14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Вече столетие над града на Божията Премъдрост, престолна София, се извисяват бляскавите куполи на ставропигиалния патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски", най-велелепния храм на Православната ни църква, знак за Божието присъствие и Божията любов към благочестивия ни православен народ, свидетелство за руско-българското и всеправославното единство, заслужена радост и гордост за всеки православен българин, благодарност на български народ към руския цар Освободител и руския народ за освобождението ни от 5-вековното робство. Вече столетие величественото присъствие на този храм продължава да свидетелства за истинността на Господните слова, че „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели" (Йоан. 15:13), а камбанният му звън както преди, така и сега събужда в сърцата и в душите ни топли чувства на обич и признателност към всички онези, които в решителните за съдбините ни моменти отдадоха и сили, и живот за нашата свобода и благоденствие през вековете.

Решението за въздигането на храма бе взето почти веднага след възстановяването на самостоятелния живот на нашата държава. Скоро след Освобождението народните представители в Търновското Учредително събрание решиха, а народът ни започна да събира средствата за градежа - в знак на благодарност към Бога за извоюваната с българска и руска кръв свобода и във вечна памет и признателност към цялото православно войнство, платило с кръвта и живота си добруването на своите православни братя-българи, вечен спомен за героичната саможертва на десетките хиляди православни воини, положили душите си, следвайки примера на Христа Спасителя, за своите братя и приятели.

Основният камък на днешния патриаршески ставропигиален катедрален храм бе положен в 1882г., в деня на подписване на Санстефанския договор, запечатал завинаги реалността на нашето Освобождение, а тридесет години по-късно над стара София величествено се издигаше нов православен храм, нов дом Божи - „Св. Александър Невски", носещ името на небесния покровител на императора-освободител Александър ІІ Николаевич. В духа на най-добрите църковни традиции, за реализиране на народната воля не бяха жалени сили и средства, а в градежа и украсата на новия Александро-Невски събор в София съсредоточиха усилията си най-добрите за времето си архитекти и иконописци. Така, с усилията на всички православни българи и по Божие съизволение, столицата на нашата нова свободна България се сдоби с най-величествения си църковен дом: символ едновременно на нашата столица и на всеправославното единство, където и до днес се принасят благодарствени молитви към Всеподателя за великата Му и безмерна милост към благочестивия ни народ.

Братя и сестри,

В тези толкова тържествени за Църквата ни дни се удостоихме и с още един знак на Божията милост към нас. С радост в сърцата и с благодарност към Господа Бога днес посрещаме на българска земя ново духовно скъпоценно съкровище - чудотворно копие на чудотворната атонска икона на Пресвета Богородица „Достойно есть", изготвено на Света Гора като братски молитвен дар за благочестивия български народ и в чест на първото столетие на скъпия ни патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски". Да даде Бог, прочее, щото по молитвите на св. Александър Невски и под покрова на Божията Майка, ние всинца да възрастваме в Христа Иисуса, в добродетелта и жертвената готовност да Го следваме по Неговия път към вечното Царство на Отца!

Отечески поздравяваме клира и миряните на Българската православна църква - Българска Патриаршия с тържествения юбилей - благословеното първо столетие на ставропигиалния патриаршески храм-паметник „Св. Александър Невски", молитвено благопожелавайки на всички здраве, духовна бодрост и апостолско дръзновение, та по божествения пример на отдалите живота си за нас православни воини да бъдем и ние истински Христови воини и подражатели. Амин.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК

† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН

† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ КИРИЛ

† НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ

† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ СИМЕОН

† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ

† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ

† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН

† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ

† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

† ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