, Който подкрепил Своя избраник със свръхестествено търпение, прославил го с чудеса, дал му сила за молитвено ходатайство за мнозина. Нека се молим на Христа Бога да сподоби и нас с търпение, за да понасяме с непоколебима вяра в Божия промисъл всички несгоди и изпитания и да не отпаднем от Него, а да се удостоим да влезем във вечната и блажена радост на небесното Му Царство. Амин.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Бележки под иконата и под черта (гл. ред. Д.П.):

[1] Срв. Мат. 10:32-33.

[2] Откр. 2:10.