29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

Ваше Преосвещенство,

възлюбени во Христе брате епископе Йоане,

Голяма е духовната ни радост в Господа, че с Божията помощ извършихме хиротонията на още един епископ на Българската православна църква, с която работниците на нивата Божия се увеличават, за да се изпълняват словата на нашия Господ и Спасител: "Идете, научете всички народи" (Марк. 16:15).

Духовната ни радост е голяма, защото още един последовател на апостолското мисионерско дело и служение тръгва да свещенодейства за очистване и "прошка на греховете на народа, сторени по незнание" (Злат. лит.), да проповядва "царството Божие" (Лука. 9:2) в "слово и поучение" (1 Тим. 5:17).

Радваме се, защото се изпълни желанието на нашия общ духовен старец ­ блаженопочиналия Браницки епископ Герасим, както и на всички нас, множеството твои духовни братя архиереи, свещеници, богослови и небогослови, работещи на различни поприща в живота, да бъдеш удостоен с епископски сан поради твоите безспорни таланти, с които Господ те е отличил и ти с Неговата помощ непрестанно развиваш и умножаваш. Помни, че всяко добро дело и "всеки съвършен дар иде от горе, слизайки от Отца на светлините" (Иаков. 1:17).

Ти от малък си възпитан в православната ни вяра от твоите благочестиви родители. Известна е ревността и дарбата на твоя баща, който пееше в храмовете на столицата ни. Голяма духовна радост той изживя, когато те видя в монашески образ да поемаш подвига на невидимата бран в себеотрицание, пост и молитва в Бачковската св. обител още преди да завършиш Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Твоето смирение и желание за отшелничество се показаха и осъществиха, когато се стараеше с молитва и труд за обновяване на храма и килиите в местността Клувията над Бачковския манастир.

По време на следването си в Софийската духовна академия ти премина през богослужебна, проповедническа и църковно-административна подготовка под ръководството на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий, известен със своята строгост и ревност за църковното дело. Под неговия омофор ти разви похвална дейност в епархията за духовно обгрижване и предпазване на християните, подложени на сектантска и атеистична пропаганда, подпомагайки епархийския митрополит в цялостната му архипастирска дейност. Така ти спечели доверието му, за да те назначи отначало за и. д. протосингел и библиотекар, след което и за протосингел на Старозагорска св. митрополия.

В грижите си за повишаване на богословската подготовка на необходимите клирици и кадри на Църквата, Св. Синод благослови да продължиш научните си занимания в Московската духовна академия в Лаврата на преподобния и богоносен наш отец Сергий Радонежки Чудотворец, където защити научната степен "кандидат на богословието".

Благодарение на доказаните ти качества на клирик ти бе приет за протосингел на Видинската св. митрополия под омофора на приснопаметния Видински митрополит Филарет. Богослужебната ти, проповедническа и просветна дейност ти изпълняваше с усърдие и всеотдайност. В резултат на библиотекарското ти и омилетично служение се появиха публикации в официоза на Св. Синод "Църковен вестник".

Оценявайки твоите монашески добродетели, клирическа и богословска подготовка, Св. Синод те назначи за преподавател и заместник-ректор в Софийската духовна семинария по едни от най-важните дисциплини на богословието ­ литургика, богослужение, пастирско богословие, българска църковна история и църковнославянско четене.

Богатият ти опит като свещенослужител позволи на Св. Синод да те назначи за ефимерий, духовен наставник и председател на църковното настоятелство в Духовната академия "Св. Климент Охридски". Впоследствие ти се поверява възглавяването на отдел "Богослужебен" в Св. Синод, както и председателството на църковното настоятелство на ПКСХП "Св. Александър Невски".

Стремейки се да умножиш и преумножиш дадените ти таланти, ти продължи научните си занимания в Германия, където защити магистърска дисертация на тема "Св. Амвросий Медиолански и неговото учение за пастирството", както и докторска дисертация на тема "Живот, дело и възгледи на св. Патриарх Евтимий".

През това време с голяма ревност за богослужбите и църковната проповед ти обгрижваше духовно българите в църковната община "Св. Климент Охридски" в Мюнхен, за което бе удостоен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон със златен орден "Св. Йоан Рилски".

Похвална е верността ти към каноничното единство и запазване Патриаршеския статут на Българската православна църква, уважението ти към нейния Предстоятел ­ Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Поради високото ти църковно съзнание и личен морал ти не се съблазни да се възползваш за постигане на по-висока духовна и административна власт при появилите се противопоставяния в Църквата ни.

След завръщането ти в България ти пое поста на ефимерий в ПКСХП "Св. Александър Невски", както и административно служение като началник отдел "Богослужебен" в канцеларията на Св. Синод.

Оценявайки цялостното ти служение като клирик на Българската православна църква, Св. Синод удовлетвори желанието и необходимостта от викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и по негова молба реши да бъдеш хиротонисан в сан епископ, за да дадеш своя принос и занапред в литургично, проповедническо, учителско служение, за да го подпомагаш в ревностното му архипастирско служение за духовно обгрижване на милионното паство на Варненска и Великопреславска епархия.

Много знаменателен е фактът, че твоята хиротония стана на деня, в който Православната ни църква отбелязва и тачи паметта на св. ап. Андрей Първозвани, проповядвал Евангелието и благовестил царството Божие по нашето Черноморие, по-конкретно и във Варна, където поставя за пръв епископ Христовия апостол и свой ученик ап. Амплий. Така и ти проповядвай и благовести царството Божие за радост и утеха на вярващите и за усилването им в невидимата бран, която "не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12).

Не забравяй изповеданието на вярата и дадените обещания пред Бога преди своята огнена Петдесетница. Винаги помни дадената дума за послушание и съобразяване с всички поръчения, постановления, наредби и напътствия на Светейшия ни Патриарх, на Св. Синод, на Епархийския си митрополит със "страх Божий, като винаги имаш в паметта си Неговия Страшен съд, и с искрена любов към Бога и към ближния", като поставяш за крайна цел на всички твои "мисли, думи и действия славата Божия, спасението на човешките души и назиданието на цялата Църква, не търсейки нещо за себе си, но което е за Господа Иисуса" (Последование на епископска хиротония).

Служи винаги със смирение и съзнание за висотата на епископското служение, от една страна, и за своето недостойнство, от друга страна.

Епископът е призван да бъде "светлината на света" (Мат. 5:14), "служител Христов", разпоредник на "тайните Божии"

(1 Кор. 4:1), "на многоразличната Божия благодат" (1 Петр. 4:10; 1 Кор. 4:1) в Църквата Христова, учител на апостолското въздържание, търпение, благочестие и чистота (1 Тим. 2:2; 2 Петр. 1:3, 6).

Като добър войн Христов, имай вяра и добра съвест (1 Тим. 1:18-19), бъди "трезвен, целомъдър, скромен, почтен, страннолюбив, поучлив" (1 Тим. 3:2). "Подвизавай се с добрия подвиг на вярата; дръж се о вечния живот, за който ти биде и повикан и изповяда доброто изповедание пред много свидетели" (1 Тим. 6:12).

Нека Господ Бог, нашият Спасител и Изкупител Иисус Христос, Пречистата Богородица, св. ап. Андрей Първозвани и твоите небесни покровители ­ св. Йоан Кръстител и преподобният и богоносен наш отец св. Йоан Рилски Чудотворец, ти бъдат свидетели за твоите обещания, помощници и закрилници в твоето служение на Православната ни църква и благочестивото паство, което ти се поверява. Амин!

Бележка: Словото е произнесено в ПКСХП "Св. Александър Невски" на 30.11.2010 г.