27 септември 2021, понеделник

Св. мчк Калистрат и дружината му. Св. апостоли от 70-те Марк и Аристарх
church

Славянобългарски манастир "Св. Георги – Зограф"

Сайт на светогорски издания: http://sveta-gora-zograph.com

~~~

ОТВОРЕНО ПИСМО до всички, които обичат Истината

Тихата война срещу Зографския манастир (клеветата - начин на употреба)

„Избави мя от клеветы человеческия, и сохраню заповеди Твоя." (Псал. 118:134)

Хубаво е, наистина, че всяка година все повече поклонници посещават Зографската света обител. И тези от тях, които идват с открити сърца, биват променени от Божията благодат и топлина. В медиите също се появиха множество отзиви от хора, почувствали неземната реалност на Света Гора. Слава Богу за това! Когато пък в последните години бяха публикувани и недобросъвестни статии за Зограф (защото всеки човек вижда и пише според духовното си устроение), ние и това сме желали мълчаливо да претърпим, помнейки, че „този свят лежи в зло" и „който претърпи докрай, той ще бъде спасен".
Наскоро обаче една невидима граница на нечестието бе премината и за това ние не би трябвало да мълчим. Защото понякога и с мълчание се предава истината, според думите на св. Григорий Богослов.
И така, повод за настоящото открито писмо станаха някои клеветнически нападки срещу Зографския манастир. Една част от моите събратя в Зограф изказаха мнение, че авторите на тези писания (понякога анонимни) не заслужават да им се обръща внимание, но ние изпитваме съжаление към онези хора, които никога не са посещавали Зограф и лесно могат да бъдат измамени. Ето защо в крайна сметка счетохме за полезно да напишем един отговор-опровержение на поредната лъжлива статия [1], привлякла нашето внимание.
[Следва текстът на провокативната статия без никакви наши корекции, въпреки, че такива са крайно наложителни, както в граматическо, така и в съдържателно отношение - бел. гл.ред.]


„Българи! Време е да защитим нашия манастир от планираната операция на Русия да го превземе отвътре с помощта на родоотстъпници!Ето фактите, такива, каквито са:
На 6 юни неслучайно при официалното си посещение в Атон, руския патриарх Кирил и неговата свита от митрополити посещава единствено нашия манастир.
Какви разговори са водени знае само игумена Н.В. Преподобие архимандрит Амвросий, който е притиснат от шепа родоотстъпници-монаси, представляващи управителния съвет на манастира.
В момента в нашия манастир има трима руски монаси и трима руски послушници, като са подстригани още 30 руски монаси. Българите са 30 монаси и няколко послушника. Готвача е грузинец.
На телефона на манастира 00302377023604- 44 можете да чуете запис, че поради голям ремонт на манастира, приемат само група от пет души за един ден. Това е провокация и лъжа, да се ограничат умишлено ежедневно пристигащите за поклонение български граждани в светата обител!
Не се извършват никакви мащабни ремонти, манастира има възможност да приема на ден 1700 поклонници! Само преди няколко дни в нашия манастир е имало руска група от 70 души поклонници! при това за няколко дни.
Тези дни манастира е бил посетен от двама български министри с един руски генерал, които са дошли с такси от столицата Карея, но за това никой не говори.
Знаем обаче, че преди 30 години беше направен опит като сегашния, да бъде превзет от румънците и бяха умишлено отровени нашите монаси, за да останат само седем, след което манастира да премине в чужди ръце.
Благодарение на достолепния старец Нектарий преврата беше осуетен. Можете да разговаряте с него директно при посещение в манастира.
Да спасим българския манастир от руската инвазия! Да спрем мегаломанските имперски попълзновения на руската държавна машина, прикрита под булото на църковната им върхушка!
Безучастието на българския Светия Синод е равно на национално предателство. След кражбата на „История славянобългарска" и златото ни от манастира „Св. Георги вмчк Зограф" в Атон, това поредното доказателство, че всред нас има български предатели в монашеско расо - чуждопоклонници!
Нека бием камбаната на гражданската ни съвест и защитим българския манастир, който е част от историята на нашата Родина - България!"

И така, да започнем с фактите, „такива, каквито са".
Първо, Зограф съвсем не беше единственият манастир, посетен от руския патриарх Кирил на 6 юни 2013 г. Напротив, патриархът остана при нас съвсем малко, а веднага след това посети Хилендар и накрая остана да пренощува във Ватопед. Обаче нито сърби, нито гърци пишат статии, че щели да бъдат превзети от руската агресия.
