19 април 2024, петък

Преп. Йоан Ветхопещерник (Прежд. лит.) (вечерта – Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист) (Тип. с. 439)
church

†МАКСИМ,

ПАТРИАРХ

БЪЛГАРСКИ

„Господ ще даде сила на Своя народ, Господ ще благослови с мир Своя народ" (Пс. 28:11)

ВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА,

Обични в Господа чеда на светата ни Църква,

Славим, възпяваме и величаем нашия всещедър и милостив небесен Отец, Който по Своя благ промисъл ни запази през изтеклата година в мир, съхранени от всяко зло и беда, утвърдени във вярата, старателни в добротворството и търсещи с търпение пътя на истината и правдата. Отминалите дни обаче не потъват в забвение и нашата отговорност към тях ни изпълва както с чувство на задоволство от постигнатия успех, така и със съжаление за преживените неудачи в нелеката борба със страстите и световните съблазни. Прагът на новолетието не е само шумната новогодишна нощ, но и време за обстойна равносметка и вълнуваща среща с новия годишен кръг, в който трябва да влезем обновени и да застанем с чисти сърца пред Божието лице (Мат. 5:8), да почувстваме в себе си силата на „новата твар" (Гал. 6:15).

През изтеклото лето Господне светата ни Църква продължи свята спасителна мисия, и по-специално действията си относно възраждането на органичната връзка между българското образование и православната нравственост, духовност и култура, със загриженост за бъдещето на децата и учащата си младеж. Във връзка с подготвяния законопроект за училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка Св. Синод подчерта, че Църквата, семейството, училището и държавата са призвани съвместно и с всички сили да подпомагат българските деца в тяхното развитие като себеотдайни, благородни, хармонични и високопатриотични личности. Усвояването на християнската нравственост в детска възраст ще даде възможност за изграждане на морални сили и волеви качества за отстояване и преодоляване на многобройните в днешно време изкушения и съблазни, свързани с прояви на жестокост, грубост и насилие. Свидетели сме на различни тежки престъпления, извършени от млади хора, дори от деца, увлечени от охолния живот на престъпния свят. А Премъдрият съветва: „Нека сърцето ти не завижда на грешници, но да пребъдва през всички дни в страх Господен" (Притчи 23:17), защото „страхът Господен води към живот, и който го има, винаги ще бъде доволен, и зло няма да го постигне" (Притчи 19:23).

Богата бе изтеклата година на юбилейни тържества, които светата ни Църква и обществото отбелязаха по подобаващ начин: 150 години от Великденската служба на български архиереи в Цариград (1860 г.), поставили началото на действия за обособяването на самостойна Българска църква; 140 години от издаването на султанския ферман (1870 г.), за учредяване на Българската екзархия и възстановяването на българската църковна независимост; 200 години от мъченическия подвиг на св. преподобномъченик Прокопий Варненски и други значими годишнини, които бяха добър повод да спомним с признателност светли дела и събития.

С пастирска загриженост за нашите сънародници в чужбина Св. Синод положи усилия за уреждане на църковно-административния живот в Западно- и Средноевропейската ни епархия, направени бяха и официални постъпки пред Негово Блаженство Румънския патриарх Даниел за построяване на български храм в Букурещ, който да обединява българската общност за църковно-просветна и родолюбива дейност, за поддържане на братски отношения между нашите свети Църкви и православни народи.

В осъществяването на успешна и доброплодна църковно-обществена дейност през настъпващата година ние сме с надеждата, че Господ на силите е с нас, Той е нашата крепост и щит, Нему се уповаваме и Той ни помага (Пс. 27:7). Макар и немощни, ние вярваме, че силата Божия в немощ се проявява (2 Кор. 12:9), ако се стараем да се отклоняваме от зло и правим добро, ако търсим мир и се стремим към него (Пс. 33:15).

Честита, мирна и благословена от Божията милост 2011 година, щастлива и благоденствена за Църквата и Отечеството, за всички сънародници в страната и далеч от нейните предели!

На многая лета!