21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

†МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, честни отци, възлюбени братя и сестри,

И тая година Бог благослови в празника на преподобния отец на Църквата приснопаметния Максим Изповедник в братска слога да се съберем с високопреосвещените архиереи, членове на Св. Синод на Българската православна църква, да свидетелстваме братското си единство, в словото на истината, ведно със свещения клир и благочестивото паство да служим на Бога, св. Църква и благочестивия народ.

Преподобни Максим Изповедник ни вдъхновява и насърчава с молитвите си към Бога, с благочестивия си живот, с милосърдните си дела, с чудесата, които е вършил, евангелските добродетели, които трябва да следваме, съгласно съвета на свети апостол Павел: „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им" (Евр. 13:7). Това наставление е особено наложително за мене, който имам честта да нося името на тоя богоугоден светец, мой небесен покровител и молитвеник. Слава на Бога, че и по неговите молитви ме крепи.

Благодаря много на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за поздравлението от негово име и от страна на Св. Синод, което считам за израз на братолюбие и доброжелателно насърчение. Признателен съм сърдечно на преосвещените епископи, освещения клир и на всички сътрудници и благочестиви християни, които с дела и молитви са ме подпомагали в живота и служението. Отговарям с молитви за вас, на вашите молитви за мен.

По молитвите на преподобни Максим, Божието благословение да бъде върху нас.

Храм „Св. Неделя" гр. София

21.01.2012 г.