29 май 2024, сряда

* Преполовение. Св. прпмчца Теодосия (Тип. с. 465)
church

† ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН

39 ГОДИНИ ПАТРИАРШЕСКО СЛУЖЕНИЕ

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

Божият благ промисъл през всички дни води човеците в пътищата на доброто, на духовното усъвършенстване и душевно спасение. Дните на нашия живот са Божии. В тържествени мигове като този, ясно разбираме, че ден на Божие благоволение към светата ни Църква бе и 4 юли, преди 39 години. Тогава Бог според Неговата милост Ви благослови, Светейший Владико, а вотът на избирателите в Църковно-народния избирателен събор Ви утвърди за Кормчия-ръководител на боголюбивото българско православно паство, за да го водите към чистите извори на спасението.

Със страх Божий и духовен трепет Вие сте възприели този жребий. Съзнавайки величието и отговорността на предстоящия подвиг, Вие сте възложили упование на помощта на Божията благодат и молитвената поддръжка на цялата Църква, като с търпение и достойнство носите кръста на Първосветителското служение. Сега, както и преди 39 години, стоим под сводовете на величествения ПКСХП „Св. Александър Невски", многократно огласявай тогава от всенародното възклицание „Достоен" и явно виждаме действието на Божията десница,която Ви е водила по жизнения път , за да увенчае Вашите многолетни трудове на Христовата нива с благодатното, но и най-отговорно сред всички служения в Църквата - това, на предстоятелството пред „великия Пастир на овците - Господа нашего Иисуса Христа"/Евр. 13:20/. В продължение вече на почти четири десетилетия Вие, Ваше Светейшество, при добронравно съборно единодействие на Високопреосвещените синодални архиереи, приласкавате духовните чеда с отеческа грижовност под покрова на Божието небе, та безбедно да вървят по пътя на светлината, на живото единение в Христовата вяра, надежда и любов.

Макар и люшкан от противни ветрове, църковният кораб не спусна котва, а продължи да пори вълните на житейското море, за да бъде Църквата ни жива и действена и днес, за да бъде светото Православие на родна земя, както то е било през миналите векове, чисто, дейно и плодоносно.

В тежките години на църковния разкол, Вие неуморно и твърдо отстоявахте и отстоявате единството и каноничността на Българската православна църква, както и каноничните отношения с поместните Православни църкви.

Изпълниха се думите на Премъдрия Иисус, син Сирахов: „Кой е вярвал Господу, и е бил посрамен? Или кой е пребъдвал в страха Му, и е бил оставен? Или кой е викал към Него, и Той го е презрял?"/Сир.2:10/. С щита на вярата Вие угасявате „всички нажежени стрели на лукавия"/Еф. 6:16/. Образът на Вашия живот, всецяло посветен на светата Църква, помага на архипастири, пастири, монашестващи и миряни според мярката на силите и възможностите си да следват примера на своя Първосветител. Във Вашите отеческите наставления и ясни указания ние намираме жив импулс, който ни вдъхновява за по-нататъшно съборно вършене на църковното дело под мъдрото Ви ръководство.

Ваше Светейшество,

Позволете ми от името на Светия Синод на Българската православна църква, от името на богомолния народ и лично от свое име най-сърдечно и синовно да Ви поздравя по случай 39 годишнината от интронизацията Ви на древлепросиялия престол на Предстоятелите на Родната ни Православна църква. Нека молим Господаря на жетвата, Всеподателя Бога, да Ви дарува още дълги години крепко здраве, духовни сили и бодрост, та под опитното Ви наставничество авторитетът на Българската православна църква да расте и с благодарност пребивавайки под Вашия Първосветителски омофор, сега да имаме щастливата възможност съборно да възгласим:

На многая и благословенная лета, Ваше Светейшество!

4 юли 2010 г., Патриаршески катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски"