14 юли 2024, неделя

† 3 Неделя след Петдесетница – на св. Отци от 6-те Вселенски събори. Събор на светите Доростолски мъченици. Св. ап. Акила. Преп. Никодим Светогорец. Гл. 2, утр. ев. 3, ап. Тит. 3:8-15 (с. 520), лит. ев. Мт 5:14-19 (с. 356) (Тип. с. 370); 3 Неделя – ап. Рим. 5:1-10 (с. 85), ев. Мт 6:22-33 (с. 54); [Доростолски мъченици – ап. Деян.12:1-11 (с. 485), ев. Ин 15:17-16:2 (с. 329)]
church

Благодарствено писмо от Гръцкия архиепископ Йероним по повод предаването на св. мощи - 2010 г.

Блаженейши митрополите на София и патриарше на цяла България, в Христа Бога многообични и възлюбени брате и съслужителю на наше Смирение, г-н Максиме, Ваше уважаемо Блаженство, като Ви прегръщам в Господа с преголямо доволство Ви споменувам.

С утешени души и с умирени сърца и тази година посрещаме Митрополията на празниците - Раждането от Дева на Господа Бог, Спасителя наш Иисус Христос, когато Величието на благочестието се яви в плът; когато Непобираемият се побра в женска утроба и Онзи, Който е от недрата на Отца, се отхранва в Майчина прегръдка. Защото безплътно Съществуващият се въплъти в земен Образ, който заради нас стана Вечносъществуващ. В Него - Христос, се съчетаха (се събраха) небето и земята: Бог на земята слезе, а човекът се възкачи на небесата. Пречистата Дева по чуден начин се удостои да понесе в човешка бременност Божието Слово и така неосквернената природа на нашия (човешки) род приюти в себе си небесата.

Прийдите вси и нека ние, нечистите по разум, последваме пътя, по който ни води звездата, и видим Него - Пребогатият във всичко, Който обедня заради нас, за да ни обогати с Божественост; Него - Славата във висините, Който всеотдайно ни  очаква в пещерата.

Погледни към Родилия се Христос, към грейналата Светлина, сияйна в тъмнината на този свят, към Светкавицата, разпръскваща отчаянието, и се покрий с надеждата на искрената Христова вяра.

Поемайки от тази неизчерпаема надежда, понесли всяка тегоба и изпитание на бурните времена, в състояние на душевно спокойствие нека се замислим и се уверим, че Роденият заради нас Спасител, Който дарява Своя Мир на вярващите, ще умири и нашите сърца и тази, произлизаща от Него наша увереност, Той ще утвърди и неотменно ще изпълни.

В радостта, бликаща от пещерата Витлеемска, бързам братски да прегърна Ваше тъй значимо Блаженство, в дългогодишно свещенослужение пребиваващ, и всичко най-добро да Ви пожелаем, както и на Вашата Светейша Църква, на благоговейния клир и на паството Ви - народа Божи, като се надяваме на заради нас Родилия се Спасител, Който опази през вековете Светата Своя Православна църква, устроена чрез Самата Му Кръв, непоколебима и невредима, надмогваща всяко изпитание и бранеща свободата си от подстъпите на лукавия.

В навечерието на същностното и ново само по себе си Христово помазание, и за нас човеколюбиво Господне пришествие, се надяваме То да обдари цялата Своя Света Православна църква - Ваше Блаженство, Светейшите братя, клира и христоименното изпълнение, с пълнотата на Неговите Божии благословения и радости за благото и славата на Светата ни Православна Църква.

В този празник на братски прегръдки Вашеτο скромно Височайшество прегръщам в Гопода, Който заради нас се въплъти и в ясли се подслони. 

Обичен в Христа Ваш брат,
† Атински Йероним, предстоятел

Атина, 15 декември 2009 г.