29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

† МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Благословена, мирна и честита 2009 година!

"Бог е положил времената и годините в Своя власт.”

(Деян. 1:7)

Възлюбени чеда на светата ни Църква,

С празнично ликуване посрещаме началото на годишния кръг. Сърцата ни се изпълват с благодарност към всеблагия Господ, мислите ни преминават през дните и месеците на изтеклата година, старателно правим равносметка на постигнатото и търсим причината на неуспеха.

По съвета на апостола: "За всичко благодарете” (1 Сол. 5:18), ние се прекланяме пред величието на Твореца, Който е положил времената и годините в Своя власт (Деян. 1:7), Който даде на света "Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан. 3:16). Чрез Сина Божий "светлината дойде на света” (Йоан. 3:19), за да не ни обземе мракът, а да имаме светлината на живота. Спасителят "поучаваше като такъв, който има власт” (Мат. 7:29), поради което насочи към Себе Си и Своята мисия пророческите слова: "Дух Господен е върху Мене; затова Ме помаза да благовестя на бедните, прати Ме да лекувам ония, които имат сърца съкрушени, да проповядвам на пленените освобождение, на слепите прогледване, да пусна на свобода измъчените, да проповядвам благоприятната Господня година” (Лука. 4:18-19), думи, които слушаме от светото Евангелие в новогодишния молебен.

Като благославяме Бога, ние не забравяме "ни едно от Неговите благодеяния” (Пс. 102:2).

През отминалата година отпразнувахме с подобаваща тържественост 130-годишнината от Освобождението на България от петвековната османска власт. Отдадохме дължимата почит към паметта на загиналите за нашата свобода, към дейците на Българското възраждане и радетелите за самостойна Българска църква.

Изпълниха се и 55 години от възстановяването на старославната Българска патриаршия високо и ценно достояние на боголюбивия православен български народ, съхранено през векове на изпитания, успехи и величие.

Следвайки изконното съборно начало в Христовата църква, Българският патриарх и Св. Синод свикаха Шестия църковно-народен събор на светата ни Църква.

В благодатната духовна атмосфера на Рилската света обител от 14 май 2008 година бе положено началото на задълбочено обсъждане на Устава на Българската православна църква с предложените наложителни изменения и допълнения.

Продължават с още по-голямо старание усилията за въвеждането на задължителна подготовка по предмет "Религия” с профил Религия-Православие в българското общообразователно училище като продължение на българското просветително и образователно дело и утвърждаване в българските духовно-просветни традиции, ценностна нравствена система и култура, което е от национално значение.

Пред прага на новолетието сме изпълнени с надежда, че Бог ще благослови Своя народ с мир и благоденствие и в предстоящото ни поприще на 2009-ото лето Господне ще продължим в здраве и крепки сили да успяваме във всяко добро, що вършим и да даваме "плода си в свое време” (Пс. 1:3). Да следваме пътя на праведните и да помним, че "от Господа е спасението” (Пс. 3:8).

Благословена, здрава, мирна и честита Новата 2009 година за всички обични наши духовни чеда в Родината и далеч от нея, за всички наши сънародници, за всички хора с добра воля по света!

На многая лета!