06 февруари 2023, понеделник

Преп. Вукол, еп. Смирненски. Преп. Варсануфий Велики. Св. Фотий, патр. Константинополски. Св. Йоан Пророк. Св. мчци Доротея, Христина иКалиста
church

„Бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени,

бъдете крепки; всичко у вас да става с любов" (1 Кор. 16:13-14)

Възлюбени братя и сестри,

Православната неделя, в която се намираме днес, е светъл празник, установен през 842 г. на Поместния църковен събор в Цариград, като Тържество на Православието над всички отклонения на неговите истини и живот, против всякакви разделения, ереси и разколи.

Православието е правилно учение и вярно служение на Бога, както е преподадено от „Началника и завършителя на вярата - Иисуса" (Евр. 12:2), проповядвано от апостолите, съхранено от светите църковни отци, определено в „Символа на вярата" и другите правила на Вселенските и Поместните църковни събори, запазено от Едната света, съборна и апостолска Църква, която е „стълб и крепило на истината" (1 Тим. 3:15); в която в светите Тайнства се дава на вярващите благодатта на Светия Дух за освещение и спасение, претворяване вярата в дела, съгласно думите на свети апостол Яков: „Вярата без дела е мъртва" (Иак. 2:26). Тя е основа на благочестието и добродетелния живот. В поучение за първата неделя на Великия пост от св. Климент Охридски четем: „Душите на целия свят се спасяват чрез нея (Църквата). Тук са Законът и Пророците и Сам Господ, Който слезе заради нас и стана човек, подобен на нас; беше разпнат заради нас, умря (и възкръсна). След това Той изпрати Своите апостоли и чрез тях ни призова в Царството Си. Той непрестанно ни призовава чрез светите евангелисти: „Дойдете при Мене всички отрудени и обременени, и Аз ще ви успокоя" (Мат. 11:28). И пак казва: „Който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън" (Йоан. 6:37). Кое ли добро стои по-високо от тая благост!

За щастие, българският народ още от зората на своята държавност, при свети равноапостолен цар Борис, е просветен с миротворните лъчи на светото Православие и е свързал неразривно съдбата си с него. Българската православна църква станала негова духовна закрилница, просветителка чрез безсмъртното дело на светите братя Кирил и Методий, учителството на „първия епископ на българския език" св. Климент Охридски и други свето Кирило-Методиеви ученици, способствувала за опазване народностното съзнание, за устояване и в най-тежки дни на изпитания, робство и различни външни набези, за възход в духовно-културната традиция на народите.

Неделя на Православието е празник на неговото тържество над всякакви лъжеучения, ереси, секти и разколи, ден за прослава на всички, които през вековете са се потрудили в него и за него. А техният брой е неизчислим - мъченици, изповедници, светители, преподобни, мъже и жени, в различна възраст и положение. „Ихже нест числа" са и на българския православен църковен небосвод.

Нека, като благодарим на Бога за великата Му благост към нас, да благодарим и да изпросваме молитвите към Него и на тия, които са се удостоили със святост, и в скъпо наследие на нашите праотци и отци да стоим твърдо в православната вяра като предани чеда на светата ни Църква и в духа на църковното установление на този празник да порицаваме всякакви отклонения, заблуждения, разколи и секти, в съгласие с думите на свети апостол Павел: „Моля ви, братя, пазете се от ония, които произвеждат разцепления и съблазни против учението, което сте научили, и странете от тях" (Рим. 16:17).

Да следваме съвета на апостола: „Бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов" (1 Кор. 16:13-14). Амин.