15 април 2024, понеделник

Св. апли Аристарх, Пуд и Трофим
church

ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА

СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ НА КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНИЯ ОТДЕЛ ПРИ СВ. СИНОД НА БПЦ-БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ И БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Дигитализирани филми от поредицата за репресираните от атеистичния режим през 20 век православни духовници, монашествуващи и миряни в България

НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ БОРИС

АРХИМАНДРИТ КАЛИСТРАТ - 1 част

АРХИМАНДРИТ КАЛИСТРАТ - 2 част

ПОМЕН ЗА АРХИМАНДРИТ Д-Р ИРИНЕЙ

АРХИМАНДРИТ НАУМ - 1 част

АРХИМАНДРИТ НАУМ - 2 част

ОТЕЦ МИХАИЛ АПОСТОЛОВ - 2 част

ОТЕЦ ГЕОРГИ АТАНАСОВ - 1 част

ОТЕЦ ГЕОРГИ АТАНАСОВ - 2 част

ОТЕЦ БОРИС ВЪЛКАНОВ - 1 част

ОТЕЦ БОРИС ВЪЛКАНОВ - 2 част

ОТЕЦ ВАСИЛИЙ ВЪЛКОВ - 1 част

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ГРЪНЧАРОВ - 1 част

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ГРЪНЧАРОВ - 2 част

ОТЕЦ ПЕТЪР ДИВИЗИЕВ - 3 част

ОТЕЦ АЛЕКСАНДЪР ДЯНКОВ - 1 част

ОТЕЦ АЛЕКСАНДЪР ДЯНКОВ - 2 част

ОТЕЦ ЕВСТАТИ ВИТОШКИ - 2 част

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ЙОТОВ - 1 част

ОТЕЦ НИКОЛАЙ ЙОТОВ - 2 част

ОТЕЦ АНГЕЛ МИРЧЕВ - 2 част

ОТЕЦ СТЕФАН ПОПВАСИЛЕВ - 1 част

ОТЕЦ СТЕФАН ПОПВАСИЛЕВ - 2 част

ОТЕЦ МИХАИЛ ЛАЗАРОВ - 1 част

ОТЕЦ МИХАИЛ ЛАЗАРОВ - 2 част

ОТЕЦ РАФАИЛ РАЕВ - 1 част

ОТЕЦ РАФАИЛ РАЕВ - 2 част

ОТЕЦ РАФАИЛ РАЕВ - 3 част

ОТЕЦ АЛЕКСАНДЪР СТЕФАНОВ - 1 част

ОТЕЦ АЛЕКСАНДЪР СТЕФАНОВ - 2 част

ОТЕЦ СТЕФАН ТАФРОВ - 2 част

ОТЕЦ ИВАН ТОДОРОВ - 2 част

ОТЕЦ ЛУКА ЮРУКОВ - 1 част

ОТЕЦ ЛУКА ЮРУКОВ - 2 част

ОТЕЦ ЕВСТАТИ ЯНКОВ - 1 част

ОТЕЦ ЕВСТАТИ ЯНКОВ - 2 част

ОТЕЦ ЕВСТАТИ ЯНКОВ - 3 част

ОТЕЦ ЙОАН КИРИЛОВ - 1 част

ОТЕЦ ЙОАН КИРИЛОВ - 2 част

ОТЕЦ ЙОАН КИРИЛОВ - 3 част

ОТЕЦ ЙОАН КИРИЛОВ - ПРОЦЕСЪТ - 4 част

ОТЕЦ АНГЕЛ ВЕЛИЧКОВ - 1 част

МОНАХИНЯ СИМФОРОЗА - 1 част

МОНАХИНЯ СИМФОРОЗА - 2 част

МАРИЯ МАНОЛОВА - 1 част

МАРИЯ МАНОЛОВА - 2 част

МАРИЯ МАНОЛОВА - 2 част А

МАРИЯ МАНОЛОВА - 3 част

ЙОРДАН ДРEНКОВ - 1 част

ЙОРДАН ДРEНКОВ - 2 част

ЙОРДАН ДРEНКОВ - 3 част

Поредицата на БНТ „ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА" е посветена на репресираните в средата на 20 век от българския комунистически режим православни духовници, монашествуващи и миряни - верни чеда на Българската Православна Църква и майка България, които заслужават нашия поклон с готовност да следваме високия им пример.

През годините след 2000 г. върху поредицата „ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА" работи екип от богослови, историци и телевизионни специалсти в състав: Марин Градинаров, Стефан Илчевски, Мартин Николов, Ралица Георгиева, Весела Илиева Игнатова (понастоящем редактор при Софийска св. митрополия), Веселин Ангелов, Стефан Чурешки и мн. др.

През 2012 г. по инициатива на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, и с любезното одобрение на Управителния съвет на БНТ бе взето решение за публикуване на поредицата в сайта на БНТ с цел повече българи да могат да се запознаят с достойния подвиг на православните християни в България, отстоявали православната вяра в периода на атеистическите гонения у нас.

През 2013 г. предоставените от режисьора Марин Градинаров филми бяха дигитализирани от г-н Любомир Върбанов с финансовата подкрепа на Св. Синод на БПЦ-БП. След това, в новия им електронен формат, филмите бяха предоставени на БНТ за публикуване, което доведе до създаването на специален нов раздел ПЪТ КЪМ ГОЛГОТА сред продукциите на Националната телевизия в нейния сайт. Прякото сътрудничество с екипа на БНТ в лицето на г-жа Даниела Кузманова и допълнителната редакция на поредицата осъществи д-р Десислава Панайотова, експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП. Секретарката на синодалния Културно-просветен отдел г-жа Пенка Христова направи презаписите на филмите, които специално се предоставят на вниманието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на членовете на Св. Синод. Ловчанският митрополит Гавриил се надява, че така представената поредица ще бъде полезна при проучването на данни и свидетелства в процеса на бъдеща подготовка за канонизация на някои от репресираните през 20 век у нас православни християни.

„Душите на праведните са в Божия ръка, и мъка няма да ги докосне. В очите на неразумните те минаваха за умрели, и краят им се считаше за погибел, и заминаването им от нас - унищожение; но те си пребъдват в мир. Защото, макар в очите на хората и да се наказват, тяхната надежда е пълна с безсмъртие. ... Праведниците живеят довека; наградата им е у Господа". (Из книга Премъдрост Соломонова 3:1-4; 5:15)

Слава на Бога за всичко! Господи, помилуй, благослови и съхрани нас в Твоята милост вовеки веков! Амин.