19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

В навечерието на Рождество Христово се яви чуден дар за всички търсачи на Роденото Слово в неподправената истина на боговдъхновената светоотеческа книжнина. За новата 2012 година Синодално издателство има възможността да зарадва боголюбците с излизането от печат на книгата „Две послания до коринтяните" на св. Климент Римски. Книгата е плод на подновеното сътрудничество между издателството и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски", и се издава с финансовата подкрепа на Балканското атонско сдружение.

„Две послания до коринтяните" е двуезична книга: паралелно до оригиналния старогръцки текст на посланията на светия отец е отпечатан и техният новобългарски превод. Той е дело на доц. д-р Димитър Димитров, преподавател по история на Византия във ВТУ, а редакционната колегия са хабилитирани преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет.

Подготвена е, за да се ползва като учебно пособие за студентите по богословие, а също и за всички студенти в останалите хуманитарни факултети, които се интересуват от тази материя.

В книгата е включена и историческа студия върху живота, съчиненията и ръкописната традиция на св. Климент Римски от приснопаметния професор по патрология Илия Цоневски, както и две пояснения относно двата гръцки текста от преводача. Също така, в края на книгата има индекси на личните имена и географските названия и показалец на библейските места.

Томът е част от поредица двуезични издания на съчинения на свети отци, които ще се осъществяват от Богословския факултет и Синодално издателство. Те запълват една стара празнина в църковната ни книжнина - сериозно и научно издаване и превеждане на светоотеческото съкровище на Светото Православие.

***

Книгата се разпространява в Богословския факултет на СУ, Синодално издателство и църковните книжарници в страната.

Цена: 12 лв.

При закупуване на количество над 10 броя се ползва 20% отстъпка.

Телефон за заявки: 02 / 980 30 16.

Адрес на Синодално издателство: София 1000; ул. "Оборище" № 4

e-mail: [email protected]