25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

1. Молитви след ставане от сън

Като станеш от сън, преди да започнеш работа, застани благоговейно, като пред лицето на Бога, прекръсти се и кажи:

В името на Отца и Сина и Светаго Духа. Амин.

След това направи три поклона и се моли:

Господи Иисусе Христе, Сине Божи, помилуй мене грешния.

Господи Иисусе Христе, Сине Божи, заради молитвите на пречистата Твоя Майка и на всички светии, помилуй ни. Амин.

Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе.

Царю небесни, Утешителю, Душе на истината, Който си навсякъде и всичко изпълваш, съкровище на благата и Подателю на живота! Дойди и се всели в нас, очисти ни от всяка скверност и спаси, Благий, душите ни.

Свети Боже, свети Крепки, свети Безсмъртни, помилуй ни (три пъти).

Слава на Отца и Сина и Светаго Духа, и сега и всякога и во веки веков. Амин.

Пресвета Троице, помилуй ни; Господи, очисти греховете ни; Владико, прости беззаконията ни; Светий, посети и изцери немощите ни, заради Твоето име.

Господи, помилуй (три пъти).

Слава на Отца и Сина и Светаго Духа, и сега и всякога и во веки веков. Амин.

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, така и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия!

Станали от сън, падаме пред Тебе, Благи, и Ти пеем, Силни, ангелската песен: свет, свет, свет си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

Слава на Отца и Сина и Светаго Духа.

От легло и от сън си ме дигнал, Господи. Просвети моя ум и сърце и отвори устните ми, за да Те възпявам, Света Троице: свет, свет, свет си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

И сега и винаги и во веки веков. Амин.

Неочаквано ще дойде Съдията и на всекиго делата ще се открият. Затова със страх зовем в полунощ: свет, свет, свет си, Боже, по молитвите на Богородица помилуй ни.

Господи, помилуй (12 пъти).

Станал от сън, благодаря Ти, Света Троице, Боже, задето поради голямата Си благост и дълготърпение не се разгневи против мене ленивия и грешния, нито ме погуби с беззаконията ми,  но се показа, както обикновено, човеколюбив и, като легнах без надежда, ме дигна, за да стана рано и да прославя Твоето могъщество. И сега, просвети духовните ми очи, отвори устата ми, за да се поучавам с Твоите слова, да разбирам Твоите заповеди, да върша Твоята воля, да Ти пея със сърдечна хвала и да възпявам Твоето пресвето име ­ на Отца и Сина и Светаго Духа, сега и всякога и во веки веков. Амин.

***

Станал от сън, към Тебе прибягвам, Владико човеколюбче, и по Твоето милосърдие подвизавам се в Твоите дела. Моля Ти се: помагай ми през всяко време и във всяка работа; избави ме от всяко светско зло и дяволски подтик; спаси ме и ме въведи в Твоето вечно царство, защото Ти си моят Създател и Промислител и Подател на всяко добро. В Тебе е всичката ми надежда и на Тебе въздавам слава сега и всякога, и во веки веков. Амин.

Господи, по голямата Си благост и велики милости Ти си дал на мене, Твоя раб, да премина изтеклото време на тая нощ без беда от каквото и да е вражеско зло. Сам Ти, Владико, Творче на всичко, удостой ме с Твоята истинска светлина, та с просветено сърце да върша Твоята воля, сега и всякога и во веки веков. Амин.

2. Молитви преди започване на работа

Господи Боже наш! Ти на всички помагаш във всяко добро. Милостивно помогни и нам, благослови днешната ни работа и труда ни. Подкрепяй ни и ни насърчавай, усили усърдието ни в нашите дела и намерения, за да ги вършим успешно, и благополучно да ги свършим с всяко задоволство в здраве и дългоденствие за Твоя слава. Амин!

***

Всеблаги Боже, посочи ми пътя, по който да вървя и ме оправяй да ходя по Твоите стъпки, за да се спаси душата ми. Отвърни очите ми, за да не виждам суетни неща, и ме утвърди в пътя на Твоя закон. Дай ми, докато е ден, да работя и да се трудя според Твоята воля, защото иде смъртна нощ, когато никой не ще може да работи и да извърши някакво добро. Нека, Всеподателю Господи, всичко, което днес ще мисля или желая, ще говоря или върша, да бъде за Твоя слава. И тъй, моля Те, бъди с мене днес и всякога и помагай ми, Боже!

 

3. Молитви след работа

Благодаря Ти, Господи Иисусе Христе Боже наш, че ме удостои да завърша здрав и невредим днешната си работа, та сега с бодро и признателно сърце да възпея неизповедимата Ти благост. Ти, Божественият Работник, Който не счете труда унизителен, но от небесната висота слезе и, приемайки човешко естество, освети труда с всесветите Твои ръце, дай ми отмора от дневния труд, с който изпълних Твоята воля. Защото Ти, Пресвети Владико, си рекъл: „Моят Отец досега работи и Аз работя", и с това си ни оставил заповед усърдно и послушно да се трудим в Твое име. Благодаря Ти още, всещедри Боже, че ми даде сили, търпение и желание за работа и не допусна да се вгнезди в мене досада, недоволство и роптание, а милостиво ме възнагради с радостта на труда и ме изпълни със синовна признателност към Тебе заради неотстъпната Ти помощ. И сега, когато Ти принасям от смирено сърце благодарствена песен, моля Те и през останалото време на моя живот да ми бъдеш силен помощник във всяко добро и угодно на Тебе дело, та и във вечността да получа наградата, приготвена за всички, които с труд в Твое име и според Твоята правда Ти благоугодяват и прославят Тебе с Отца и Светаго Духа. Амин!

