26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Скъпи в Господа отци, братя и сестри,

Както всяка година, така и тази сме се събрали в тази света обител, под покрова на Майката Божия, за да отбележим със заупокойна св. Литургия и панихида 39 години от блажената кончина на приснопаметния Кирил - Патриарх Български, първият след 600 години Патриарх на България.

За него едва ли има нещо неизвестно. Роден на 16 януари 1901 г. в София, след пострижението си в монашество през 1923 г. изминава пътя на йерархическо израстване до епископ Стобийски през 1936 г. и митрополит Пловдивски през 1938 г., а на 10 май 1953 г., след възстановяване патриаршеското достойнство на Българската православна църква, е избран за първи патриарх след светителстването на св. Патриарх Евтимий.

Всички го помнят като усърден администратор, талантлив проповедник, продуктивен богослов и учен, чието книжовно дело остави дълбока диря в Църквата, науката и обществото.

Дадените му от Бога таланти Патриарх Кирил преумножи и употреби в изпълнение на високоотговорното си архипастирско и църковно-народно служение за слава Божия и за доброто на светата ни Църква. И това служение бе възнаградено и от Църквата и от научните институции. За неговата многоплодна архипастирска работа той бе удостоен два пъти с църковния орден „Св. Йоан Рилски" - І степен, Духовните академии в София, Москва и Петербург го удостоиха със званието „доктор хонорис кауза", а за научно-историческите му трудове, венец на които е „Българската Екзархия в Одринско и Македония след Освободителната война (1877-1878 г.), в четири тома, той е избран за редовен член на БАН.

Нито един живот не остава без следа. Умрелите, които са напуснали този свят, живеят в сърцата на живите, а когато те са големи личности, каквато е и приснопаметният Кирил - Патриарх Български, то те продължават да водят, да поучават и да пребъдват в живота на живите, помагайки им в техните трудове в полза на Църква и Отечество. Затова и с. ап. Павел в посланието си до Евреите пише: „Помнете вашите настойници, които са ви преподавали словото Божие и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им" (Евр. 13:7).

И ние всяка година идваме тук, за да си припомним онова, що е направил приснопаметният Кирил - Патриарх Български за БПЦ и като се вгледаме в делата му, да придобием сили и увереност, та и ние да послужим с усърдие на Църквата и да станем достойни съработници Христови на Божия виноград.

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Блаженопочиналият и приснопаметен Кирил - Патриарх Български измина достойно пътя на архиерейско служение на БПЦ и целият му живот е доказателство за това, че той вярно е служил на Бога и затова ние считаме, че животът му е част от Българската църковна история. Този негов живот е достоен за подражание за всички нас.

Днес, когато отбелязваме тридесет и деветата годишнина от преставянето пред Бога на приснопаметния Патриарх, да кажем „Бог да го прости!", а нам Бог да дарува същото усърдие, същата ревност на служение на Църква и Родина, с каквито той им е служил.

Бог да го прости!

† Доростолски митрополит Амвросий

Бачковски манастир