21 май 2024, вторник

* Св. велики царе равноапостолни Константин и Елена (Тип. с. 318, т. 3)
church

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

СЛИВЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

ГР. СЛИВЕН

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ДРАГИ В ХРИСТА СЪБРАТЕ И СЪСЛУЖИТЕЛЮ,

В израз на искрено участие в радостта Ви по повод отбелязването на Вашата богоблагословена 70-годишнина, особено ни е приятно от името на Св. Синод и от наше име да Ви поднеса всесърдечно поздравление и братски благопожелания.

Вашата дейна вяра в Бога, оживявана от непрестанни молитви в богослужебно прилежание, горещата Ви ревност при изпълнение на църковно-общественото Ви служение, многообхватната Ви книжовна и благовестна просветителска дейност, любовта Ви към светоотеческите творения, както и множеството Ви благородни прояви за утвърждаването на светото Православие в богохранимата Ви епархия, сред българския народ и за укрепване целостта на родната ни Църква, подкрепени от личните Ви качества - скромност, кротост и трудолюбие, които съумяхте да съхраните през годините на архипастирското Ви служение Ви представят като един от изявените и мъдри крепители на православната традиция и дух в архиерейския ни сонм. Ето защо, денят, в който честваме Вашия небесен покровител и отбелязваме 70-годишния Ви юбилей, за нас е особено празничен и благодатно радостен.

Св. Синод в заседанието си на 25.09.2009 г., прот. № 38, в израз на братско внимание и висока оценка на архипастирските Ви трудове, реши да Ви награди с църковния орден „Св. Йоан Рилски".

Братолюбиво Ви пожелаваме Бог все така щедро да излива върху Вас богатите Си милости, да Ви укрепва телом и духом, за да продължавате със същата искреност и духовно дръзновение архипастирските си трудове за благото на поверените Ви души, за единението на Българската църква и утвърждаване благочестието на български народ.

НА МНОГАЯ ЛЕТА, ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† МАКСИМ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Словото бе прочетено от Русенски митрополит Неофит,

храм „Св. вмчк Димитър", гр. Сливен, 4.11.2009 г.