Второ, архимандрит Амвросий, нашият игумен, въобще не знаеше какви разговори са били водени с руския патриарх по простата причина, че по същото време той беше в България. Що се отнася до „предателските" разговори, беседите ни с патриарха бяха напълно открити, посветени на духовни въпроси. Свидетели за това бяха не само зографските братя, но и цялата руска делегация, и множество поклонници. А обидните квалификации за „родоотстъпниците-монаси от Зографския събор" ще оставим на съвестта на автора на лъжливата статия; нека той сам отговаря пред Бога за думите си.
По-нататък се говори, че 30 руски монаси били „постригани" и се внушава мисълта, че едва ли не е въпрос на броени часове те да превземат Зографското братство. Като допълнителен нюанс мрачно се допълва: „А готвачът е грузинец." С други думи, надежда няма отникъде. Можеше да е смешно, ако не беше тъжно!
Нека все пак заявим: в Зограф няма никакви 30 тайни руски монаси. Готвачът ни не е един, а са няколко, които се сменят през седмица; при това нито един от тях не е грузинец. При нас действително живее и монах от Грузия, един от най-тихите братя в манастира, но той е хлебар. И ако някой би му казал, че го подозират като проводник на руската имперска агресия, сигурно той би се изненадал най-много от всички.
Нататък пише, че в Зограф не се извършат никакви мащабни ремонти, а манастирът имал възможност всеки ден да приема по 1700 поклонници. Тук авторът само в едно кратко изречение успява да съвмести две големи лъжи.
Понастоящем усилено се работи както по външната благоукраса на Зограф (включваща реставрация на древните каменни стени и огради и строеж на нови), така и по вътрешното благоустройство на множество стаи и складови помещения. Извършва се и огромна дейност по устройството на новата манастирска библиотека, която включва изработка на нови дъбови шкафове, реставрация и обезпаразитяване на книгите, електронна каталогизация и др. Ремонтира се и покривът на църквата „Св. св. Кирил и Методий", а вече се завърши и ремонтът на югозападните тоалетни. Благоразумният читател правилно би разбрал, че всичко това ни отнема достатъчно голям човешки и финансов ресурс.
По-нататък се говори, че всеки ден Зограф можел да посреща по 1700 поклонника. Абсурдно твърдение! Дали авторът някога е посрещал не 1700 човека, а примерно 170?! Тук ще кажем следното. Най-големият и богат светогорски манастир Ватопед със своето добре организирано монашеско братство от 120 души ежедневно приема около 150 гости. Когато пък Зографският манастир се приготвя да посрещне поклонници за храмовия си празник на Гергьовден (напоследък при нас обикновено идват по 600-700 души), то подготовката ни за този един-едничък празничен ден отнема десетина дни. При това се включват и около 20 наши приятели от България, които усилено работят, за да приведат манастирските стаи и легла в порядък. Тук оставяме настрана дейностите в кухнята и голямата трапезария, както и финансовата стойност на празничната трапеза (която в случай, че самият манастир би я осигурявал ежедневно, той скоро би се разорил). А когато през 2012 г. в Зограф дойдоха 700 поклонници, тогава нашите легла и стаи не стигнаха и се наложи някои гости да нощуват на матраци по земята.
Има и още една причина, поради която 1700 човека не биха могли да посетят не само Зограф, но и който и да е друг светогорски манастир. Това е официалното ограничение за броя на поклонници, които трябва да са не повече от 300 човека на ден, при това разпределени между всички манастири. Защото ако нямаше никакво ограничение, то Атон скоро би загубил монашеския си характер и би се превърнал в един гигантски хотел. Изключение за това ограничение се прави много рядко, когато някой от манастирите има храмов празник (което се случва веднъж или два пъти в годината). И тогава може да стане така, че даден манастир въобще не приема поклонници в дните преди празника, за да се приготви да приеме множеството гости на самия празник.
Клеветите в горепосочената статия обаче не спират дотук. Двама български министри и един руски генерал били дошли тайно с такси от Карея, но за това никой не бил говорил. Като че ли отново се нашепва мисълта, че предателството се подготвя на най-високо ниво. Горепосочената информация обаче не само е маловажна, а е и невярна. Защото съвсем лесно може да се докаже, че тайно в Зограф скоро министри не са идвали.
