19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

+ М А К С И М
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Преосвещени епископе Йоане,

В деня, когато честваме паметта на първозвания Христов апостол Андрей в патриаршеския ни катедрален храм, ти прие сугубата Божествена благодат на епископското служение, за да бъдеш близък помощник на Високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в отправяне делата на епархийския му диоцез.

Продължително време ти старателно изпълняваше възлаганите ти послушания, бидейки възпитан във вяра и благочестие още в бащиния дом, а сетне и в духовните ни школи; проведе и полезни богословски занимания в чужбина.

Усърден в монашеския подвиг и свещенослужението, ти достигна висотата на епископския сан, за което синодалните архиереи дадоха своето одобрение.

В зряла възраст и с богат житейски опит, разработил с похвално трудолюбие дадения ти от Бога талант (Мат. 25:15), ти продължаваш своето служение с нови сили и вдъхновение, посвещавайки трудовете си на архипастирското душегрижие за поверените ти христолюбиви люде, за благопреуспяването на църковния живот там, където дългът те постави.

Моли се Богу усърдно ­ Той да ти бъде помощник и покровител в предстоящото ти поприще, както ни е обещал ­ да бъде с нас през всички дни до свършека на света (Мат. 28:20). Амин.

Поздравявам те от името на Св. Синод и от свое име и ти желая благословен път!

Бележка: Словото е произнесено в приемния салон на Св. Синод, София, 30.11.2010 г.