25 септември 2023, понеделник

* Преп. Ефросиния Александрийска. Преп. Сергий Радонежки, чудотворец (Тип. с. 86)
church

Софийска епархия - Църковни организации

Енорийски центрове и църковни училища в София

Енорийските центрове и неделните училища в София отвориха врати в началото на месец октомври с тържествени водосвети. През последните години в повечето от столичните храмове бяха развити различни форми на енорийска дейност: курсове за деца и възрастни, неделни училища, различни социални инициативи с постоянен и епизодичен характер.

В помощ на столичани, които биха искали да научат повече за православната вяра и да участват по-активно в църковния живот, предлагаме следната информация:

Енорийският център при храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. „Г. Вашингтон” № 47, до Женския пазар, тел. 02 983 14 85 или 0878 44 54 57). 

Енорийският център при храм "Св. св. Кирил и Методий" има богата история. Той е построен като салон с трапезария през 1928 г., а екстериорът му е в съвършена хармония с архитектурния стил на храма. Главен двигател на този проект е тогавашният председател на църковното настоятелство, свещ. Христо Балабанов, който е вдъхновил и откриването на безплатната ученическа трапезария при храма. Енорийският център става едно от водещите духовни средища в църковния живот на столицата. През годините той едновременно подпомага и реализира духовно-просветните, културните и социално-благотворителните проекти на храмовото духовенство и църковното настоятелство. В Енорийския център заработва създаденият още през 1910 г. просветно-благотворителен кръжок "Света Троица", който се нагърбва с издирване и финансово подпомагане на крайно бедни и болни хора от цяла София. Две години след построяването му, под ръководството на протойерей Никифор п. Теофилов на 21 май 1930 г. се основава Православно християнско братство, което по-късно излъчва две нови православни организации: Железничарско християнско дружество "Св. Атанасий" и Дружество за закрила на домашните помощнички "Св. Василий Велики". Всички те в продължение на много години организират беседи, духовни концерти, летувания, поклоннически екскурзии, благотворителни акции, които оставят в общественото съзнание на столичани дълбоки следи на християнско благочестие.

Днес с благословението и под ръководството на председателя на храма иконом Александър В. Георгиев Енорийският център отново е ключов просветен и културен център, притегателно православно средище както за софиянци, така и за православни християни от цялата страна и чужбина. Не спира потокът от хора, които желаят да се приобщят към дейностите, развивани в центъра. В Енорийския център се провеждат образователни Курсове по Православие - в тях се обучават възрастни в 5-годишен лекционен цикъл. Преподавател е д-р Десислава Панайотова - тел. 0878 44 54 57.

Подробности в: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/2016-01-17-16-49-44/kursove-po-pravoslavie

Организират се православни беседи, семинари и конференции; безплатни консултации по въпроси, свързани с Православието, религиите и сектите. Провеждат се ежемесечни открити лекции с аудио- и видеоматериали; ученически беседи, празници и викторини; концерти, представяния на православни книги.

В Енорийския център се организират и базари за свещена утвар и църковни произведения на изкуството.

Тук работят: Школа по иконопис; Школа по църковна дърворезба; Център за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" - за православна просвета и противодействие на сектантството; Школа по източноцърковно пеене; Енорийски издателски център за православна литература; Трапезария.

Енорийският център поддържа православно църковно  училище за деца в норма от 1 до 12 кл. (занятията са в неделя). Материалът, който се изучава, включва запознаване с основните библейски събития и личности, както и подробно обяснение и тълкуване на православното литургийно последование и православните празници. Целта е да се създаде у децата здрава ценностна система, която заедно с придобитите знания да помогне в изграждането им като облагородени чрез Православието личности.

В Енорийския център от 2007 г. работи и православно църковно училище за слухоувредени деца, в което чрез средствата на жестомимичния език, музиката и практическите посещения и занимания в храма се приобщават към св. православна вяра деца със специални образователни потребности. Така Църквата осъществява своята просветна и социална мисия към тези в нужда, към най-малките и уязвими членове на нашето общество.  Ръководител на училището е г-жа Силвана Павлова.

Подробности за дейностите на храм "Св. св. Кирил и Методий" вижте в официалния му сайт: http://symvol.org/simvolnavqrata/

Към Руската църква "Св. Николай Чудотворец" е организирано съботно-неделно училище за деца, което активно функционира повече от десет години. Пръв учител в него е Иван Добрев, понастоящем свещенослужител на о. Крит. Училището започва да работи с една група от 5-6 деца. Заниманията се провеждат в криптата на храма, в стая, непосредствено до гроба на архиепископ Серафим Соболев. След усърдната работа на богослова г-жа Нина Живкова, която сега работи с децата, днес групите са 4, разделени по възраст, обхващащи от 4 до 18-годишни. Освен занятия по вероучение се провеждат и занимания по пеене и рисуване. Усилията на преподавателките са насочени към създаване на детски колектив, среда за творческо развитие на децата. Не само ограмотяване в православната вяра, а живот във вярата. С тържествен водосвет и молитва за преуспяване в преподаваното учение започна учебната година в Руската църква. Йеромонах Зотик, изпълняващ длъжността предстоятел на храма, благослови децата, препълнили криптата, и раздаде грамоти на тези, които със свои творби са участвали в международния фестивал "Славянский путь", проведен в Троице-Сергиевата лавра. По повод откриването на учебната година ученици от трета група бяха подготвили представление, чийто сюжет, сценарий и декор бяха сами измислили и изработили. По стените и мебелите в стаята, където се провеждат заниманията, бе подредена фотоизложба, която разказваше за поклонническите пътувания на родители и деца от училището, както и за първия самостоятелен летен лагер, проведен в Батошевския манастир, сближил децата и показал им на практика как се живее в единство и любов.