Вярно е следното. В Зограф, както и в другите светогорски манастири, понякога съвсем явно идват високопоставени лица от най-различни националности. Президенти, депутати, областни управители, генерали и т.н. Трябва ли всички тези високи гости да бъдат незабавно прогонвани, защото са потенциални проводници на „чужда агресия и опит за превземане на манастира"? Това, разбира се, би било не само неразумно, но и подсъдно!
Накрая статията във frognews завършва с поредната доза обиди към БПЦ и към Зографското братство, които вкупом са обвинени в национално предателство. Без да коментираме повече ще кажем, че дълбоко съжаляваме този анонимен човек, който чрез подобни клевети и обиди тежко е обременил душата си. Бог да се смили над него!
Но атаките срещу Зограф понякога не се ограничават само със статии в жълтите медии. Огромна недобросъвестност прозира и от едно историческо „изследване" [2] /над 400 стр./ на проф. Георги Даскалов от Софийския университет, в което има не само големи фактологически грешки и манипулиране на информация, но личи и липса на основни духовни познания. А след като човек желае да анализира сложни духовни събития и явления, той все пак би трябвало да има и духовни познания.
Съвсем накратко ще споменем следното. Поради дълбоко непознаване на Зографския манастир, Даскалов пише, че през 1976 г. е изгоряло източното крило (стр. 296), докато всъщност изгаря част от южното. Груба фактологическа грешка е и твърдението на автора, че през 1976 г. „тленните останки на (схимонах) Натанаил са погребани встрани от манастирското гробище" (стр. 296), като оттам професорът фабрикува редица клеветнически твърдения и спекулации, че това се дължало на преднамерено лошото отношение на братството към него. Схимонах Натанаил обаче всъщност е погребан в манастирското гробище и има достоверни свидетелства и живи свидетели за това! Непълно и невярно е описанието на това, как точно е станала кражбата и връщането на „История славянобългарска" в Зограф (стр.363-367 и 377-379), като заедно с това има и някои недобросъвестни подмятания на Даскалов за позицията на братството. Ще посъветваме професора много внимателно да прочете документалното изследване на Христо Христов „Операция *Маратон*" (изд. Сиела, 2012), в което кристално ясно се описват всички обстоятелства, извършители, мотиви и последствия от кражбата.
Но най-вредни са опитите на Даскалов да представи някои от най-достойните зографски монаси в недобра светлина (като например игумена Евтимий /+1994/, известен в цяла Света Гора за праведния си живот), както и обратното: зографският схимонах Натанаил бива описан в най-възторжени краски, въпреки че има многобройни свидетелства за недобрия му монашески живот, а някои от все още живите разкази за неговото немилосърдие към ближния са наистина смущаващи! Авторът дори посвещава цялата си книга на схимонах Натанаил, показвайки за пореден път, че не е успял да различи сладко от горчиво.
Твърде субективни и зле премерени са множеството обидни квалификации от страна на автора към настоящия зографски игумен Амвросий и към братството. Даскалов никога не е стъпвал в Зограф, но говори с такава убеденост за съвременната атмосфера в манастира и така дръзко дава характеристики на монаси (живи и починали), че незапознатият с истината човек би останал с впечатление, че „ученият" е прекарал в Зограф целия си живот. Подобно на наивен студент, никога невкусил дадено ястие с устата си, но искащ съвършено да го опознае въз основа на словесни описания и химически формули, така и професорът безспир цитира сухите архивни документи (повечето писани от открити атеисти) и като краен резултат въобще не успява да се докосне до истинския, живия, благодатния Зограф!
Искрено съжаляваме, че не е успял да направи това!
Накрая само ще кажем: да бъдем по-добри, вярващи и благородни, скъпи братя и сестри! Да обичаме и нашия Зографски манастир „Св. вмчк Георги", българската светиня на Света Гора!
И нека Бог да помага на всички ни по пътя към Истината! Амин.

[1] Статията се нарича „Да спасим българския манастир в Атон от руска агресия!", публикувана на 8 юли 2013 в електронния сайт „frognews"; написана е от анонимен автор и досега е прочетена над 6 000 пъти.
[2] Зограф в „обятията" на гръцката държава, XX в. София, 2012.

С уважение, йеромонах Висарион (Зографски), първи епитроп на манастира.
По благословение на архимандрит Амвросий, игумен на Зограф.

Последна промяна: 21.08.2020 г.