***

Милосърдни Господи и Владико на моя живот, Ти си рекъл: „Дойдете при Мене всички отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя". Ето, пристъпям към Твоята благост и кротко присланям сърце под Твоето любещо крило: дарувай мир на душата и тялото ми, отрудени от тежката дневна моя работа. Да отпочине сърцето ми и душата ми да се успокои в Тебе, моя Господ и Спасител, за да видя и аз, недостойният Твой раб, незалязващата светлина на Твоята истина и всегда да славословя пресветото име на моя благ Господ и Закрилник. Амин!

 

4. Молитви преди ядене

Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия.

***

На всички очите, Господи, се уповават на Тебе и Ти своевременно им даваш храна; отваряш щедрата Си ръка и изпълняш с милост всичко живо.

5. Вечерни молитви

(Започват както утринните молитви: В името на Отца и Сина и Светаго Духа..., Царю небесни..., Свети Боже..., Пресвета Троице..., Отче наш...)

Вечни Боже и Царю на всяко създание, Който ме удостои да доживея до този час! Прости ми греховете, които извърших днес с дело, думи и помисъл, и очисти, Господи, моята окаяна душа от всяка плътска и духовна сквернота. Дай ми, Господи, през тая нощ да имам спокоен сън, та, като стана от грешното си легло, да благоугождавам на Твоето пресвето име през всички дни на живота си и да побеждавам плътските и безплътни врагове, които ме нападат. Избави ме, Господи, от суетните мисли, които ме оскверняват, и от лоши пожелания. Защото Твое е царството и силата, и славата, на Отца и Сина и Светаго Духа, сега и всякога, и во веки веков Амин!

***

Господи, Боже наш, като благ и человеколюбец, прости ми каквото съгреших в тоя ден с думи, с дело и помисъл. Дарувай ми мирен и спокоен сън; прати Твоя ангел-пазител да ме закриля и пази от всяко зло, защото Ти си пазител на душите и телата ни и на Тебе ­ Отца, Сина и Светаго Духа, въздаваме слава сега и всякога и во веки веков. Амин!

***

Господи Боже наш, в Тебе вярваме и Твоето име повече от всяко друго име призоваваме! Като отиваме да спим, дай ни облекчение на душата и тялото и ни запази от всяко мечтание и греховна наслада. Възпри устрема на страстите, угаси пламъците на телесната възбуда. Дай ни да живеем целомъдрено с дела и думи, та, като усвоим добродетелния живот, да не се лишим от обещаните Твои блага, понеже си благословен во веки. Амин!

***

Блага Майко на преблагия Цар, пречиста и благословена Богородице Марийо! Излей над страдната ми душа милостта на твоя Син и нашия Бог, и със своите молитви ме упъти към добри дела, за да премина останалото време на живота си без грях, и чрез тебе да намеря рая, Богородице Дево, едничка чиста и благословена.

***

Ангеле Христов, мой свет пазител и покровител на душата и тялото ми! Прости ми всичко, каквото днес съм съгрешил, и ме избави от всяко лукавство на преследващия ме враг, тъй че с никакъв грях да не разгневя моя Бог. Моли се за мене грешния и недостоен раб, та да ме направиш достоен за благостта и милостта на Пресвета Троица, на Майката на моя Господ Иисус Христос и на всички светии. Амин!

 

6. Молитви в скърби и злополуки

Вечни и милосърдни Боже и многомилостиви Отче наш! Мъките и тежките неволи, които са ме сполетели, страшно измъчват душата ми. Но понеже на Тебе така е угодно, аз всичко драговолно понасям. Всички мои телесни страдания и душевни скърби аз търпя и понасям, като отплата за моите грехове и за мое спасение. Моля Те, милостиви Боже, дай ми търпение и сила, за да понасям всичко така, както на Тебе е угодно, и да се спася. Амин.

***

Пресвета Дево, Майко на Всевишния Господ, всемилостива защитнице и покровителко на всички, които с вяра прибягват към тебе! Погледни на мене от висините на твоята небесна слава, послушай моята смирена молитва и я принеси пред твоя възлюбен Син. О, преблагословена Богородице! Ти си скоропослушница на всички и радост на скърбящите; послушай и мене наскърбения. Ти си уталожителка на тъгите: уталожи и моите тъги и изцери душевните ми и телесни болести! На тебе, подир Бога, възлагам всичката си надежда. Бъди ми ходатайка и силна застъпница пред твоя Син, Господа нашего Иисуса Христа. Укрепи вярата ми в Него. Утвърди ме в Неговата любов и научи ме да те обичам и славя, Пресвета Майко Божия, преблагословена Марийо! На твоя всесилен покров, пречиста Богородице, връчвам себе си. Амин! 

 

Молитва от митрополит Филарет Московски

 

Господи, аз не зная какво да искам от Теб.

Ти едничък знаеш какво ми е потребно.

Ти ме обичаш повече, отколкото аз умея да обичам себе си.

Отче! Дай на Твоя раб това, което не умея да искам.

Не дръзвам да прося нито кръст, нито утеха - само стоя пред Теб.

За Теб сърцето ми е открито.

Ти виждаш моите нужди, които самият аз не осъзнавам.

Виж и постъпи с мен според Твоята милост:

накажи ме, изцели ме, смири ме, въздигни ме.

Благоговея и безмълствувам пред Твоята свята воля

и пред Твоя непостижим за мене промисъл.

Готов съм на саможертва, предавам се всецяло на Теб.

Нямам друго желание, освен да върша Твоята света воля.

Научи ме да се моля.

Амин!