15 юни 2024, събота

Св. прор. Амос. Св. мчк Исихий Доростолски. Св. Ефрем, патр. Сръбски, българин
church

"А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа" (Йоан. 17:3).

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В Рождественската нощ пред нас отново се открива тайната на благочестието! Богомладенецът Христос се ражда във Витлеемската пещера! Синът Божи става Син Човечески. Ражда се Христос и вече Бог е с нас! Пазената от векове тайна на спасението озарява цялото творение. Изпълнило се е Божието обещание и лъчите на богопознанието достигат до всяко кътче на Божия свят. Ангели с пастирите славословят, мъдреци подир звездата пътешестват, земята принася дом на Невместимия. Ражда се Младенец -­ предвечният Бог!

Христос се роди, за да живеем ние, защото "в Него имаше живот" (Йоан. 1:4), и от този божествен и неизчерпаем източник на живота Той дойде, за да дари на всекиго, да имаме -­ според свидетелството на Благовестителя -­ живот "в изобилие" (Йоан. 10:10). За Неговото раждане, за настъпването на "благоприятната Господня година" (Ис. 61:2), знаеха и проповядваха старозаветните пророци. И това пророчество се сбъдна, защото Бог е верен на Своите обещания. От любов към творението Той прие плът и съвършен образ на човек и живя между нас, и "се подчини на закона, за да освободи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението" (Гал. 4:4-5), да ни освободи от долината на смъртната сянка (Пс. 22:4) и да имаме живот вечен. А вечен живот, както Сам Господ свидетелства, когато молеше Отца за нас, е това ­ "да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога, и пратения от Тебе Иисуса Христа" (Йоан. 17:3).

И ето, вече трето хилядолетие Църквата съхранява и предава този Божествен дар ­- дара на вечния живот. Ето го скъпоценното съкровище, пазено в Църквата: не просто учение, нито социална доктрина или морални правила, а живот, при това живот вечен. Живот, в съгласие с Господния замисъл за творението: нарушен в зората на човешката история от непослушанието на първия Адам и възстановен в пълнота от втория Адам ­- нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

Рождеството на Божия Син промени завинаги нашия свят. Светлина разпръсна мрака на невежеството, надежда изгря за обезнадеждените, животът завладя царството на смъртта. Древното се разруши, защото Самият Творец, неизречимото Слово на Отца, чрез Когото всичко е станало, дойде да обнови живота. Да ни напомни, че не за смърт е сътворен човекът, а за живот. Че "Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие" (Прем. 2:23).

"Синът Божи затова стана Син Човешки, та синовете човешки да станат синове Божии" ­- така в четвъртото столетие обяснява дълбокия смисъл на Боговъплъщението великият Атанасий. Синове Божии по благодат -­ ето как разбира и винаги е разбирала Църквата висшето предназначение на човека, ето какво е проповядвала и проповядва, ето към какво призовава тя своите верни. Ето защо в Църквата няма скръб, нито тъга, а само непомрачена вяра и светла надежда за вечен живот.

Прочее, братя и сестри, нека и в тази Рождественска нощ отново да възкликнем в сърцата си заедно с цялата Христова Църква: "Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука. 2:14). Нека възпеем Живота и кажем в един глас: "Величаем Те подателю на живота, слава Тебе" (Тропар, гл. 6). Нека идем заедно с пастирите при пещерата, където за нас се ражда Богомладенецът, нека следваме по примера на мъдреците рождественската звезда, нека светът отново чуе непомрачената ни надежда: "Христос се ражда, за да възкреси падналия образ"!

"Твоето рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието" (Тропар, гл. 4).

Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец и неизменната радост в Духа Светаго да бъдат с всички вас, верни чеда на Православната ни Църква, в Родината ни и далеч от нея! Амин!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† КИРИЛ,

ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ

И УПРАВЛЯВАЩ СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