15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Ваше Светейшество,

Обични в Господа Светейши Предстоятелю на сестрата Руска православна църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

С искрена обич и високо уважение искам да изразя моята радост и радостта на Св. Синод на Българската православна църква, че мога да Ви поздравя на това свещено място под светлия чертог на светия равноапостолен цар Борис-Михаил ­ Покръстител на българския народ, който е ярко светило на всеправославното светийско небе и незамръкваща звезда на небосклона на богоблагословената българска земя.

Българската православна църква е честита да има като свой скъп гост Ваше Светейшество Светейший Кирил, Патриарх Московски и на цяла Русия, който е придружен от избрано църковно пратеничество. Днес ние с голяма радост посрещаме Ваше Светейшество и Вашите високи спътници в синодния параклис, в сградата на Св. Синод. В това гостуване ние виждаме ново скрепление на вековечните връзки между двете Църкви-сестри, тъй като Вие преподавате на всички нас благословението на светата Руска църква и ще отнесете от тук благослова на св. равноапостолен цар Борис, на св. Йоан Рилски и на всички български светии.

Нека Всемилостивият Бог щедро да дарува здраве и благощастие на Ваше зеловъзлюбено Светейшество и на многоуважаемите Ви спътници за преуспяването на светата Руска православна църква, за по-нататъшния разцвет на Вашата велика Родина, за вечната любов между нашите братски Църкви и народи! Амин.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Бележка: Произнесено по време на Молебена в синодния параклис "Св. цар Борис" на 27.04.2012 г. ­ непосредствено след пристигането на светейшия Руски патриарх Кирил.