29 ноември 2023, сряда

Св. мчк Парамон и 370 мъченици. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски
church

Православна мисъл

ТАЙНАТА НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

RozdestvoXvo.jpg

И останаха скрити от княза на този век девството на Мария и детеродството й, както и смъртта на Господ - три тайни, достойни за огласяване, но които бяха извършени в мълчание Божие.

Прочее как Той се откри на вековете (тварни)? Звезда в небето засия над всичките звезди и светлината й беше неописуема. И нейната новост предизвика празненство, а останалите звезди заедно със слънцето и луната станаха хор на тази звезда, и само тя разпростираше светлината си навсякъде. И смущение биваше: откъде това ново явление, неподобно на другите звезди.

От него (новото явление) се развали всяка магия и всяка окова на злото изчезна; незнанието се отстрани, древното царство се разруши, тъй като Бог по човешки се яви за обнова на вечния живот (Послание до Римляни 6:4). И това, което беше подготвено от Бога, получи сега начало. Оттам насетне всичко се разклати, защото с него се подготвяше унищожаването на смъртта.

Дължимото отношение към епископа, презвитерите и дяконите

Нека всички почитат дяконите като Иисус Христови, тъй както епископът е образ на Отца. А презвитерите пък като Божие събрание, като настояща връзка с апостолите. Без тези (епископ, презвитери и дякони, б.пр.) няма Църква.

Предупреждение срещу ерес

Деца на истинната Светлина, отбягвайте разделение и лоши учения, а където е пастирът, там и вие подобно на стадо го следвайте. Защото много вълци, които изглеждат благовидно, съблазняват с порочно удоволствие вървящите по Божиите пътища, но те не ще намерят място сред вашето единство.

Предупреждение срещу разделение

Въздържайте се от всяка храна, която не е от Иисус Христос, защото тя не е посадена от Отца (Мат. 15:13). Не че аз намерих разделение у вас, но (видях) пречистване. Защото колкото (от вас) са Божии и Иисус Христови, те са с епископа. И колкото в покаяние дойдат в единство с Църквата, те ще са Божии, за да са живи в Иисус Христос (1Кор. 6:9,10).

Не се оставяйте да ви заблуждават, братя мои! Ако някой следва онзи, който върши разделение, не наследява Божието царство. Ако някой върви след друго мнение, той не е съпричастен в страданията.

Внимавайте за епископа, за да внимава и Бог за вас.

 

Из: "Послания на св. Игнатий Богоносец"

Превод: А. Христова