07 декември 2023, четвъртък

Св. Амвросий, еп. Медиолански. Св. Филотея Търновска
church

Православна мисъл

За последните от земните дни на св. пророк Илия

SV_PROROK_ILIA.GPG.jpg

"И ще дам на двамата Мои свидетели, и те, облечени във вретище, ще пророкуват хиляда двеста и шейсет дена. Това са двете маслинени дървета и двата  светилника, що стоят пред Бога, Господа на земята" (Откр. 11:3-4)

Светите oтци на Църквата учат, че двамата свидетели на Господа, на които в най-съдбоносните дни на човечеството, преди последния ден на окончателното претворяване и възсъздаване на света, ще се дадат от Бога три години и половина време за пророческо проповедничество, това са светиите ­ праведният Енох и пророк Илия. Те и двамата са възнесени на небесата в техните земни тела, без да са претърпели телесна смърт.

Свети пророк Илия е отнесен при Бога с огнената колесница на Светия Дух. Но той отново ще бъде върнат заедно с праведния Енох, за да понесе светилника на истината сред хората от последните времена.

Бог ще въоръжи своите светии със силата на истинните знамения и чудеса, за да могат да отхвърлят надвисналия духовен мрак и лъжата, да насочват слабите и немощните във вярата по пътя на правдата, като изобличават самия изкусител.

Двамата пророци и предтечи на последното изменение на света ще бъдат "облечени във вретище". Това означава не друго, а че те подобно на всички онези, които се отвращават от прелестта на антихристиянския дух на времето и  по подобие на Христос не се поддават на неговите изкушения, наглед ще бъдат бедни и неподдаващи се на земни удоволствия. С една дума, те ще се намират в окаяно и жалко за пред очите на света състояние.

Антихристът (човешкото оръдие на лукавия), когато научи, че чрез тях твърде много се разпространява отхвърлянето на неговите съблазнителни предложения, по допущение от Бога ще посегне на тях и ще ги убие. Телата им ще бъдат оставени да лежат непогребани, тъй като множеството последователи на световния дух от радост, че са се избавили от вразумителните изобличения на светиите, няма да позволят погребването им.

 

"Но след трите и половина дни у тях ще влезе дух на живот от Бога и те ще се изправят на нозете  си... И ще възлязат на небето в облак, и враговете им ще ги видят. В оня час ще стане голям трус" (Откр. 11:11-13).

 Тогава видимите земни пространства ще бъдат разклатени от голям трус,  но трусът на духовните ще бъде несравнимо по-огромен. Той ще бъде последното разклащане за прехода на "хладните", колебаещите се и малодушните във вярата към постоянство и твърдост. Другите, онези, които са записали името на антихриста и плътските наслаждения в самите си сърца, няма да се повлияят от видяното възнесение на двамата пророци, с което сами себе си ще обрекат на вечна смърт.

 

"Останалите пък ще се изплашат и ще въздадат слава на Небесния Бог " (Откр. 11:13).

Като прославят Христовите мъченици и светии, те ще придобият за себе си живота на вечността и ще отправят възхвалата на своите сърца към Единия Бог ­ Света Троица.

 

Из "Тълкувание на Апокалипсиса"