21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

Ваше Светейшество!

Обични в Христа Първосветителю на родната ни света Църква!

Отново с благодарни към Бога сърца празнуваме деня на Вашия небесен покровител - свети Максим Изповедник. Отново светата Църква празнува именния Ви ден.

Тържествен е този празник, който изпълва сърцата ни с духовна радост и вълнение, молитвен възторг, силна обич и благоговение пред достойното Ви първосветителско служение и велегласно пеем: „Слава Тебе, Боже, Благодетелю наш".

С искрена синовна обич към Вас изпълнявам приятното възложение от името на Светия Синод на родната ни света Църква да изкажа приветствие и искрен поздрав към Ваше Светейшество по случай деня на Вашия небесен закрилник - преподобни Максим Изповедник.

Споменът от пребиваването на светата му десница в нашата страна и преминаването й като живо благословение през повечето епархии на родната ни света Църква е незаличим. И сега, припомняйки си тези светли празници, укрепили ни в средата на изминалата година, пред нашия духовен взор се изправя великият борец за чиста вяра - преподобни Максим Изповедник, чието свято име Вие, Ваше Светейшество, носите с чест и достойнство, като винаги се поучавате както от богоозарените писания на свети Максим, така и от житейския му подвиг. Защото пълнотата на православието е както в чистотата на учението, така и в чистотата на живота в Христа.

Не само защото пастиреначалникът Господ Иисус Христос Ви постави на максимално най-високото място в йерархията на родната ни света Църква, увенчавайки Ви с патриаршеската корона, и възлагайки на плещите Ви кръста на патриаршеското служение. Но и защото подобно на преподобни Максим Изповедник, Светейший Владико, в максимална степен изживявате теготите и скърбите, които има да понесе в този свят „лежащ в зло" само истинският православен първойерарх, който неотклонно следва Пътя, Истината, и Живота - Иисуса Христа. Разбира се, милващата Господня десница никога не Ви е оставяла и винаги към Вас е бил отправян Христовият глас: "Не бой се, верни рабе...". И кой не видя Вашия подвиг на търпение и смирение, но Сърцеведецът Бог, Който на смирени дава благодат, над много Ви въздигна. И затова много са изпитанията, които Вие преминахте през всички години на Вашето достойно служение. Над тях Ви въздигна Господ, помагайки ви да бъдете опитен капитан, извеждащ от всяка буря кораба на светата ни Църква здрав и невредим.

За съжаление, Светейший Владико, и в тези светли дни, когато с Вас тържествува цялото православно българско изпълнение - благочестив, ревностен и неуморен клир, и народ верен и христолюбив, лукавият като рикащ лъв се изправи срещу поверения Ви, не от човеци, а от Самия Бог, кораб - Българската православна църква, за да се опита да го разбие в страшните вълни на клеветата, хулите и дребното интригантство. Или ако не успее да стори това, то поне да остане с утехата, че е успял да ни смути - Вас - нашия патриарх, епископата, свещенството и верния Божи народ.

От известно време някои медии не просто критикуват, а злонамерено и целенасочено атакуват светата Църква. Тази внезапно избухнала журналистическа „святост" и произвежданият от нея шум целят да се срине авторитетът на Църквата, но не могат да попречат нашият народ да види и почувства Божията сила и благостта на Божия спасителен промисъл.

И вече целият наш народ разбра, че преди 40 години решението за това кой е най-достойният да застане на престола на българските патриарси, е продиктувано не от ЦК или ДС, а от Светия Дух. Светият Дух е осенил Ваше Светейшество и Ви е запазил от всички капани и пропасти, поставени от мракобесния враг на човешкото спасение по Вашия кръстен път. Защото Бог е промислил, че Вие сте човекът, на който може да бъде поверено да преведе православния български народ като част от Едната Свята Вселенска и Апостолска Църква, от тъмните времена на войнстващия атеизъм към светлината на свободното изповядване на православната ни вяра. Кой знае, освен Вие самият и Бог, какво е било на сърцето Ви, когато са летели забрани към Вас и искания да разпоредите да не се бият църковните камбани, да не се хвърля кръстът, да няма църковно тържество. С една едничка цел - да обезумее българският народ и да каже: "няма Бог".

