25 юни 2024, вторник

* Св. прпмчк Прокопий Варненски. Св. прпмчца Феврония. Преп. Дионисий Атонски
church

Св. Нектарий Егински е велик светец в църковната история на ХХ век, когото Бог е прославил с многобройните му чудеса и приживе, и след смъртта. Богатото наследство от негови проповеди, съчинения и писма до духовните му чеда са ценен извор на богословски идеи и практически съвети, които се явяват неимоверно потребни за съвременния човек. Този велик светец е прославен християнски учител чрез личния си пример, дълбокото си богословие и духовно наставничество.

В новоиздадената на български език негова книга „Опознай себе си" той ни дава ценни насоки как още в земния си живот да се обръщаме към Господа, как да Му отдаваме достойна почит и да следваме волята Му. Отличавайки се със забележителна благост, доброта, търпение, благодатно смирение и дълбоко познаване на човешката душа, той ни учи как да се стремим към нравствено усъвършенстване като към нещо възвишено и велико, но не и невъзможно за човека, познаващ себе си и стремящ се истинно към благодатта на Бога.

От тази негова книга разбираме, че у човека, който в дълбини познава себе си, истината се явява като божествено свойство и по такъв начин той бива привличан от нея. Тя го води, доколкото е възможно, към съвършенство и го уподобява на Бога. У този, който е придобил това „опознай себе си", знанието му се открива истинно и го разкрива него самия като научен на истината човек. То го поучава за божественото и човешкото, както и за неговите причини, откривайки му Бога.

Да познаваме себе си е нещо много трудно и изисква постоянна грижа, много усърдие. Великият Василий казва по този въпрос следното: „Наистина, изглежда, че да познаваш себе си в дълбочина, е най-трудното от всичко. Защото, както окото, което гледа навън, не може да види себе си, така и нашият ум, докато толкова ясно отсъжда за греховете на другите, не успява да схване своите собствени".

Книгата "Опознай себе си" на св. Нектарий Егински излиза на български език по инициатива на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод, и се явява ценен наръчник в трудното дело на себепознанието. Всеки читател на тази книга ще може да усети нейното забележително въздействие като благодатна духовна храна, укрепваща и просветляваща човешката душа със своето мъдро и благодатно проникновение. Така тя ще намери радостен прием в сърцето на всеки християнин, жадуващ за истинно и спасително себепознание и Богопознание.