14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Православна мисъл

ВЕЛИКИ ПЕТЪК - ПРЕД ПЛАЩАНИЦАТА

a-292.JPGКогато Аз се възнеса, то със Своите кръстни страдания ще изкупя целия свят и със силата на Моя кръст ще привлека към Себе Си множество избрани (Йоан 12:32). Ето какво е говорил малко преди страданието за нас Господ Иисус Христос. О, любов наша, Христе! До какво Те доведе любовта към нас! Ти, объркан, уязвен, умря в неизразими кръстни страдания. О, любов наша Христе! Как ни обикна Ти!

Велики са Твоите безмерни страдания за света, но безмерно велики са и плодовете на Твоите страдания: чрез Твоята рана ние всички се изцерихме (1 Петр. 2:24; Ис. 53:5). Ти търпиш страдания, за да ни освободиш от страстите; прие венец от тръни, за да не се измъчват нашите сърца; прие рана, за да се скрият каещите се грешници в Твоите рани от стрелите на небесния гняв; претърпя кръст, за да ни дариш чрез него с крепко оръжие срещу нашите невидими врагове; търпиш люти кръстни мъчения, за да избавиш Своите верни последователи от непрестанните мъки на ада.

Така нашият Глава Христос страда, за да бъде на цялото Негово тяло, т. е. на нас, леко. Нашият Глава гори в огъня на кръстните мъчения, за да избави от грях и от вечния геенски огън Своите членове. Кой може да проумее и да почувства цената на това благодеяние? Сам Той знае, колко велика е Неговата жертва за нас; защото Сам Той е знаел и е видял какви ще бъдат вечните мъки на грешниците, когато е казал: ще отидат всички във вечна мъка (Мат. 25:46). А ние често не разбираме бедите на настоящото наше положение (Прем. 9:16).

О, наш Спасителю! Какво да Ти принесем за Твоята безкрайно велика жертва за нас? - Вяра и любов.

Така, вярвайте от цялото си сърце, без никакви съмнения, че единородният въплътил се Син Божи е пострадал за вас, за да ви избави от вечните мъки. Да избягат от вас всички раздори и всяка ненавист помежду ви: защото нашата взаимна омраза като стрела пронизва сърцето на Господа.

Господи Иисусе Христе, Боже наш, Който пострада заради нас доброволно! Вземи и нас при Себе Си в Твоето благодатно царство.

 

Из „Великий пост", Москва, 1991