26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Православна мисъл

ЗА УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО - фрагменти от проповеднически слова

MitrN s PresvBogorodica i krust 2016-snPlMitropolia.jpg

Из проповедническото слово от 15. 08. 2016 г. в храм „Успение Богородично" - град Куклен:

„По чудесен начин дойде света Богородица в света - като плод на силната и усърдна молитва на нейните родители Йоаким и Анна и по още по-чудесен начин е нейният изход от света. На този ден Света Богородица се престави пред своя Син и наш Господ.Тя отиде в Неговия Божествен чертог, за да се моли за нас, за нашите домове и нашите чада, та по нейните молитви Бог да ни дари с мир, щастие и вечен живот - особено в тези дни на напрежение, на смут и на страх. Ние имаме опората и нерушимата стена на света Богородица, която ще ни спаси, ще ни защити, ще бди над нас, стига само ние да я търсим. А какво означава да я търсим? Това означава да обичаме нейния Син и наш Господ и да спазваме волята Му, защото: „Който ме люби - казва Иисус Христос - той е този, който пази заповедите Ми". Това е нашият път, това е нашата истина, това е нашият живот."

Из проповедническото слово от 15. 08. 2015 г. в катедралния храм „Успение Богородично" - град Пловдив:

„Отбелязваме днес голям празник - Успение на Пресвета Богородица, и заедно с цялата Църква се радваме на събитието, спомена за което е донесло до нас Свещеното Писание и Свещеното Предание на вселенската Христова Църква. Блажената кончина на света Богородица, нейното Успение е велик празник - летен Великден. Възпоменавайки Пресветата Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, нейното преславно Успение, нека винаги да помним за успението и смъртта на Божията Майка. Велик, голям църковен празник! В тази прослава на събитието за смъртта на Божията Майка е вярата на всички предишни поколения, че смъртта не означава край на живота, а голям знак, че след смъртта е възкресението, било възнасянето на пречистата Царица небесна в небесните обители на своя Син с душа и тяло, като знак за безсмъртието на човека, като знак за вечния живот, като знак за Божието всемогъщество. Амин!"

Из проповедническото слово от 15. 08. 2011 г. в катедралния храм „Успение Богородично" - град Пловдив:

"Светата Православна църква преподава векове наред Свещеното Предание за Успението на св. Богородица, което е запазено и до днес, тъй като този празник е един от най-големите Богородични празници. Да следваме Пресветата Владичица, защото тя е пример за чистота, смирение и майчинство. Божията благодат, любовта на Бога Отца и общението със Светия Дух да пребъдват във вашите домове, а св. Богородица да бъде всегдашна застъпница пред своя Син за благочестивите православни християни!"