ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 
Начало » ПРАВОСЛАВНА МИСЪЛ » Теология » БОГ РЪКОВОДИ СВЕТА - САМО БОГ И НИКОЙ ДРУГ: духовни мисли и съвети

БОГ РЪКОВОДИ СВЕТА - САМО БОГ И НИКОЙ ДРУГ: духовни мисли и съвети

2018-04-30, автор: Архим. Йоан Крестянкин, рубрика: Теология

ArhimIoanKrestiankin.jpg

"Светът се управлява само от Божия Промисъл и в това е спасението за онзи, който вярва; в това е силата да издържим земните скърби".

"Скъпи мои, светът се управлява от Божия промисъл, а не от нас смъртните".

"Ще ви кажа от опит, че колкото по-скоро приемем това, което Бог ни е дал, толкова по-лесно ще бъде да носим благото Божие иго. Неговото леко иго. То става тежко поради нашата вътрешна съпротива".

"Дошло е такова време, когато само вярата, че Божието провидение направлява живота, може да преодолее всичките трудности на живота".

"Господи! Ти знаеш всичко, направи с мен, каквото поискаш. Амин."

"Няма забравени от Бога хора. Божият промисъл бди над всички. Бог управлява света. Единствено Бог и никой друг."

"Основното нещо в духовния живот е вярата в Божия промисъл и проникновението със съвет."

"Във всички времена светът е управляван от Божия промисъл; ще можем ли да произнесем ние съд над него?"

„Той ни даде пътя към спасението и Той е един и същ във всички векове, за християните от първите и последните времена - и това е вяра в Божия промисъл, и живот според вярата."

„Ако ти живееш за Бога, в името на Бога и за слава Божия - това е спасение, това е истина, а не краткотрайно значение на живота".

„Помни, детето ми, че най-ценното нещо е да се научиш да се повериш изцяло на Божията воля".

„Страхувай се от разделенията и разколите в Църквата! Плаши се от отпадането от Майката-Църква; само тя задържа лавата на антихристиянската поквара в света сега! Страхувай се да осъждаш църковните йерарси, защото това е разрушително дори без печата на антихриста!"

„О, дивен път на явните дела, пея ти химн! Хора, обграждайте се, препасвайте се с малки добри дела - верижка от малки, прости, лесни - нищо не струващи ви - мили чувства, мисли, думи и дела."

„Само в делата на любовта към нашия ближен трябва да виждаме и чувстваме възможността за преобразяване на нашата любов, възможността за спасение. Защото само чрез милост и любов можем да придобием Св. Дух Божий, Който единствен може да ни направи способни да устоим на ужасните зли духове, които са обсебили хората и света".

„Затова нека не подминаваме протегнатите към нас ръце, страдащите, чиито очи са изпълнени с болка и неволя; нека не подминаваме ближния си".

„Скъпи мои, нека не подминаваме нашето спасение; нека не подминаваме Самия Христос, Който, в образа на всеки човек в нужда, ни кани на вечерята на любовта".

Превел от английски: Ангел Карадаков

Редакция: д-р Десислава Панайотова

Източник: orthochristian.com

 

Още от "Православна мисъл":