24 септември 2022, събота

Св. първомъченица и равноапостолна Текла. Преп. Коприй. Св. Силуан Атонски
church

Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан (в мире Иво Михов Иванов) е роден на 13 февруари 1969 г. в гр. Ямбол. Завършва средно образование в родния си град - музикална паралелка на ПГ „Васил Левски" с флейта. В периода 1987-1989 г. отбива военната си служба. От 1991 до 1993 г. учи в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски". През 1998 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

На 1 юли 1998 г. постъпва на послушание в Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил", Софийска епархия, при духовен старец игумена на манастира архимандрит Назарий. Там е постриган за монах на 6 ноември 1998 г. от Макариополския епископ Гавриил (тогава викарий на Софийския митрополит, а сега Ловчански митрополит), под мантия го води духовният му старец.

На 24 април 1999 г. е ръкоположен в йеродяконски чин от Макариополския епископ Гавриил в манастира „Св. Петка" в с. Клисура, община Банкя, София, а на 26 април 1999 г. е ръкоположен в йеромонашески чин в столичния катедрален храм „Св. Неделя" отново от Макариополския епископ Гавриил.

През октомври 1999  г. заминава на специализация в Московската духовна академия „Св. Сергий Радонежки", където защитава кандидатска дисертация на тема „Учение о покаянии по творениям св. Тихона Задонского" („Учението за покаянието според творенията на св. Тихон Задонски"). През 2001 г. се завръща в България и продължава да изпълнява послушанието си в Кокалянския манастир.

На 1 април 2002 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия. На 28 април 2002 г. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим го въздига в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици".

На 18 март 2007 г. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" е хиротонисан с титлата "Знеполски епископ". От 2007 до 2013 г. е викарен епископ на Софийския митрополит.

За Варненски и Великопреславски митрополит е избран от членовете на Св. Синод в пълен състав на 22 декември 2013г. На скедващия ден, 23 декември, в катедралния храм-паметник "Успение Богородично", Варна, той е тържествено въдворен на митрополитския престол на богоповерената му Варненска и Великопреславска епархия.

~***~

На 9 юли 2013г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се престави в Господа. За временен Наместник на Варненския и Великопреславски престол до избирането на нов митрополит, с решение на Св. Синод в пълен състав, бе избран Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий.

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (1954-2013)

 

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (в мире - Богомил Петров Ковачев) е роден на 8 юни 1954г. в с. Царев брод, Варненско. Той е най-малкият от петте деца на Петър и Иванка (след кончината на съпруга си - монахиня Ирина) Ковачеви. Бъдещият архиерей израства и завършва основно образование в първопрестолна Плиска. След което, през есента на 1968г., е приет за ученик в Софийската духовна семинария при Черепиш, която завършва през 1974г.

Още като възпитаник на духовната ни Алма матер насочва стъпките си към монашеството и както сам споделя: „оттогава се привързах към монашеския живот и за мен вече нямаше никакво друго служение". И по време на своето обучение, на 21 юли 1972г. приема монашеско пострижение с името Кирил от Старозагорския митрополит Панкратий под духовното старчество на Браницкия епископ Герасим. На 17.12.1972г. в семинарския храм "Св. Климент Охридски" е ръкоположен в йеродяконски чин от тогавашния ректор и негов духовен старец Браницки епископ Герасим. На 14.11.1976г. е ръкоположен за йеромонах.

След завършването на средното си богословско образование през 1974 г. за кратко отива на послушание в Рилската св. обител. Впоследствие οт 16.11. с.г. йеромонах Кирил е изпратен на езикова специализация в Гърция, а от есента на 1977г. е студент в Богословския факултет на Атинския университет, където следва до 1979 г.

След завръщането си в България е назначен за протосингел на Сливенската митрополия, а заедно с това продължава образованието си в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1981г. По решение на Св. Синод на 25.12.1980г. е възведен в архимандритско достойнство.

От края на 1981 г. архимандрит Кирил е на богословска специализация в Московската духовна академия, където защитава дисертация на тема „Участието на руската църква в национално-освободителното движение на българския народ през ХІХ век", за което получава научната степен „кандидат на богословието". Οт 01.06.1982г. е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, който пост заема до края на м. август 1986г., когато се завръща в родината.

От 05.09.1986г. до 07.12.1987г. той е игумен на Троянската св. обител, а от края на 1987г. до началото на 1989г. е главен секретар на Св. Синод. Като такъв на 26.06.1988г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Стобийски".

На 19 февруари 1989г. е избран, а на 26. февруари с.г. е и канонически утвърден за Варненски и Преславски митрополит.

По решение на Четвъртия църковно-народен събор, проведен от 2 до 4 юли 1997г., той се титулува Варненски и Великопреславски митрополит.

След кончината на приснопаметния патриарх Максим на 6 ноември 2012 г., митрополит Кирил е избран за Наместник-председател на Св. Синод до провеждането на Патриаршеския църковен избирателен събор на 24 февруари 2013 г.

За почти четвъртвековния период на митрополитското си служение покойният архиерей се потруди усърдно на Христовата нива, оставайки верен разпоредник „на тайните Божии" (1Кор. 4:1) и ревностен свидетел на евангелската истина.

С неговото дейно управление в диоцеза на поверената му от Бога епархия са възстановени пет манастира, новопостроени са два, въздигнати са около 60 нови храмове и параклиси, възстановени - около 30, обновени - около 20. Във всяка духовна околия на Варненска и Великопреславска епархия функционира социална кухня, а към всеки по-голям храм в градовете има неделно училище за деца. Изнасят се беседи за възрастни, сформират се християнски братства и младежки групи. В епархията е създаден център за духовно обгрижване на наркозависими и за връщането им в обществото.

С благословението на покойния митрополит от 1998 г. до сега всяка година през месец септември във Варна се провежда международният православен форум „Седмица на православната книга". Самият митрополит Кирил е активен участник в него, както и в други международни богословски научни конференции и семинари. Автор е на много статии и доклади, публикувани в български и чужди православни издания, както и на няколко книги.

На 9 юли 2013 г. неочаквано за всички Господ прибра при Себе Си Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

В своето служение митрополит Кирил, „от детинство" знаещ „свещените Писания" (2Тим. 3:15), се стараеше да пребъдва в това, на което е научен и което му бе поверено (2Тим. 3:14) и се стремеше вярно да „преподава словото на истината" (2Тим. 2:15)", се казва в патриаршеското надгробно слово.