28 януари 2023, събота

Преп. Ефрем Сириец. Св. Исаак Сириец, еп. Ниневийски. Преп. Паладий Пустинник ◑
church

Православна мисъл

Заниманията с йога са хула против Светия Дух

206798.p.jpg

22 юни 2015, Пирея

В храмовете на своята епархия Митрополитът на Пирея разпространи послание относно окултната практика на индуизма, наречена йога.

„Възлюбени в Господа братя и сестри, възлюбени в Господа чеда!

В контекста на уважение към свободата на вероизповедание, която в Гърция е конституционно гарантирана, но изхождайки и от съображения за пастирската отговорност с цел избягване създаването на атмосфера на религиозен синкретизъм, ние сме длъжни да изкажем своята позиция относно решението на ООН за честването на 21-ви юни като „Международен ден на йога" и да напомним на православните християни в поддръжка на съответното изявление на Светия синод на Гръцката Православна Църква, което отразява в пълнота единството на Православната Църква, че йога представлява основополагащо учение на религията индуизъм, има различни школи, направления, тенденции и ИЗОБЩО НЕ СЕ ЯВЯВА просто „един от видовете гимнастика". Поради тази причина йога е абсолютно несъвместима с нашата православна християнска вяра и няма място в живота на християните.

Отчитайки факта, че на нейна територия са разположени действащи йога-центрове, Пирейската митрополия добавя и следните коментари:

1.                Произходът на думата „йога" в санскрит се извежда от думата „yuj", която означава „свързване, обвързване, съединяване" на човека с безличния Абсолют на индуизма и източните религии. Следователно, йога не представлява просто някакъв безобиден метод за релаксация, нито способ за избавяне от стреса, нито средство за постигане на физическо благосъстояние, както това ни се представя, а представлява отделно стъпало от идуисткото самовглъбяване, свързан с антихристиянската теория за прераждане на душите и с демоническите божества Вишну, Кришна и Шива.

Неотдавна световната общност беше информирана от международните новинарски агенции, че в Индия е било проведено човешко жертвоприношение чрез обезглавяване на петгодишно детенце в чест на демонското лъжебожество Кали от индуисткия пантеон.

Няколко дни преди катастрофалното земетресение - със сила 7.8 степени по скалата на Рихтер - в многострадалния индуистки Непал било извършено неописуемо религиозно престъпление, при което били заклани в жертва и принесени на индуистките лъжебожества (представляващи същински демони) 25 000 броя животни.

В различни школи на индуизма наблюдаваме пряката зависимост на практикуващите членове от техния индуистки учител, който направлява живота им, променя християнското им име. Цялото многообразие от йога-техники няма нищо общо с науката, тъкмо обратното - налице са всички отличителни черти на магиите. Заниманието с йога крие множество психически и физически опасности.

2.                „Настъпилата ера на Водолея", противопоставяща се на Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква, на нашето Православие, наводни страната ни с проповеди за йога, които да ни съблазняват със своето демонско учение, че всички религии се явяват еднакви по същината си пътища, водещи към една и съща цел.

3.                Всички отделни стъпала в тези занимания са свързани с конкретни демонически практики. По такъв начин - чрез изолация от външния свят - поддръжникът на това учение си внушава, че се обръща към своя вътрешен свят, като се старае да се откъсне от всяко друго усещане.

И при все че в началото възпитаникът на тази бесовска йога все още успява да съхрани отчасти някакъв тип съзнание, впоследствие той губи даже своето самосъзнание, престава да различава цветове, аромати, звуци, загубва представа и за самия себе си, и за другите. Това състояние на небитие в йога практиката се счита за „изкупление".

По време на упражненията могат да възникнат неестествени явления с бесовски характер, от рода на телепатия, плуване във въздуха, общуване с лукави духове и пр. Всичко това потвърждава, че всякакви подобни парапсихологии, йога-практики и изобщо многобройните форми на медитация се базират на окултизма, т.е. на демоните.

Призоваваме всички православни християни, и най-вече - младежите, да се противопоставят на принципите на Новия световен ред и да се обединяват в своите християнски общности заедно с духовниците си, за да познаят духовния мир и силата на духовния живот на православното християнство.

А заниманията с йога са неприемливи за православните християни, несъвместими с учението и правилата на нашата духовна практика, тъй като представляват вид отричане от православната Истина и хула против Светия Дух, водеща към служение на демоните.

С отеческа молитва за всички вас,

† Митрополит на Пирея СЕРАФИМ"

Превод: Анжела Петрова