14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Честни отци, възлюбени в Господа братя и сестри,

Слава Богу! Обладан от топли чувства на 97-я ми рожден ден в мисъл по изживяното и с поглед към бъдещето, аз смирено благодаря на Бога за щедрата Му милост към мен досега.

Днес, след като съборно се помолихме пред светата икона на Пресвета Богородица в Бачковската света обител, на път за София по установена традиция, каноничен ред и любезната покана на нашия събрат Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай дойдохме да се поклоним на света великомъченица Марина, в митрополитската катедрала на град Пловдив, която е молитвеница за мен пред Бога още от времето на духовното ми раждане в благодатния купел на светото тайнство Кръщение. Според църковните песнопения цялото житие на света великомъченица Марина било „преукрасено с добродетелите на девството", „боголепно", „приела почитта на победата в нейните страдания". Тя е небесна застъпница пред Бога и за вашия хубав град и за благочестивите му жители!

Всесърдечно благодарим на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за отправените топли думи към мен и за братолюбезната покана и братски чистосърдечно му пожелаваме здраве и многолетен успех в архипастирското му служение.

Нека и молитвено да благопожелаем на всечестния клир и на благочестивите християни от Пловдивска епархия да продължат своето вярно служение на Христа Иисуса, да пребъдват дейно в светата Църква като живи нейни членове, да се вдъхновяват от основния закон на любовта към Бога и към човека, за да осъществяват заветите на нашия Спасител за разкриване царството Божие на земята.

Нека като следваме вярата, благочестието, добродетелността на света великомъченица Марина, да изпросим светите й молитви за здраве, благоденствие, успех в добрите дела, спасение, за мир в света и добра воля между човеците.

Амин!

29 октомври 2011 г.