29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО КНИГИ

Главен редактор "Книги" на Синодално издателство: Анула Христова

Е-mail: [email protected]

ПОРЪЧКА НА КНИГИ ОТ СИНОДАЛНО ИЗДАТЕЛСТВО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ:

* На следния телефон в работни дни чрез свещеник Добрин Христов: 02/987 56 11 / в. 205;

* На e-mail на Синодално издателство: [email protected]

* В офиса на Синодално издателство на БПЦ-БП: София, ул. „Оборище” №4;

* Чрез Еконт;

* Чрез FACEBOOK страницата ни www.facebook.com/Synodalpress/

Изданията на Синодално издателство се разпространяват и в православните храмове и църковните магазини в страната.

ИЗДАНИЯ В НАЛИЧНОСТ:


1. Молитвеник

Съставител: Синодално издателство

Обeм: 360 стр.

Формат: джобен

ISBN: 978-954-8398-78-7, 2012 г.

Цена: 5.00 лв.


2. Божествена литургия на св. Йоан Златоуст

Цена: 4.00 лв.


3. Молитвеник за деца и родители

Съставител: Синодално издателство

Обeм: 128 стр.

Формат: джобен

ISBN: 978-8398-18-4, 2007 г.

Цена: 3.00 лв.


4. Семеен молитвеник

Цена: 4.00 лв.


5. Православен молитвеник за болящи

Цена: 4.00 лв.


6. Велик покаен канон

Автор: Св. Андрей Критски

Обeм: 92 стр.

Цена: 5 лв.

Формат: 16/70/100

ISBN: 954-8398-23-0, 2011 г.


7. Синаксарник

Цена: 4.00 лв.


8. На трапезата през пости

Сборник молитви, поучения и готварски рецепти за времето на поста

Съставител: Синодално издателство

Обeм: 112 стр.

Формат: джобен

ISBN: 954-8398-06-0, 2007 г.

Цена: 4.00 лв.

Автори: † Макариополски еп. Николай и архим. Серафим


Нашата вяра9. „Нашата вяра”

Година: 2011

Цена: 7.00 лв.

Книгата се появява за първи път през 1950 г. и не престава да се издава както по времето на комунизма, така и днес. Времената наистина са били трудни и тъкмо затова още по-високо следва да бъде оценен трудът на архимандрит д-р Николай (по-късно Макариополски епископ) и архимандрит д-р Серафим (Алексиев), които съставят това просто и ясно изложение на свещената история на Стария и Новия Завет, на православния катехизис и богослужение.

През изминалите десетилетия тази книга се превърна в класическа за нашата Църква. Поколения българи са прохождали във вярата с нея. Българската православна литература не познава друга книга, която да е претърпяла толкова много издания.

Тя не е загубила своята актуалност и днес, поради което нейното последно издание запазва текста на първообраза, със съответните технически актуализации. В него илюстрациите са подбрани изцяло в стила на православната иконография, въз основа на класически византийски, светогорски, български, руски и други образи.

*

Насочена е към широкия читателски кръг, но е подходяща и за специализираните курсове по Православно вероучение, Свещено Писание, катехизис, богослужение и др. богословски дисциплини.

Автор: архимандрит Серафим (Алексиев)


10. „Нашата надежда”

Година: 2011

Цена: 6 лв.

Книгата е поредно, трето издание на една от класическите за нашата Църква книги. Тя се явява втори том от единната катехизаторска трилогия „Нашата вяра, надежда и любов”.

Изданието е изцяло обновено по отношение както на своята предпечатна подготовка, така и по своя художествен вид, който хармонира на топлия и загрижен пастирски текст.

За разлика от добилия широка популярност първи том на трилогията, който е съставителски, този втори том е вече самостоятелен авторски труд на архимандрит Серафим (Алексиев). Състои се от неговите просветителни беседи върху Блаженствата, включващи задълбочени тълкувания на тяхното значение за живота на християнина.

Всяко от блаженствата, указани от Господ Иисус Христос в Проповедта на планината, е разгледано откъм популярния за времето на автора метод на конкретизиране на определени добродетели и грехове, които са зависими от съблюдаването (да или не) на дадено блаженство.

