18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Православна мисъл

СВ. НИКОЛАЙ – ПОМОЩНИК И ЗАКРИЛНИК НА СЕМЕЙСТВОТО И ДЕЦАТА

SvNikolai lice.jpg

В чест на 6 декември - деня на св. Николай Мирликийски Чудотворец - публикуваме две малко известни в България чудеса на светеца, които са се случили в по-късно време спрямо епохата, в която той е живял (ок. 270-346 г.). Св. Николай не спира да е наш молитвен застъпник пред Бога, наш верен помощник в изпитанията, пример за вярност към Господа, Църквата и Православието, образец на любов към човеците, свидетелстващ с живота и чудесата си за силата на Божията благодат, която се дава на чистите и смирените по сърце. Св. Николай е доказателство за живата и неразрушима връзка между небесната и земната Църква. Това ни вдъхва увереност в съществуването на вечния живот и още по-силен стремеж към благочестие в земния ни път. По молитвите на св. Николай Мирликийски и със силата на Христовия Кръст да се подвизаваме, за да станем по милостта Божия сънаследници със светиите в Божието царство!

Спасението на младенеца в река Днепър

SvNikolai spasiava mladeneca v Dnepur.jpg

Жители на гр. Киев, плувайки нощем с лодка по река Днепър от Вишгород към Киев, се унесли от умора и майката изпуснала младенеца си във водата. Съсипани от мъка, родителите призовали св. Николай Чудотворец и попросили неговата милостива помощ. В същата нощ служители на киевската катедрала „Св. София" открили дете - цялото мокро, но живо, да лежи пред храмовата икона на светителя Николай.

SvNikolai spasiava mladeneca v Dnepur 3.jpg

За това съобщили на митрополита, който заръчал вестта за намереното дете да се разпространи по целия град. Родителите на младенеца скоро били открити и, за тяхно и всеобщо изумление, разпознали в момченцето своя потънал син. От този момент нататък иконата, пред която той бил намерен, започнала да се нарича „Св. Николай Мокри".

Чудото станало толкова известно и предизвикало такова благоговение сред вярващите, че в цяла Украйна и Русия има храмови изображения на тази спасителна помощ, оказана от св. Николай на скърбящите родители. Тази иконографска сцена може да бъде видяна днес дори и в далечния скит „Св. Николай", който се намира в Северната Св. Гора - островния монашески архипелаг Валаам (Русия).

Избавление на отрока от потъване

Един благочестив мъж усърдно се молел на св. Николай, за да освободи от безплодие жена му и да им дарува чедо. Съпругът обещал, че ако придобие дете, заедно с него ще донесе в храма на св. Николай златен съд в израз на признателност. Молитвата му била чута от светителя и в скоро време им се родил син. Изпълнявайки своя обет, щастливият баща дал на един златар много злато и му поръчал да направи от него изкусен съд за Чудотвореца и благодетеля на семейството му. Но когато съдът станал готов, бащата толкова го харесал, че му се приискало да го запази за себе си, а за светеца поръчал изработването на втори съд. Първия задържал за дома си, а с втория заедно със сина си тръгнал да го занесе в храма на св. Николай. Трябвало да пътуват по море. По време на плаването им потрябвала вода и бащата казал на сина си да вземе приготвения съд и да почерпи вода от морето. Изпълнявайки волята на баща си, отрокът заедно със съда паднал в морската бездна и потънал заради неизпълнения първоначален обет на своя баща.

Бащата бил съсипан, но продължил пътя си и, пристигайки в храма на светител Николай, поставил пред неговата икона втория съд. Но на два пъти съдът бил захвърлян от невидима сила в средата на църквата. Всички присъстващи били поразени от случващото се, не разбирайки неговото значение. Но внезапно в центъра на храма застанал отрокът, държейки в ръцете си първия по изработка съд, оригиналния дар за светеца, и засвидетелствал на всички, че бил съхранен от удавяне в морето благодарение на Христовия угодник св. Николай Чудотворец! Въздавайки благодарение Господу, Който дивно се прославя в Своите светии, бащата подарил за употреба на свето-Николаевския храм и двата съда, а след това благополучно се завърнал със своя син у дома!

Светителю, отче свещеноначалниче Николае, моли Бога за нас и нашите семейства! Амин.