19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

ПАТРИАРШЕСКО БЛАГОСЛОВЕНИЕ ЗА НОВАТА 2006 ГОДИНА

† МАКСИМ, Патриарх Български

и митрополит Софийски

Насочи ме, Господи, в Твоя път, и аз ще ходя в Твоята истина!

(Пс. 85:11)

Възлюбени чеда на светата ни Църква,

Благ и милосърден беше Господ през изтеклата година, насочваше ни в Своите пътища, за да ходим в Неговата истина. Възпяваме Го с благодарни сърца, задето съхрани живота ни в здраве и сили да се трудим за благото на светото Православие, за утвърждаване на светата православна вяра, за благопреуспяването на родната ни св. Църква и за благоденствието на благочестивия ни народ. Прекланяме се пред Божието величие и смирено въздаваме благодарение на любещия ни небесен Отец.

През изтеклата година светата ни Църква отбеляза паметни исторически годишнини, спомни си за събития, оставили траен отпечатък върху духовността на нашия народ, положи усилия за заздравяване на църковното единство и вложи старания за развитие на междуцърковната, просветната и социалната дейност, за осъществяване на своята душе-спасителна мисия.

Юбилейните църковни празници ангажираха вниманието и на известни наши държавници, културни дейци и общественици, със съдействието на които тези важни моменти от историята на нашия народ, като покръстването, организирането на Българската църква, учредяването на Българската екзархия, вдигането на схизмата, откриването на Пловдивската духовна семинария, както и забележителната църковнополезна дейност на приснопаметните български йерарси Иларион Макариополски и Екзарх Йосиф, станаха общонародно достояние.

Високо признание на дългогодишното усърдие на Църквата ни за укрепване и развитие на всеправославното единство бе присъдената премия от Международния обществен фонд "Единство на православните народи".

В предано служение Богу и народу да пазим сърцата си чисти, да мислим "за това, що е истинно, що е честно, що е справедливо, що е чисто, що е любезно, що е достославно, за това, що е добродетел, що е похвала" (Филип. 4:8).

Вседушевно поздравявам обичните ни духовни чеда в Родината и извън нея с Новата 2006 година и им пожелавам крепко здраве, мир и радост във всеки дом, светли дела на любов и милосърдие, на преданост към светото Православие и пламенно родолюбие.

Благословението Господне и Божията милост да ви съпътстват през всички дни на живота ви. Амин.

Слово на патриарх Максим, произнесено по време на Благодарствения молебен на именния му ден, 21 януари 2006 г.

Благодаря на Бога за всичките Му благодеяния!

"Тогава Иисус продума и рече: нали десетимата се очистиха? а де са деветте? Как не се намериха и други да се върнат, за да въздадат Богу слава, освен тоя другородец? И му рече: "Стани, иди си: твоята вяра те спаси" (Лука. 17:17-19)

Възлюбени братя и сестри,

Както чухте от прочетеното на молебена св. eвангелие, тъй Иисус казал на едного от изцерените от Него десет прокажени, който едничък от тях се върнал да Му благодари.

Каква изрична повеля за изказване благодарност към благодетеля!

Аз смирено благодаря на Бога за всичките Му безчислени благодеяния към мене през всички дни на живота ми. Благодаря, че и сега имам възможност да бъда в молитва под свещените сводове на твоя свят Господен храм, както друга година до сега по случай светлия празник на моя небесен закрилник великия Божий угодник преподобни Максим Изповедник. На него благодаря за високия образ на последване и молитвено застъпничество пред Бога за мен.

Сърдечна признателност изказвам в служението си на събратята архиереи членове на Св. Синод, с които в братска слога право правим Словото на истината за благото на Църквата и възход на Родината. Благодаря на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил за хубавото слово, казано от името на Св. Синод и от своя страна. Благодаря на преосвещените епископи, честното свещенство и монашество, на всички църковнослужители за преданото служение Богу и народу.

Сърдечно благодаря на верните ни чеда, благочестиви християни за искрените им молитви.

Особено признателен съм на вас, възлюбени братя и сестри, за вниманието и участието в общата ни молитва в храма сега, където събрани повече от двама или трима, по думите на Христос, и Той е между нас.

По молитвите на преподобни Максим Изповедник и св. мъченик Неофит, чиято памет също празнуваме днес, Божието благословение да бъде върху вас, върху вашите домове и чеда, върху Родината и чедата й.

Сърдечно поздравявам Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит с неговия небесен ангел покровител св. мъченик Неофит и му пожелавам здраве и благословен успех на св. Църква и скъпото Отечество.

Честит празник! За много години!