Предходното, второто издание на книгата, бе реализирано от Синодално издателство през 1953г. Оттогава досега изминаха не само много години, но и много нрави в българското общество от вярващи измениха своя облик и насока. Но духовните ценности в човешкия живот, въпреки неизбежните промени в техните външни прояви, винаги са запазвали и ще запазват своята непреходна, вечна и неизменима духовна същност, произтичаща от тяхната Основа - крайъгълния Камък на обществото на Духа - Господ Иисус Христос.

*

Книгата е предназначена за учебно помагало в духовните семинарии, но е подходяща и за най-широк кръг от читатели.


11. „Нашата любов”

Цена: 8.00 лв.


12. ПРЕПОДОБНИ ЙОАН РИЛСКИ

Автор: Архимандрит Методий (Жерев)

Страници: 280

Формат: 16.5/23.5

ISBN 978-954-8398-75-6

Година: 2012

Цена: 9.00 лв.

Неотпечатваната досега повест-жизнеописание на всебългарския Чудотворец е последната книга, издадена по решение на Св. Синод на БПЦ, под председателството на приснопаметния Българския патриарх Максим. Тя е и посветена на него от нейния автор.

Книгата е написана по времето, когато нейният автор е игумен на Рилската св. обител (1972-1977). И когато българският род, само преди няколко десетилетия освободил се от чуждото верско подтисничество (напр. Неврокоп се освобождава през 1912 г.), е застрашен почти напълно да изгуби своята връзка с православната традиция и учението на св. отци предвид новите обстоятелства и поставянето във все по-голяма изолация на истинските образци на православното подвизаване – монасите.

Aвторът прибягва до образа на преподобни Йоан Рилски, за да разкрие изумителни подробности от живота, обетите и подвизаването на монаха и въобще на живота според Христа. Така книгата е един своеобразен наръчник за живота в Христа. Един ласкав зов на рилски монах, посветил целия си живот на обичния си български народ и молитвите за него.

Без мелодраматизми и сладкодумни обяснения, характерни за негови съвременници, книгата непосредствено ни доближава до образа на светеца, правейки го близък и разбираем, както близко, разбираемо и обичано би трябвало да бъде и самото Православие за нас.

В края на книгата е поместена и биография за нейния автор, обичан, но позабравен от всички ни духовен отец, събрана по спомените на негови чада и близки.


13. „Един живот изпълнен с чудеса”

"Един живот, изпълнен с чудеса - Житие и молебен канон на св. мчк Неофит" е част от поредицата "Небожители" на Синодално издателство и е предназначена, както за големи, така и за малки читатели. Цели да послужи както за полезно домашно четиво, така и като помощно пособие в духовните школи и текстове за богослужебна употреба. Състои се от две части – житийна и богослужебна. Илюстрована е с оригинални, рисувани специално за нея житийни сцени, изцяло съобразени с иконописните ерминии на Православната църква. 

Съставител: Анула Христова

Година: 2018

Цена: 3.00 лв.


14. ЖИТИЯ НА СВЕТИИ - христоматия по Религия-Православие за ученици от основното училище

Обeм: 144 стр.

Формат: 16/70/100

Цена: 8.00 лв.

Христоматията представлява пълноцветно издание, с изискано художествено оформление, отговарящо на вече завишената естетика на учениците от прогимназиалната възраст. Пособието е подготвено така, че да бъде достъпно за всеки един ученик.

Текстовете са подбрани и преразказани по достъпен и интересен начин от съставителите. Същевременно са подобрени от специализиран редакторски екип, с оглед повишената познавателна способност и култура на учениците от тази възрастова група и степен на образование.

Включените житиеписни разкази обхващат по-важните почитани от Църквата светци, според празничния православен календар. Това са както български светии и новомъченици, така и древни великомъченици, светители и преподобни. Така съдържанието подпомага както общото християнско образование и православно духовно възпитание, така и патриотичното възпитание на децата чрез запознаване с най-важните български светии.

По-важните акценти от житията са подчертани в помощ на учителя. За тези от светците, за които е известно къде се намират сега светите им мощи, е указано в края на всеки текст. А иконите, придружаващи всяко житие, подпомагат личния досег на ученика с неговия именен светия.


