18 юни 2024, вторник

Св. мчци Леонтий, Ипатий и Теодул
church

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

драги отци,

драги представители на държавната, местната

и на други градове от Ловчанска епархия власти,

братя и сестри,

Сърдечно благодаря на всички, които удостоиха с внимание този скромен юбилей. Аз си мислех дали да го празнувам, но после си казах, че има хора, които ще се обидят, ако така безмълвно отмина тази дата. И реших, че трябва с едно скромно тържество да отбележа този юбилей.

На първо място, разбира се, аз безкрайно трябва да благодаря на Бога. Защото през целия ми живот Той е показвал милост към мене Неговата милост е била неизреченна, като ме е търпял, защото е чакал момента, когато да се намеси и да ме обърне по пътя на служението на Него и на Неговата света Църква. И до ден днешен Господ носи немощите ми и ми дава сили и надежда, че ще мога с Неговата помощ да се справя с възложените отговорни задачи като епископ на Българската Православна Църква.

Сърдечно благодаря на Негово Светейшство и на събратята от Светия Синод. Те ме избраха преди повече от десет години в един много труден момент. И аз се старая да остана верен на това избрание. Наистина в много трудно време стана този избор. Те проявиха смелост и мъжество. Имаше сили, които не искаха православен човек да бъде митрополит на Ловеч.

Благодаря за това, дето оцениха моите скромни трудове с още една награда на св.Климент Охридски първа степен, което ми напомня, че трябва да се старая повече в попрището на богословието.

И също особено благодаря на тези, които лично днес дойдоха. Знам, че някои са били на други тържества, други са изминали много километри от своите задължения в епархиите, за да могат да дойдат и покажат на дело своята любов и наистина да има празник.

Така, че аз сърдечно благодаря на всички събратя, архиереи и на отците.

Благодаря на представителите на град Ловеч, особено защото той е първопрестолен град, за това, че с тях работим в разбирателство, единомислие, стараейки се да направим нещо добро за хората в града.

Благодаря и на другите ръководства от градовете от Ловчанска епархия. Трябва да кажа, че аз когато дойдох от София, където по онова време отношението на властите в града бяха враждебни към Църквата, усетих тук едно съвсем друго отношение. И то много време ми доставяше една особена радост. Защото човек цени нещо, когато изпита другото. И трябва да кажа, че с всички градове и села в Ловчанска епархия поддържаме сърдечни отношения. Навсякъде се стараят с каквото могат да помагат и за духовното благо на хората.

Не искам да Ви отегчавам с дълги речи. Господ да въздаде на всеки един от Вас и аз ще се страя, когато мога да поменавам на литургия тези, които знам и които не знам общо, та дано Божията милост да е със всекиго един от нас. Ето вижте, юбилей на 60 години особено напомня на човек за това, че този живот е временен и годините се трупат и ще дойде ден, когато трябва да даваме отговор пред праведния Съдия, пред Сърцеведеца, който знае всички наши дела и мисли и намерения. Това е още един повод да се замислим, и аз за себе си, че трябва да се старая да се готвя за този съд. И особено това ще ми помогне да направя нещо полезно и добро за тези хора от поверената ми епархия.

Благодаря на всички и пожелавам на всички Божията помощ и Божията милост да е с всички.

***

Словото е произнесено в митрополитски храм „Св. Троица", Ловеч, 18.07.2010 г.