15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Честни отци, възлюбени братя и сестри,

По установена Синодална традиция, възприета от началото на моето патриаршеско служение, всички ние се събираме в определени знакови дни в моя живот в някои от ставропигиалните ни манастири за братско молитвено общение. Тази година по случай деветдесет и седмото лето от моето рождение определихме по решение на Св. Синод да дойдем в Бачковската света обител, за да пребиваваме под молитвения покров на особено чтимата небесна покровителка на манастира Пресвета Дева Мария, непрестанно показваща своята милост към нас и посредством изливащата се върху ни благодатна помощ от нейната чудотворна икона, крепяща ни в църковно усърдие и братолюбие. Благодаря за снизходителните думи на Св. Синод за скромното ми дългогодишно клирическо, архиерейско и патриаршеско служение, изразени от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит, които възприемам като израз на братска обич и доброжелателност в по-нататъшното ми служение за благото на Църквата и Отечеството ни. Затова, както казва псалмопевецът Давид: „Сърцето ми не се е гордяло, очите ми не са се високо дигали" (Пс. 130:1). Благодаря на Всеподателя Бога за милостите Му, проявени към мене, Когото усърдно моля да ме подкрепя в живота и служението ми до края на моите земни дни.

Благодаря всесърдечно от мое име и от името на Високопреосвещените архиереи и на нашия домакин Негово Преосвещенство Агатоникийския епископ Борис, игумен на светата обител, както и честните братя за братолюбезното им гостоприемство и внимание при усърдното изпълнение на иноческите им обети в служба на родната ни света Църква и за възрастването на тази света обител.

Отечески благославям и всесърдечно благодаря на всички духовници и православни християни, които дойдоха днес в светата обител, за да почетат молитвено моя празник.

Нека Бог по молитвите на Своята Пречиста Майка да пази всички нас и животворящо да ни милва.

Амин!

29 октомври 2011 г.