15. Свети Двадесет и шест Зографски мъченици - ЖИТИЕ

Обeм: 60 стр.

Цена: 5.00 лв.

Тематика: Житие

Формат: 16/60/84

ISBN: 978-954-8398-91-6, 2014 г.


16. „Житие. Аскетически поучения и проповеди”

Автор: Светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец

Година: 2016

Цена: 5.00 лв

Авторската книга на светителя излиза по повод неговата канонизация, с утвърдената синодално цветна икона и тропари.

Тук за първи път официално и в цялост се публикуват аскетическите поучения на светителя  Серафим (Соболев). Това е и най-голямото предизвикателство, пред което се и изправиха нейните създатели.

Тези поучения досега са се разпространявали в различни варианти, по-кратки и по-обширни, и са се предавали от ръка на ръка сред духовните чеда на светия архиепископ. След двугодишни усилия на проучване, търсене и сравняване, сега за първи път те са представени след надлежно и внимателно обработване и подреждане  на текста, така че той, от една страна да си възвърне първичната непосредственост на изказа на светия наставник, а от друга – да окаже плодотворно въздействие върху съвременния читател, заразявайки го със здравата страст на стремежа по духовното усъвършенстване.

Текстът на поученията е изложен в три глави и, където е било възможно, е подреден по теми.

Духът на аскетическите поучения на светия пастир несъмнено е извечният и светоотечески дух на Свещеното Предание. По всичко верен на Божията правда и разкриващ пътя на добродетелта. Милващ в съветите си към начинаещите, без да ги плаши, но и без да укрива необходимостта от полагане на мъка и труд в изкачването към Царството Божие: „Царството Божие се постига с мъки и скърби” (Кратки наставления, 82).

Към поученията са добавени и шест проповеди на светия автор. Те са представени по реда на годишния богослужебен кръг.

*

Софийският Чудотворец е изпратен е от този свят с опело продължило 4 часа, на което Наместник-председателя на Св. Синод на БПЦ Врачански Паисий прочита Прощално Синодално слово, публикувано в послеслова на книгата.


 17. „Православен духовен живот” - 15 диаманта от извора на светоотеческото богословие - Изчерпана

Автор: Георгиос Мандзаридис

Обем: 158 стр.

Формат: 145/215

Година: 2011

Цена: 6.00 лв.

Книгата запознава с основни характеристики и свойства на православен живот в Христа. Те са изложени в 15 отделни теми, всяка от които е придружена от неподправения вкус на светоотечески изворен текст, непревеждан досега на български език от неповредения му оригинал. Така ясно ще чуете да звучат гласовете на св. Григорий Палама, Максим Изповедник, Николай Кавасила и др.

Авторът на книгата - доказан православен богослов, уважаван професор и почетен лектор във всички  духовни средища и Православни богословски школи по света, заедно с Месогейския митрополит Николай, е дългогодишен сътрудник на Синодалната комисия по биоетика на Еладската църква и основен съставител на нейните официални становища по въпросите на точното православно отношение към новите предизвикателства в живота на съвременния православен християнин.


 18. „Споделено царство”

 (За знаменията на Митилинските новомъченици)

Година: 2013

 Цена: 7.00 лв.

На Светли вторник Православната църква отбелязва паметта на светите мъченици Рафаил, Николай и Ирина. Синодално издателство представя на вниманието на българския читател книга с чудните събития, довели до разкриване живота и мъченичеството на тези изповедници на православната вяра.

Авторката - Василики Рали не е професионален писател, но нейното описание на откровенническите събития е едно от първите автентични техни свидетелства, защото именно в нейната маслинова градина са открити мощите на новомъчениците.

В книгата е описана цяла поредица от съновидения и чудеса, случили се не само на един човек, но на цяла група хора в периода на 70-те години на двадесети век. И всички те са свързани с никому незнайната дотогава история на митилинската Голгота - хълма Карея, започнала в 8-ми и продължила до 15-ти век, и открила се след нелеки археологически разкопки.