Никой не си въобразява, че е било леко, когато подобно на преподобни Максим Изповедник, родната ни Църква, во главе с Вас,беше заточена в ъгъла на обществения живот. Нещо, което и днес, явно, някои искат да бъде точно така, опитвайки се по всякакъв начин да сринат авторитета на Църквата.

Но нека бъде много ясно казано, нека се запомни и знае, че Църквата не е в ръцете на „Маринчевци" и „Желевци", а на Светия Дух. И никой да не си въобразява, че е възможно ключови за съдбата на Църквата решения да бъдат взети под въздействието на външни за Църквата фактори. Църквата се ръководи от Светия Дух и фактът, че наш Патриарх е Негово Светейшество Максим, а не някой друг, е видимото доказателство за това.

Ваше Светейшество,

Чрез Вашия чист и благочестив живот, Вие доказахте на целия народ, че когато спазвайки евангелските повели, сте проявявал смирение, то Вие сте постъпвал по единствено възможния правилен начин. Че когато, макар и да сте могъл, не сте употребил силата на патриаршеския жезъл и не сте излагал на публичен показ нашите простъпки и прегрешения, сте постъпвал съгласно евангелските повели и всъщност сте ни давал шанс да се покаем и поправим сами. Защото злото не се премахва със сила, а с кротост и християнска любов. С тези свои качества, Ваше Светейшество, сразихте и разкола.

Авторитетът в Църквата и авторитетът на Църквата се крепят върху спазването на канона. Никаква светска власт, никакъв светски закон, никакъв медиен ПР не могат да компенсират спазването на Свещения канон. Митрополитите сме имали възможност да се убедим многократно в това - благословените, успешните решения са каноничните решения. Когато постъпиш според канона - успяваш. Когато постъпиш против канона - се проваляш. Провалят се, разбира се, хората. Църквата е свята и върху Нея няма нито петно, нито грях, никога не се проваля. Тя винаги преодолява проблемите и излиза по-силна. Вие, Ваше Светейшество, винаги сте ни учил да постъпваме според канона. Затова Светата Животоначална Троица Ви подкрепя и нека Ви държи още дълго на най-високото място в родната ни Църква. За да ни показвате къде да стъпим, когато се олюлеем.

Сигурен съм, че и в тези дни Бог допусна за Църквата ни поредно изпитание, защото Бог знае, че имайки Вас за наш предстоятел, светата ни Църква ще преодолее и това изпитание. Не стигат другите кръстове, които изнесохте, но сега на Вас Бог възлага още едно тежко бреме: да приемете нашите изповеди и смирени покаяния и да ни дадете опрощение за греховете ни. Приемете и този кръст, Светейши Владико, защото само Вие можете да го изнесете. Бъдете, Светейши Владико, в тези тежки времена, нашият любим отец Максим Изповедник, Патриарх Български митрополит Софийски.

Ваше Светейшество,

С Вас е Бог, а затова е и с нас, разберете, човеци, и вие, които замисляте суетни неща и се съвещавате против Господа и Неговата Църква. С нас е, защото за всички нас неуморно с голяма бащина любов в храма Божий пред светия престол, и скришом в стаичката на своето сърце, се моли обичният ни Светейши патриарх Максим, когото Трисияйната Светлина, озарила душата му, показа избран съсъд на Божията благодат.

Ваше Светейшество,

От името на Светия Синод на Българската православна църква отправям искрени поздравления по случай Вашия имен ден и изказвам на Ваше Светейшество молитвени благопожелания - Бог щедро да Ви дари с крепко здраве и благодатно дълголетие и както досега, тъй и занапред под вдъхновението на Светия Дух благоуспешно да ръководите Българската православна църква по пътя на вярата и спасението. С преизпълнени със синовна любов и признателност сърца, отправяме към Всеподателя Бога молитвата: "В первих помени, Господи, Светейшия наш отец Максим, Патриарх Български, когото си подарил на Твоята света Църква в мир, невредим, почитан, здрав, дългоденствен, право правещ словото на Твоята истина".

На многая и благая лета, Светейший Владико!

Храм „Св. Неделя" гр. София

21.01.2012 г.