24 февруари 2024, събота

* 1-во и 2-ро намиране честната глава на св. Йоан Кръстител (Тип. с. 225)
church

Православна мисъл

За Честния пояс на Пресвета Богородица и съхранението му в манастира Ватопед (продължение)

Продължение от тук>...

 

През 1990 г. братството на стареца Йосиф Ватопедски (†2008) възобнови монашески живот във „Ватопед" и заедно с игумена Ефрем, който пое управлението на светата обител, преобразува манастира в общежитиен. Сега Ватопедският манастир е един от най-големите на Света Гора, с над 90 монаси, повечето от които млади хора от различни националности: Кипър, Гърция, САЩ, Бразилия, Румъния, Сърбия, Австралия, Франция и др. Освен с пояса на Божията майка, манастирът разполага и с много други реликви, като една от най-значимите е частицата от животворящия Кръст Господен. Пазят се също така мощите на св. Евдоким Ватопедски, главата на св. Григорий Богослов и на св. Йоан Златоуст с нетленно ухо, на св. архидякон Стефан, св. ап. Вартоломей, св. Параскева, св. Харалампий, св. Пантелеймон, както и мощите на много други светци, които наброяват повече от 200. Манастирът има един от най-модерните и добре уредени музеи на Света Гора, създаден също преди две десетилетия. Библиотеката, която е най-богатата на Атон, разполага с 37 хрисовула, около 2000 ръкописа и над 35 000 печатни книги.

В манастира има общо три ковчежета с части от пояса на Пресвета Богородица. Първоначално те били две, но когато в XX в. едното от тях било изнесено за поклонение, някой тайно отрязал малка частица от пояса на Богородица. Като забелязали това, отците започнали да се безпокоят, а частицата била скрита в нивата. Пастири, които всекидневно пасели добитъка на това място, видели светлина, която излизала изпод земята. Наблюдавайки това явление няколко седмици, те разбрали, че на това място се извършва нещо свръхестествено и решавайки да изяснят какво става, разкопали мястото и намерили парченцето от пояса на Пресветата Майка. Известни са още няколко места, където днес се намират части от пояса на Божията Майка: Италия (Прато), Германия (Трирският манастир), Грузия (Влахернската църква в Зугдиди), Кипър (м-р „Св. Богородица Триодотиса") и Русия (Москва - храм „Св. прор. Илия", и Санкт-Петербург - Казанския събор, на който част от пояса бе подарена на 21 септември 2011).

В края на 2011 г. група монаси от Атон пренесоха Пояса на Пресвета Богородица за поклонение в Русия, по покана на Руския патриарх Кирил. Групата бе предвождана от игумена на Ватопедския манастир Ефрем и посети 14 града (между които Санкт Петербург, Екатеринбург, Владивосток, Красноярск, Нижни Новгород, Ростов на Дон, Москва и др.), както и Серафимо-Дивеевския манастир. Маршрутът на пътуването бе специално определен във вид на кръст, с решение на патриарх Кирил. По приблизителна оценка повече от 3,5 милиона вярващи са се поклонили на Пояса на Божията майка и са минали под него (защото в един момент е станало невъзможно придвижването на хората). Много от тях получиха отговор на молбите и тревогите си, а десетки от тях дори изцеление, както свидетелстват световните агенции. Изработени бяха 4 милиона поясчета (тънки ленти), които бяха осветени от Пояса на Божията майка и раздадени за благословение на вярващите. Преди поясът да бъде върнат обратно на Атон, кметството организира обиколката му с хеликоптер над цяла Москва, за благословение на града и неговите жители. Много хора споделят, че тогава са усетили чудотворната сила на тази християнска светиня и реликва.

Честният пояс постоянно извършва чудеса, и то не само върху кръстени православни християни, сподели при престоя си в Русия игумен Ефрем. „Богородица помага на всички хора! - каза той. - Има случаи, когато тя е извършвала чудеса на изцеления и с мюсюлманите. Защото всички тези хора са чеда Божии, независимо от това правилно ли служат на Бога, или не. Човекът трябва да има вяра, доколкото именно тя е ключът към чудото. Всичко това е дело на Божия Промисъл. Затова ние не можем да обясним как Бог прави избора. Главното е да вярваме... С всеки човек, който се докосва до Пояса, се извършва чудо. Утешението - това е сила. Мнозина променят своя живот след като се докоснат до Пояса. Главното е не изцелението на телата. Ако се възкресява душата, тогава човек се изцелява с чудо вечно". Това, което се извършва постоянно, е, че се развързва безплодието при жените. Манастирът вече е издал книга за чудесата на честния пояс, но разбира се, това е само малка част от всички записани случаи на изцеление.