По Божий промисъл Карейските изповедници търсят плодовете на своето мъченичество за вярата в нашата болна съвременност. Защо ли се случва това сега, се питаме ние. С какво го заслужихме? Отговор може би ни дават думите на стареца Паисий Светогорец: „Колкото повече съвременният свят лудува, толкова повече Бог и Пресвета Богородица го притискат в своята прегръдка и му дават своята подкрепа".

*

Във връзка с деликатността на въпроса за съновиденията редакторът е приложил и предговор към българския читател.


19. „ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗСМЪРТИЕ,

Или: Какво да правим, ако все пак умрем”

      Автор: Свещеник Даниил Сисоев

Обем: 96 стр.

Формат: 16/60/90

ISBN: 978-954-8398-97-8, 2015 г.

Цена: 5.00 лв.

Какво да правим, ако все пак умрем? За съжаление мнозинството от хората се стараят да заобикалят въпроса за смъртта. Но искаме или не искаме, все някога ще ни се наложи да се срещнем очи в очи с нея. В настоящата книга авторът разкрива в пълнота, съгласно опита на Църквата и божественото откровение, логичната картина, свързана с прехода на личността от временния живот към този на вечността. Той дава пастирски и съвсем практични наставления как да се държим в толкова важния за всяка човешка душа момент, как да не се изплашим, как да преминем успешно през неизбежните митарства. Обяснява какво дебне зад прага на смъртта, подробно и ясно разкрива учението на Църквата за ада и рая. Книгата ще бъде полезна за всички, които имат някакви съмнения относно безсмъртието на душата, както и за тези, които просто се интересуват от въпросите на задгробната участ. Тя е последната книга на автора – съвременния мисионер и проповедник свещ. Даниил Сисоев, който загива мъченически през 2009 г., на 35 години, в храма, при изпълнение на своето свещенослужение.


20. „ОПОЗНАЙ СЕБЕ СИ. Текстове по себепознание”

Автор: свети Нектарий Егински, митрополит Пентаполски

Корици: меки

Страници: 416

Година: 2016

Формат: 16/60/90

ISBN: 978-619-7306-01-9

Цена: 9.00 лв.

В емблематичната книга на дълбокия познавач на човешката душа св. Нектарий Егински - великия светец на ХХ, се посочва, че нравственото усъвършенстване е нещо възвишено и велико, но не и невъзможно за онзи, който опознава себе си и се стреми искрено към придобиването на Божията благодат.

Книгата се явява ценен не само богословско-теоретичен, но и практически, психоаналитичен наръчник в трудното дело на себепознанието. Читателят ще усети нейното забележително въздействие като благодатна духовна храна, укрепваща и просветляваща душата чрез мъдрата и благодатна проникновеност по отношение на реалните образи и характеристики на Греховете и Добродетелите на всеки от дяловете на човешката душа.

Отличава се с рентгенов анализ на движенията на душата. Поради което би намерила радостен прием в сърцето на всеки християнин, жадуващ за истинско и спасително познание.

http://www.youtube.com/watch?v=SVKmcqvxVds


21. „Омилии. За покаянието, изповедта и божествената Евхаристия”

Автор: Свети Нектарий Егински

Цена: 5.00 лв.

http://www.youtube.com/watch?v=Npc2yrRTwL0&t=52s


22. „ДРЕВНО ПРОСТРАННО ЖИТИЕ НА ПРЕБЛАГОСЛОВЕНАТА ВЛАДИЧИЦА НАША БОГОРОДИЦА И ПРИСНОДЕВА МАРИЯ”

Автор: Свети Максим Изповедник

Цена: 7.00 лв.

В този преоткрит след повече от 13 века светоотечески текст се разкриват уникални подробности от земния живот на най-благословената измежду човеците. Изследователи патристи и специалисти са убедени, че той е послужил за основа на всички по-сетнешни и познати нейни жития.

Житието обхваща целия земен живот на Пресвета Дева Мария, започвайки от нейното зачатие и привършвайки с Възлизането ѝ на небесата, като включва още и обстоятелствата по пренасянето през V век на Честната ѝ одежда в Константинопол.

Свидетелският разказ е предаден в хронологична последователност, като е акцентирано на големите Богородични празници, както и на онези Господски празници, които ознаменуват събития в непосредственото присъствие на Божията майка.