За контакт: 0889 93 45 72.

В храм "Св. Седмочисленици" работи Енорийският център "Св. Горазд". От 20 години към храма има Неделно училище, в което се обучават деца и възрастни. До откриването на енорийския център занятията са провеждани на втория етаж в сградата на ул. "Граф Игнатиев" № 50. Вече има специално приготвено за нуждите на Енорийския център помещение на последния етаж. Енорийският център "Св. Горазд" е открит през ноември 2008 г. Създадени са условия за срещи и беседи след неделните служби. Беседите се редуват с прожекции на филми за свети места, чудеса и чудотворни икони. Поклонническите пътувания са утвърдена и наложена вече форма на енорийския живот. Всяка събота или неделя се извършват пътувания до близки и далечни манастири в страната. Една от поставените цели е обиколка на манастирите от Софийската Мала Света гора. За 14 октомври, Петковден, се организира пътуване до Чапърленския и до Годечкия манастир. Неделното училище при храм "Св. Седмочисленици" се ръководи от г-жа Валя Кантарджиева и провежда занятията с деца в неделя от 12,00 ч., а с възрастни от 11, 00 ч.

Младежкия православен център към старинния храм "Св. Петка". Младежкият православен център е създаден през 2007 г. и си е поставил за цел да осъществи културно-образователна програма, която включва неделно училище за деца и беседи за възрастни; към центъра е създадено издателство "Елеон", което издава книги и месечното списание "Православна вяра"; организира курсове по интереси, от които активно работят компютърният и този по гръцки език, осъществяват се тематични изложби и поклоннически пътувания. Базата на младежкия център разполага с видеостена, компютърен клуб и библиотека, която се ползва като читалня и заемна.

Eнорийският център "Покров Богородичен" се намира в криптата на храм "Покров Богородичен ­ Всех скорбящих Радост". Всяка година под ръководството на духовенството на храма в него се провеждат разнообразни църковно-образователни курсове, предназначени за всеки, желаещ да научи повече за православната вяра и живота в Църквата. Курсовете за възрастни включват катехизис (основни истини на вярата), библейски курс, източно-църковно пеене, иконопис, стенопис и дърворезба. Заниманията се провеждат веднъж седмично от квалифицирани преподаватели с дългогодишен опит в съответната област. През летните месеци се организират пленери и православни курсове в манастири.

Заниманията с деца включват вероучение, тригодишна школа по иконопис и музикални занимания за деца ­ от 6-месечни до 3-годишни. По време на училищните ваканции за по-големите се предлага православен градски лагер, в който с децата се провеждат занимания по вероучение, рисуват, пеят, играят в двора на църквата, посещават някои от софийските манастири. Енорийският център разполага с библиотека от около 2 000 заглавия православна и художествена литература. Дейността на центъра включва и подпомагане на деца, лишени от родителски грижи, както и на възрастни хора, изпаднали в затруднено положение. С особена благодарност се приемат дарения, парични и във вид на хранителни продукти, които се разпределят всеки месец между 40-50 човека в изключително тежко материално и здравословно положение (многодетни и самотни майки, сираци, хронично болни, хора с увреждания). Енорийският център предоставя за ползване отлично оборудвани помещения, подходящи за провеждане на семинари и конференции с до 50 участници.

Повече информация за дейностите на Енорийския център "Покров Богородичен" и за предоставяните услуги може да се получи на адрес: София, ул."Г. Д. Зографина" № 2 (зад хотел "Родина").

Храм "Св. Параскева" на ул. "Раковска" провежда курсове по катехизис за възрастни. Лекциите се провеждат всяка неделя след светата Литургия, в административната сграда, която се намира в двора на църквата. По актуални теми вземат участие лектори ­ гости от Богословския факултет към СУ. Храмовото духовенство предвижда тази година да организира фестивал на църковното пение.

Манастирът "Св. ап. Петър и Павел" в с. Долни Лозен, Софийско, организира неделно училище за деца от 1 до 8 клас. Занятията ще се ръководат от богослов и ще се провеждат всяка събота от 13, 00 ч. в манастира.

Съществува и църковно училище при храм "Преображение Господне" в кв. "Лозенец". Училището работи от 2004 г. Сформирано е спонтанно поради необходимостта да се откликне на духовните потребности на миряните от енорията. Посещава се от младежи и хора на средна възраст. В началото е доста трудно поради липсата на място за провеждане на заниманията. Но сега, благодарение на усилията на предстоятеля иконом Василий (Сарян) и църковното настоятелство, училището има собствена стая и разполага с много добра аудио-визуална техника. В първите години лекциите се провеждат всеки неделен ден след светата Литургия от г-жа Милена Йоцова, а понастоящем - от г-н Асен Велчев. Разглеждат се теми от Стария и Новия Завет, тълкувание на евангелското четиво за деня и апостолския текст, запознаване с учението на светите отци и с тайнствата на Православната църква, като се обръща особено внимание на нравствените теми с актуална проблематика (напр. биоетика). В програмата е заложено един път в месеца да се представят филми с православно съдържание. Организират се поклоннически пътувания.

Житарна

На ул. "Гургулят" № 27 (по посока на НДК от ул. "Витоша" вдясно, на ъгъла с ул. "Цар Асен") в София работи къщата-магазин "Салон" ("Salon"), в който можете да намерите църковно жито, просфори, ритуални хлябове, козунаци и разнообразен асортимент от солени и сладки кулинарни произведения, вкл. и такива за постните периоди и дни.

Тел.: 02/ 952 26 25

Е-мейл: salon@mb.bia-bg.com

Адрес: http://bg-salon.com/kontakti

Подробности можете да намерите в: http://bg-salon.com/ 

 

Весела ИГНАТОВА

Десислава ПАНАЙОТОВА