ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Общество » Комюнике относно отвлечените в Сирия архиереи от 25.04.2013.

Комюнике относно отвлечените в Сирия архиереи от 25.04.2013.

2013-04-28, автор: Антиохийска патриаршия, рубрика: Общество

Mitr_Pavel_Alepo.jpg

На снимката: Отвлеченият митрополит на Алепо Н.В. Павел

Днес, 25 април 2013г., Негово Блаженство Йоан Х (Язиги), Православен патриарх на Антиохия и целия Изток, направи братолюбиво посещение на Негово Светейшество Игнатий Зака І (Ивас), Сирийски патриарх на Антиохия (на Сиро-яковитската църква, б.р.), и двамата проведоха своя среща в Сирийската патриаршеска резиденция в село Атканех, Ливан.

Блаженнейшите патриарси обсъдиха последно получената информация относно отвличането на епископите Павел Язиги и Йоан Ибрахим. Те отново остро заклеймиха похищението над двамата архиереи, което продължава и до днес независимо от всички положени усилия.

Поради тази причина Блаженнейшите патриарси отново призоваха да бъдат освободени двамата епископи и отправиха обръщение към Международната общност да бъдат положени максимални усилия в подкрепа на тяхното освобождаване, както и за прекратяване на всякакви актове на отвличане в Сирия, за да може чрез средствата на диалога и политическото споразумение да възтържествува мирът.

И двамата подчертаха важната роля на мирното съвместно съществуване, толерантността и националното единство. Накрая Блаженнейшите патриарси се споразумяха да предприемат неотложни мерки, в случай че двамата архиереи не бъдат освободени в близките няколко часа, с надеждата тези архиереи да бъдат в своите архидиоцези за наближаващия празник Връбница и така да споделят радостта на своите пасоми в посрещането на празника заедно с тях.

 

Бел. Ред.: Православни митрополити в Неделя Вая призоваха вярващите през дните на страстната седмица да се молят за освобождаването на двамата архиереи.

Светейшият патриарх Неофит изпрати съчуствено писмо до Антиохийския патриарх Йоан Х, комуто отвлеченият митрополит на Алепо, освен събрат по служение е и роден брат. (Писмото чети тук>...)

 

Още от "Православна мисъл":