Целият текст е осеян с изкусно вплетени в него от първо лице прочувствени възклицания, възторжени хвалебствия и благодарствени моления към Христа Бога и Богоматер, което го превръща в несъмнен литературен шедьовър на светоотеческата книжнина. Дават се разрешения на досегашните т. нар. „противоречия” у евангелистите. Попълва се богословски аргументирано иначе „липсващата” информация от ранните години на Иисус Христос, а и на самата Приснодева Мария. Подчертава се и се изследва онова, което е истинно измежду апокрифните текстове.

Всичко това е поднесено в духа на пълно съгласуване със светите Отци - предходни и следващи, през призмата на херменевтичния авторов поглед към промислително подбрани старозаветни и евангелски текстове; поглед пояснителен и доизясняващ, разтълкуващ и разкриващ. При внимателен прочит се откриват и бъдещи събития (пророчества), като например кога ще настъпи Второто пришествие на Сина Божий и прочие.


23. „ЮРОДИВИ РАДИ ХРИСТА” - Изчерпана

Автор: монах Мойсей Светогорец

Страници: 104

Година: 2015

По повод преподобната кончина на автора (†1 юни 2014 г.) се подготви и настоящата малка книжка, с надеждата тя да послужи като полезна захранка на боголюбиви сърца, давайки им възможност да вкусят от разнообразното творчество на светогорския старец и усетят живия пулс на неговото винаги актуално перо.

Винаги в пулса на времето, четивата му се явяват духовен асансьор, извеждащ от бурните съвременни проблеми към онази динамична реалност, която е по-жива от всичко в света, бидейки в милостта на Вечносъществуващия и Неговите духоносни светии.

Подбраните тук 12 материала са опит да представят автора откъм различните страни на неговата духовна словесност, но без ни най-малко да могат всестранно да я разгънат. Първите четири от тях са статии, публикувани в книгите му „Достижима ли е днес светостта”, Тинос 2010 г., и „Тревогата от стреса и радостта от надеждата”, Тинос, изд. 4-то. Включени са и двете беседи, изнесени лично във Варна (септември 2012 г), от които е видна битността му на лектор в научно-богословски конференции. Следва интервю относно необходимостта от аскетичен пост, показващо го като задълбочен душепастир, и няколко кратки статии в образа му на църковен публицист и общественик, и болеещ за съвременния човек старец агиорит.

24. „ПРЕПОДОБНИ ГЕРАСИМ ВЕЛИКИ, ЙОРДАНСКИ ЧУДОТВОРЕЦ. Житие, чудеса и Молебен канон”

Цена: 4 лв.

НЕПУБЛИКУВАНИ ДОСЕГА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК пълни жития на светии с вселенска признатост, в които са отразени всички новооткрити досега и доказани исторически факти за тях, както и НОВОПРЕВЕДЕНИ МОЛЕБНИ КАНОНИ, намират място в новата поредица на Синодално издателство „Небожители”.

Новата книга от поредицата (книжка 2) запознава с живота на първия основател на киновийно-анахоретското монашеско житие - ПРЕПОДОБНИ ГЕРАСИМ, за което той се сдобил през ранните християнски векове с прозвището „ВЕЛИКИ”.Чудесата, съпътстващи Великия учител на пустинята, го прославят още приживе и са толкова естествени за благодатното му присъствие, че е наречен „ЙОРДАНСКИ ЧУДОТВОРЕЦ”. Преподобният Геронд толкова скоростно се отзовава и днес на прошения и молитви, че е назоваван „Светецът експрес”.

В книгата са представени някои от съвременните чудеса на този светоносен Велик Геронд.Новопреведеният „МОЛЕБЕН КАНОН на преподобния и богоносен наш отецГерасим, Йордански чудотворец” е дело на настоящия игумен на Йорданския манастир, архимандрит Хрисостом.Житийният и богослужебният текст са прецизирани на академично ниво съответно от патролог и литургист.Книгата е илюстрована с оригинална икона и житийни сцени, съобразени изцяло с иконописните ерминии на Православната църква.Предназначена за малки и големи. Цели да послужи като помощно пособие в духовните школи и текстове за богослужебна употреба, а също като душеполезно домашно четиво.