25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

†МАКСИМ, Патриарх Български

Преосвещени епископе Серафиме,

Днес Бог те призова на още по-високо служение в светата Църква. Чрез ръковъзлагането, при което призоваваме низшествието на Светия Дух, ти бе удостоен с пълнотата на свещенството. Това е потребно за самия те6; това е необходимо за жизнеността на Църквата, която е тяло Христово; това е най-действеното благовестие. Чрез подвижничество се благовествува, защото светлината на подвига огрява мнозина, прониква в сърцата и ражда порив.

Епископът е повикан да бъде най-близък съработник на Великия Пастиреначалник и Негов воин в царството на духовния живот. Великият Апостол на езичниците, божественият Павел, така назидава своя ученик Тимотея, когото бе поставил строител на Божията Църква: „Никой воин се не заплита в житейски работи; и това прави, за да угоди на военачалника. Ако пък някой се и състезава, той не бива увенчан, щом се не състезава по правилата" (2 Тим. 2:4-5).

Епископът е призован да бъде воин Христов, а ето че с всеоръжието Божие, според думите на Апостола, трябва да бъде и строител. Така е в духовния живот: който воюва с оръжието, което Господ Ииcyc Христос му дава, той строи.

Достойният и безукорен работник трябва вярно да преподава словото на истината. Той трябва да бъде неуморен проповедник на вярата и на учението за доброто. Да проповядва не само със слово, но и с проява на сила, чрез дела на благочестието на неподкупната съвест, на дълбоката и искрена убеденост. Не ни ли увещава към това и свети апостол Павел, когато за себе си пише: „Във всичко се препоръчваме за служители Божии, със слово на истина, със сила Божия, чрез оръжията на правдата в дясна и лява ръка" (2 Кор. 6:4,7).

Преосвещени Владико, отиваш за викарен епископ на опитен архиерей, който е и твой духовен старец. Възприемай внимателно съветите му, за да се възползваш поучително от знанията, усърдието и вещината му в църковните дела. Бъди му усърден помощник както в административните работи, така и в църковните богослужби! Ти само не отпадай духом, а усърдствай, и тогава ще можеш безбоязнено да вървиш по новия път на дълг и отговорност; като винаги ярко блестят пред тебе лъчезарните думи, които ап. Павел, превъзмогвайки планини от трудности, с удовлетворение и благодарност към Бога изрече: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява" (Фил. 4:13). Амин!

ПКСХП "Св. Александър Невски"