19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

Кратък житиепис на св. Георги Софийски Стари ~ 26 март

Св. Георги Софийски Стари е един от многобройните мъченици за вярата от първите години на турското робство. Той е и един от малцината, за които са запазени писмени свидетелства. За жалост, житието му, написано от неизвестен автор, не е запазено. То е достигнало до нас само в гръцки препис.
Св. Георги се родил през 1407 г. в София. В християнската вяра и благочестие го възпитали родителите му. Младият хубавец Георги бил с военен чин - в турската или византийската войска, житиеписецът не пояснява.
По примера на своя молитвеник и закрилник св. Георги Победоносец той изпълнявал достойно войнишката си служба и получил знака на голямо отличие.
Когато навършил 30 години, се озовал в завзетия от турците град Одрин - "който някога беше блажен град, защото имаше християнско население, а сега е нещастен, защото гъмжи от заблуда както преди, когато го владееше нечестивият род на езическите елини", както уточнява  житиеписецът.
Там на 26 март 1437 г. мъченикът Георги пострадал заради искрената си вяра в Господ Иисус Христос. Как станало това?
Турчин-оръжейник, при когото св. Георги отишъл да му оправи лъка, похулил християнската му вяра. Уверен в безкрайния блажен живот с Бога, св. Георги без страх изповядал и защитил вярата си. Турците го заловили, увещавали, заплашвали и жестоко измъчвали. Осъдили го на смърт - първо го проболи с нож, а после го изгорили на клада.
От житието на друг софийски светец – св. Георги Нови Софийски, се разбира, че мъченическият подвиг на св. Георги Софийски е бил известен в родния му град.