29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

† Мелнишки епископ СЕРАФИМ

Ваше Светейшество,

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Възлюбени в Господа отци, братя и сестри,

Радостен трепет изпълва сърцата на православните християни в тези предпразнични дни. Незалязващото Слънце - Господ Иисус Христос, Единородният Син Божий и Слово Божие - идва на света, за да просвети цялото творение. Всички верни се подготвят с чисти души и свети дела да посрещнат раждащия се във Витлеем Богомладенец.

Днес, в Неделя преди Рождество Христово, неизследимият и всемогъщ Божий Промисъл ме доведе в този свят и величествен храм, за да приема Божествената благодат, „немощная врачующи и оскудевающая восполняющи", с призоваването на Светия Дух чрез ръковъзлагане от освещения архиерейски събор на родната ни света Православна църква. Днес Вие ме удостоихте с великото апостолско служение - епископското. Приех ново отговорно послушание. Господ ме призовава да се трудя на Неговото духовно лозе. В сърцето ми са думите на Спасителя: „Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете да принасяте плод и плодът ви да пребъде" (Йоан. 15:16). Напълно осъзнавам, че това е тежко и отговорно служение и че ми предстои да се изправям пред много трудности и опасности. От този момент нататък съм длъжен с пълна себежертвеност да се старая за изпълнението на тези Христови слова, „да понасям тези грижи до край, с духовна твърдост, да се въоръжа за труд и драговолно да издържам потта му" (Послание на Трети вселенски събор). Изповядвам учението на светата ни Църква, че епископът е приемник на светите апостоли, благовестник на светото Евангелие, пазител на Христовата истина, символ на единството в светата Църква, разпоредител на многоразличната Божия благодат в нея, учител на апостолското благочестие и чистота. Бидейки причастни на непрекъснатата приемственост в светата Православна църква, вие, богомъдри архипастири, сте носители на тези особени и велики дарования на Светия Дух, а от днес ги предадохте и на мене, недостойния, и те стават моето най-голямо задължение. Сърцето ми се смущава от мисълта за висотата и светостта на епископското служение и немалката тежест на душепастирското бреме, но не забравям обещанието на Спасителя: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20). Виждам своите недостатъци и немощи, съзнавам своята неподготвеност и разбирам, че в новото ми служение не трябва да се уповавам на своите сили и дарования, но да се стремя със смирение да бъда послушно оръдие на Бога и на Неговата света Църква. Вярвам, че великата сила на послушанието ще ми помага да нося тежестта на това ново служение, да пазя светостта на архиерейския сан и да надделявам над греховността и немощите на човешкото естество. Нуждая се и от вашата подкрепа и напътствия. Умолявам ви да се молите за мене, за да не ви посрамя, а да оправдая голямото доверие, което ми гласувате, и да се разпалва Божият дар, който е в мене чрез вашето ръковъзлагане (2 Тим. 1:6).

Благодаря на прославяния в Света Троица Всемилостив наш Бог за всичките Му благодеяния към мене. Прекланям се, благодаря на Пресветата наша Владичица Богородица, която милостиво ме прие от няколко години да служа в светата Роженска обител, където е нейният чудотворен образ - "Света Богородица - Вратарница", и не ме лиши от своите майчини грижи нито за миг. От тази света обител Господ ме призова на това ново служение, в което днес бях възведен по Неговата велика милост и по ваше решение.

Моля се, Майката Божия да не ме изоставя и занапред. Вярвам, че Нейният бдителен взор ще предваря моите немощи. Уповавам се и на молитвите на моя небесен покровител - преподобни Серафим Саровски.

Благодаря на Вас, Ваше Светейшество, и на вас, Ваши Високопреосвещенства, за огромното доверие, което ми гласувате. Благодаря ви, богомъдри архипастири на родната ни света Църква, които възложихте върху ми ръце и измолихте благодатта на Светия Дух да се излее изобилно върху мене.

На Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил изказвам синовна благодарност от все сърце и душа за всичко, което ми е дал, за да се изградя като православен християнин и клирик. Поемайки ме от послушник, досега с търпение ме ръководеше и щедро ми преподаваше своя духовен и административен опит. От Вас, Ваше Високопреосвещенство, приех монашеско пострижение, ръкоположение в дяконски и презвитерски сан. С Ваше благословение завърших и Богословския факултет в София. Оставам под Вашия омофор на ново послушание и ще се нуждая занапред още повече от Вашите напътствия и молитви.

С дълбока признателност и любов благодаря на моите родители за всичките им грижи за мене и особено за разбирането и подкрепата в избрания монашески път. Благодаря и на всичките ми близки сродници и приятели за подкрепата, която ми оказват. Признателен съм към всички учители от детската ми възраст, от ученическите ми години, преподавателите от Лесотехническия университет и не на последно място от Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски" за любовта и неуморните грижи, с които ме ограждаха, възпитаваха и обучаваха. Поднасям своята признателност и към всички клирици, всечестните монаси и монахини, братя и сестри, приятели и близки от нашата родна света Православна църква и от другите поместни Православни църкви, с които и до днес споделяме трудните и радостните моменти. Братски благодаря на Техни Преосвещенства Браницки епископ Григорий и Драговитийски епископ Даниил и на архимандрит Епифаний, с които заедно започнахме монашеския си път, и на цялото братство от Хаджидимовския манастир „Свети великомъченик Георги" за жертвеността и подкрепата през цялото време, откакто сме заедно.

Благодаря на честното свещенство, на дяконството в Христа, на всички вас, братя и сестри в Господа, които с молитвеното си участие днес ме подкрепихте и умножихте празничната ми радост.

Духовно ме ободрява едно утешително и радостно събитие, което беше отбелязано у нас в началото на този месец - 130-годишнината от раждането на приснопаметния архиепископ Серафим Соболев. Неговият свят живот на благодатен йерарх ми е пример, който ще се старая да следвам и ще прибягвам молитвено към него за помощ при отстояване на вечните и неизменни истини на вярата.

Още веднъж благодаря на всички, които взеха молитвено участие в деня на моята огнена Петдесетница.

Изпросвам от всички и занапред молитвена подкрепа, та да ме удостоява винаги щедрият и многомилостив наш Бог със Своята благодат да изпълнявам неизменно до края на дните си обещанията, които дадох днес тук: да пазя твърдо каноните на светата ни Църква, църковния мир и послушание към Светейшия Български Патриарх и Светия Синод на БПЦ. В такова послушание, в любов и единомислие със всички братя да отдаваме „на Царя на вековете, на нетленния, невидимия, едничкия премъдър Бог - чест и слава вовеки веков. Амин" (1 Тим. 1:17).

ПКСХП "Св. Александър Невски"