Желаещите да посетят Ватопедския манастир могат да сторят това целогодишно. До манастира се стига от столицата Карея, като се върви пеша около 4 часа по калдъръмен път, който в края слиза до манастира по хълма, наречен „Средна гора", минавайки покрай руините на прочутата Атонска академия (Атониада). Още по-лесно и удобно е, ако се тръгне от Зографския манастир, като се върви по пътека на североизток. След като се изкачи склонът над Зографския манастир, се слиза надолу към манастира „Ватопед", намиращ се в близост до морето. По пътя има табели и ориентирането е лесно. Ако се тръгне около 8-9 ч. от Зографския манастир, предстои около половин час изкачване, а след това около час и половина слизане до „Ватопед" (общо 2 часа). На връщане - съответно 1,½ ч. изкачване и ½ ч. слизане. През лятото поклонникът има време да остане на вечернята във „Ватопед" и да чуе великолепния хор на ватопедските монаси, но след това трябва да побърза да тръгне, за да успее да стигне в „Зограф" преди мръкване. За из път монасите от „Ватопед" често дават храна, според периода от годината и седмицата.

Но по-важното: монасите във „Ватопед" дават за благословение едно коланче (платнена лента или панделка: гр. κορδέλα), допряно до Пояса на Божията майка. То е запечатано в пликче, в което се намира и едно на листче. От едната му страна е адресът на Ватопедския манатир и снимка на светата обитал, а от другата страна е написана ценна информация при какви случаи и как да се носи тази лента (коланче): „Тази лента е благословена с Честния пояс на Пресвета Богородица, който се пази от XIV в. във Ватопедския манастир, като дар от византийския император Йоан Кантакузин. Съществува древна традиция да се дават на благочестивите поклонници тези ленти и с благодатта на Пресвета Богородица, на която е посветен манастирът, стават множество чудеса. С благословението на Честния пояс на Божията майка се изцелява предимно стерилитета на много бездетни семейства и те се сдобиват с деца. Раково и други болни също се изцеляват от нелечими заболявания. Вярващите се опасват с лентата за известно време, живеейки в покаяние, редовна изповед, молитва и участие в светата Евхаристия. По същия начин живеят и бездетните съпрузи, спазвайки освен това по-често пост и съпружеско въздържание, според силите си и в съгласие. Искреният духовен живот с постоянното покаяние и участие в тайнствата на Църквата, разбира се, трябва да се спазват през целия ни живот, доколкото представляват единственият начин на участие и единение с Бога в настоящия и в бъдещия живот".

Православният християнин знае, че милостта на Бога е безкрайна, а Неговото човеколюбие - безгранично. Любовта на Майка Богородица към нас също е безмерна и безгранична. Затова за всеки, който пристъпва с вяра и любов към тази светиня, Пресвета Богородица има лекарство. Но ние трябва да приемем Божията воля без да я подчиняваме на своите желания и мечти, вярвайки в закрилата на Божията майка. В нея се обновява естеството и времето и затова всякога я молим да дари душите ни с велика милост.

Текст: дякон д-р Петър П. СИМЕОНОВ,

катедрален храм „Св. Неделя", гр. София.

2 февруари 2014 г., Сретение Господне

Придружаващи статията СНИМКИ вижте тук>...

Използвани материали:

Жития на светиите. „Синодално издателство", София, 1991 г., под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев); „Църковен вестник", бр. 6 (2004);

http://www.globalorthodoxy.com;

http://www.pravoslavieto.com;

http://www.wikipedia.org;

http://www.sveta-gora-zograph.com;

http://www.sveta-nedelia.org;

http://www.chudesa.net;

http://www.pravmir.ru;

http://carstvo-maloe.com;

http://www.agiazoni.gr;

http://www.diakonima.gr;

http://e-theotokario.blogspot.com;

http://orthodoxpantry.blogspot.com;

http://www.manastir-lepavina.org.