29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Синодално поздравление към патриарх Максим по случай 95-годишнината му и освещаването на храм-параклиса "Св. Марина"

"Ще го наситя с дълги дни и ще му явя Моето спасение" (Пс. 90:16)

Ваше Светейшество,

Зелообични в Господа светейши владико,

Тази година 29-ият ден на месец октомври - Вашият 95-и рожден ден - честваме с благодарност към небесния ни Отец в престолния Ви град София, далеч от родния Ви Орешак и свидната Ви Троянска света обител, но в Патриршеския Ви дом, придобил особено благолепен вид с построяването на изящния митрополитски храм-параклис "Св. Марина", който днес осветихте с полагането на светия Антиминс.

Богу бе угодно на това свещено място отново да бъде издигнат храм, посветен на светата великомъченица, чието име Вие получихте при светото Кръщение. Сърадваме Ви, Ваше Светейшество, за осъществяването на отколешното Ви желание, за което положихте много усилия, взискателност и загриженост.

На днешния двоен празник спомняме в молитва обичния ни в Господа събрат, който трябваше да бъде с нас, блаженопочиналия Доростолски митрополит Иларион, Ваш дългогодишен съработник и църковнопредан архипастир.

Благодарим Ви, Ваше Светейшество, за светлия пример, който ни давате за твърдо устояване във вярата (1 Кор. 16:13), поддържане на надеждата (2 Кор. 3:12) и следване на Христовата любов.

Събратята Ви епархийски митрополити и служителите от синодалните поделения вседушевно Ви поздравяваме със забележителния ви юбилей и молим всещедрия Бог, Който Ви насити с дълги дни (Пс. 90:16), да низпосли над Вас Своята велика милост, за да стоите на Своя първосветителски пост все така богомъдро и вдъхновено за слава Божия и възрастване на светата ни Църква, за народно добруване и благоденствие.

Честит нов храм!

Честит юбилей!

Словото бе прочетено от Русенски митрополит Неофит, 29.10.2009 г., София