26 май 2024, неделя

† 4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови. Гл. 3, утр. ев. 5, ап. Деян.11:19-30 (с. 25), лит. ев. Ин 5:1-15 (с. 24); [Мчк Георги Софийски, Най-нови – ап. Деян. 12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)] (Тип. с. 334)
church

Ваше Светейшество,

Обични в Господа Иисуса Христа Предстоятелю на Светата Българска Православна Църква,

„Откъде ми е тази радост, да дойде при мене майката на моя Господ", възкликнала св. Елисавета, когато дошла при нея носещата в утробата си Спасителя Господ Иисус Христос св. Богородица. Ние, верни на родната ни Българска Православна Църква, клир и благочестив православен народ можем подобно на св. Елисавета да се обърнем към Вас, Ваше Светейшество, с поздрава: „Откъде ни е тази радост да дойде при нас ангелът на многострадалната ни Църква, Негово Светейшество Българският патриарх Максим. Радостта ни се засилва от това, че Вие, Ваше Светейшество, избрахте именно на територията на древлепросиялата Пловдивска епархия да посрещнете настъпването на новата година от вашия изпълнен с неуморни духовни подвизи живот. Радостта ни е и от това, че в богоспасяемия апостолски град Пловдив се събра освещения архиерейски сонм на родната ни Църква, за да можем с едно сърце и едни уста да отправим към Всеподателя Бога преди всичко усърдна благодарствена молитва, че ни е дал такъв първосветител, какъвто ни е нужен, скала на дълготърпението, пример за смирение и кротост.

Това е тържествен празник и голямо събитие, в което благоговеем пред достойното Ви първосветителско служение, прекланяме се пред почтената Ви възраст и благодарим на Бога, като велегласно пеем: „Слава Тебе, Боже, Благодетелю наш..."

Но се радва с нас и онази, чието име приехте в най-млада възраст в Тайнството Св. Кръщение - св. великомъченица Марина - от векове небесна покровителка и ходатайка пред Бога за град Пловдив, на чието име е посветен и митрополитският ни храм. Този храм, който през лятото на настоящата година прие честната десница на Вашия именен светия, поборника и изповедника за чистотата на Православната вяра св. Максим Изповедник.

Погледнете сияещия лик на св. Марина! Колко се радва тя от тази среща в нейния град! Колко е благодарна... Вие, обични Предстоятелю, последвахте примера й - от най-ранно детство поревнувахте по Бога и завещаната ни от всебългарския покровител преп. Йоан Рилски Чудотворец св. Православна вяра. А Вие не само вярата опазихте, но я и преподавате и с думи, и с личен пример, на всички нас, на благочестивия ни народ.

Няма човек тук - духовник или мирянин, обикновен гражданин или държавен служител, богат или беден, стар или млад, който да не чувства със сърцето и с цялото си същество, че присъства на исторически за града и епархията момент. Който да не чувства сугубата благодат и освещаване, изливащи се върху нас. И любовта на скъпия ни патриарх! А тази Ваша любов е истинска светопавлова любов - „дълготърпелива, пълна с благост..." (1 Кор. 13:4).

Какво ще Ви дарим ние, Ваше Светейшество? Също любов, любов предана и синовна. Но и неуморния труд в обгрижването на паството Ви в тази епархия. Трудът на достоен и честен свещенически клир. И верността на епархиоти, които знаят много добре кой е техният патриарх, както и това, че родната им Църква е Патриаршия. Сега Вие сте при нас и чрез Вашето присъствие ние чуваме гласа на св. ап. Павел: „Живейте достойно за Христовото благовестие, та да чуя за вас, че стоите в един дух, като се подвизавате единодушно за евангелската вяра, и не се стряскайте в нищо от противниците: това е тям доказателство за погибел, а вам - за спасение. И това е от Бога, защото вам е дарувано заради Христа не само да вярвате в Него, но и да страдате за Него, като се подвизавате със същия подвиг, какъвто видяхте у мене и сега чувате за мене" (Фил.1:27-30).

Да, кой не знае Вашия подвиг?! На достойно патриаршеско служение, преминало в тежки и метежни времена. Но и кой не видя добрия Ви пример да не търсите възмездие за гонителите и хулителите на Църквата, на честния клир и на Вас самия. Вашият добър и достоен пример на първойерарх на Българската Православна Църква, който знаейки, че ако Господ е с него, никой не може да бъде против него, преподавайки вярно словото на Христовата истина и подвизавайки се с добрия подвиг на вярата, изповядвайки доброто изповедание пред много свидетели (1 Тим. 6:12)

Ваше Светейшество,

Обични наш Светейший Владико,

От името на честния клир и верния Божий народ на Пловдивската епархия, Ви поздравявам с добре дошъл в града, спасително огласен в зората на християнството от св. ап. Ерм, град опазил вярата чрез кръвта на св. 38 Пловдивски мъченици, и днес отново осветен чрез прославлението на св. Баташки мъченици. Поздравявам Ви и по случай Вашия рожден ден и молитвено пожелаваме Бог щедро да Ви дари с крепко здраве и благодатно дълголетие и както досега, тъй и занапред под вдъхновението на Св. Дух благоуспешно да ръководите Българската Православна Църква по пътя на вярата и спасението. С преизпълнени със синовна любов и признателност сърца, отправяме към Всеподателя Бога молитвата: "В первих помени, Господи, Светейшия наш отец Максим, Патриарх Български, когото си подарил на Твоята света Църква в мир, невредим, почитан, здрав, дългоденствен, право правещ словото на Твоята истина".

На многая и благая лета, Светейший Владико!

29.10.2011 г., гр. Пловдив