06 февруари 2023, понеделник

Преп. Вукол, еп. Смирненски. Преп. Варсануфий Велики. Св. Фотий, патр. Константинополски. Св. Йоан Пророк. Св. мчци Доротея, Христина иКалиста
church

Рождественско поздравление от Гръцкия архиепископ Йероним към Българския патриарх Максим - 2009 г.

ДО
НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО
БИВШИЯ ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ
МИТРОПОЛИТ СИМЕОН

ГР. ФИНИКС, АРИЗОНА, САЩ

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

В писмото Ви от Сретение Господне (02.02.2010 г.) до нас и събратята архиереи, членове на Св. Синод, изразявате Вашето и на духовните Ви чеда желание, със сърдечно опрощение да започнем великопостното поприще и с радост да посрещнем светлото Христово Възкресение. Приемете и от наше име и от името на Св. Синод щедро опрощение и пожелание за здраве и духовно бодърстване.

В своята пастирска загриженост Св. Синод взе под внимание настоящото състояние на българската Западно- и Средноевропейска епархия и прецени необходимостта да се съобрази с обстоятелството, че е наложително и здравословно установяването Ви в гр. Финикс, щата Аризона, САЩ, където от няколко години преимуществено пребивавате и да Ви даде възможност, както преди известно време и сам пожелахте, да се оттеглите от административното ръководство на епархията на заслужен покой и по-старателна грижа за изпълнение на лекарските предписания. Беше отчетен и фактът, че Вашите продължителни отсъствия от епархията създават условия за поява на някои пропуски и нестроения в нейния живот и дейност.

Противно на нашите очаквания, Вие обаче не приехте тези предложения и навременни решения на Св. Синод, като продължихте да вземате участие в богослужебния и административния живот, да извършвате ръкоположения, да давате офикии, да свиквате свещеническа конференция и пр., без да се съобразявате с факта, че Св. Синод вече е назначил управляващ епархията митрополит. Тези Ваши действия създадоха усложнения и твърде напрегната обстановка в Западно- и Средноевропейска епархия.

След продължително и задълбочено обсъждане на това положение, Св. Синод в заседанието си на 25.02.2010 г., прот. № 5, реши да Ви отправи настоящото писмо, с което братски отново да Ви прикани, да проявите добра воля и готовност за изпълнение на Синодалното решение за освобождаване на заеманата от Вас митрополитска катедра, което ще даде възможност да бъдат съхранени мирът и единството на епархията, ще се създадат нормални условия за провеждане на предстоящия избор на митрополит и по-нататъшното благоуспешно устройване на епархийския живот и църковнополезна дейност. От своя страна Св. Синод ще продължи да проявява към Вас неизменна в Христа обич и братолюбезна загриженост при устройването на житейските Ви потребности, съобразно висотата на досегашното Ви служение. Споделянето на Вашия опит в дългогодишната Ви задгранична църковно-патриотична дейност ще бъде от Ваша страна нов ценен принос в изграждането и осъществяването на апостолската просветителска и благодатна мисия на светата ни Църква, тъй необходима на нашите сънародници, далеч от Родината.

Препоръчваме се на светите Ви молитви и оставаме на Ваше Високопреосвещенство в Христа брат,

Председател на Св. Синод
+ МАКСИМ
Патриарх Български